Türkiye'de yeni yeni gelişen kuş gözlemciliği turizmin en önemli gelişim kat eden bölümlerinden biri oluyor. Yakın gelecekte ülkemize kuş gözlemciliği sebebiyle bir milyonun üzerinde turistin gelmesi beklenirken ülkemizde kuş gözlemciliğinin en önemli bölgesi ise tüm kesimler tarafından Kaçkar Dağları gösteriliyor. Kaçkar dağlarında ise kuş gözlemciliği için hiç kuşku yok ki. gelinmesi gereken bölge ise Yusufeli ve sahil şeridinde Hopa Sultan selim dağları ve Arhavi Ciha dağı tarafı oluyor. İşte kuş gözlemciliği ile ilgili bilgiler:
Kuş Gözlemciliği: Milli park içerisinde yapılabilecek en iyi etkinliklerden biridir. Kaçkar Dağları ev sahipliği yaptığı birçok kuş türünden dolayı oldukça özel bir konuma sahiptir. Orman ve alpin türler olmak üzere milli park içinde Türkiye'nin başka yerlerinde kolay kolay göremeyeceğiniz kuş türlerini kolaylıkla görebilirsiniz. Dağ horozu, sakallı akbaba, kara ağaçkakan, ur keklik, sürmeli dağ bülbülü, şakrak, kar serçesi görebileceğiniz türlerin başında gelir. Dağ horozu gibi bazı türleri görmek isterseniz oldukça sabırlı olmanız gerekir. Dağ horozu Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde görülebilen ve Kafkasya'ya endemik bir türdür. Türü gözlemlemek için en güzel aylar ilkbahar aylarıdır. Sabah çok erken saatlerde ya da akşam güneş battıktan sonra tür kolaylıkla orman gülleri ve alpin çayırlarının bulunduğu bölgelerde görülebilir. Türü gözlemlemek için Kaçkar Dağları milli parkının Yusufeli tarafı en uygun yerlerden biridir. Şakrak ve kara ağaçkakan gibi türleri ise Ayder, Çat ve çevresindeki sık ormanlık alanlarda gözlemleyebilirsiniz. Yine ur keklik içinde zirvelerde bulunan kayalıkları, yine sabah çok erken saatlerde seçmek zorundasınız. Dağ horozuyla ilgili detaylı bilgin için Doğa Derneği tarafından yürütülen Dağ horozu koruma projesi web sitesini ziyaret edebilirsiniz:
Yakın gelecekte kuş gözlemciliğinde gerek ülkemiz gerekse de ilimiz büyük miktarlarda gelir elde etmeyi beklerken bu kaynağın uzun yıllar sürebilmesi ve gelecek nesillere aktarılabilmesi için ise gereken tek şey ise doğal yapının ve Kaçkarların korunması oluyor. Bizlere düşen tek görevde doğal yapı ile Kaçkarları ve kuş göç yollarını korumak oluyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.06.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle