Artvin Otobuscüler Derneği Başkanı İrfan Topaloğlu: "Otobüs İşine Bir Kere Başlayan Kendini Sektöre Kaptırıyor. İflas Eden Bile Sektörden Kopamıyor" Dedi.
Otobüs sektörü her geçen gün küçülüyor. Seyahat firmaları, bireysel otobüsçülere yeni model şartı koşuyor. Gelir az, gider ise haddinden fazla. Otobüsçü yaşadığı sıkıntıların sona ermesini umut ediyor ama sektörü düzeltecek bir kurum yok gibi. Ulaştırma bakanlığı taşımacılık sektöründeki ağırlığını ise hava ve deniz yoluna kaydırmaya hızla devam ediyor.
Bu defaki adresimiz Artvin Hopa Otobüs Terminali. Burada bizi Dernek Başkanı İhsan Topaloğlu karşılıyor. 20 yıl sektöre kendi aracıyla bir fiil hizmet sunan Başkan Topaloğlu, otobüsçünün para kazanamadığını üstüne basa basa vurguluyor. "Uçaklarla rekabetimizi herkes biliyor. Halka iyi bir hizmet verebilmek için elimizden geleni yapıyoruz" diyen Başkan Topaloğlu; yaşanan sıkıntılar nedeniyle otobüs terminallerinde sıkıyönetim ilan edilmişçesine yolcu yokluğundan yakınıyor.
Sektörün kendisini iflasın eşiğine getirmesine rağmen bir türlü kopamadığını belirten Başkan Topaloğlu, "1972 yılında başladığım baba mesleğine 1992 yılına kadar devam ettim. Mazot buhranı sırasında çok sıkıntı çektik. En son 2001 krizinde de otobüsçülüğü tamamen bıraktım. Meslekteki deneyimim ve camiada sevilen bir insan olmam dolayısıyla da başkan seçtiler. Otobüsçülük sektörü bizi bitirdi ama bırakamadık. Otogarımıza yeni yatırımlar yaptım. Ayrıca bu yatırımlar sırasında dönemin TOFED Başkanı Ahmet Yalamanoğlu'nun da büyük desteklerini gördük" dedi.
Otobüs sektörünün hizmet sektörü olduğunu ve yöre halkına en iyi hizmeti sunmak için esnafla diyalog halinde olduklarını da hatırlatan Başkan Topaloğlu, "Uçaklarla rekabetimizi herkes biliyor. Halka iyi bir hizmet verebilmek için elimizden geleni yapıyoruz. Yol güzergâhımız uzun ve ikram olarak yolcuya elimizden geleni veriyoruz. Deneyimli şoförler için her şeyi yapıyoruz. Diyebilirim ki, sahil yolu da bitecek. Mesafe ve zaman kısalması olacak. Fatsa tüneli de açılınca 89 saatlik bir avantaj olacak. Artvin'de de yollar engebelidir. Sektörü bırakan firmalar, evini ocağını satmış kişiler var. Başka iş yapamıyor çünkü. Ben mesela başka iş yapamıyorum" şeklinde konuştu.
Hopa Otobüs terminalinde ne gibi sıkıntılar baş gösteriyor?
Araçları yenilemek lazım ama kazanmak lazım ki değiştirelim. Bu şartlarda kimse değiştiremez. Mazot bugün 2, 2 YTL Zorla kaçak mazota giriyorsun. Araba kaçak mazota dayanmıyor. Zarar veriyor. Bugünü kurtarıyor ama yarın için arabayı bitiriyor. Kaçak mazotu önlemeye çalışıyoruz, haksız rekabete yol açıyor. Bir de burada Tiflis'ten çalışan araçlar var. Oradan ucuz mazotu alıyor, burada iş yapıyor adam. Ben burada şahit oluyorum. 25 dolara İstanbul'a götürüyor. Bizim en ucuz ihtimal 40 dolara oluyor. Gürcistan'dan kalkan 5 firma var.
Tiflis'ten İstanbul'a giderken yolcu aldığını mı düşünüyorsunuz?
Gümrüğe girdiği zamanki yolcusunu taşıyabilir. Gümrükten alıyor yolcuyu. Devletimiz de zarar ediyor bu durumdan. Bir de bizim Hopa'dan Tır olayımız var. Burada 800 civarı kamyon tır var. Sarp'tan gelip şehirlerarası yolcu taşıyor. Belgeledim ben bunu ve bu belgeleri TOFED'e yollayacağım. 1300 kişi ortalama yolculuk ediyor. Bir araç 10 yolcu alıyor.
10 kişi nasıl biniyor bu tür araçlara? Sıkışmıyorlar mı?
Tır otel gibi. Geniş mekân adamlar rahat ediyor. Yüksek kabin. Otogarın önünde 7 bayan inerken gördüm ben. Yanına gittim peron yapın bari' dedim. Şoför dedi bende rahatsızım' diye. Bu kaçağın ikinci yolu. Daha önce köylerden kalkanları duymuştum. Burada ikisi de var. Hem yerli hem yabancı müşteri kullanıyor.
Bölge müdürlüğü nerede, ilişkileriniz nasıl?
İyidir, ilgilenirler bizimle. Ulaştırma bakanlığı sektörü belgelendirmeye çalışıyor. Gerçi en belgeli çalışan yine otobüsçüler. Ama buna rağmen yine belgeler çıkartıyorlar. D1-D2, F1 gibi yapılandırmalar yaptılar.
Bakan Atilla Koç; turizmcilere indirim sağladı. Size neden bir indirim sağlanmıyor?
Biz Onun sıkıntısı içindeyiz. Dün de toplantıda dile getirdik. Her şeyi bizden bekliyorlar. Firma sahipleri de öyle diyor. Ulaştırma bakanı indirim hakkında söz verdi, ama Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan döndü. Bu sektöre de indirim sağlanmalı.
Acaba sektör öldürülmeye mi çalışılıyor?
Bagaj olayına bir sınırlama getirilecek. Bu sınırlama bizi bitirir. Sektör ölür. Yolcu bagajını getiremeyecek, otobüse niye binsin? Sektöre bir kıyım uygulanıyor diye düşünüyorum.
Buradan günde kaç araba kalkıyor?
Ortalama Artvin'le birlikte Türkiye'nin birçok iline gitmek üzere 5 araç kalkıyor. Buradan İstanbul'a 50 YTL ve tüm koltuklar dolmuş olsa 1000 YTL kazanır bir otobüsçü. Bir seferde 1200 YTL akaryakıt harcıyor. Buna birde otogar giriş-çıkışları dâhil edersek otobüsçü kontağı çevirdiği andan itibaren zarar ediyor.
Zararına ticaret değil mi bu?
Bir gün düzelecek diye bekliyoruz. Başka yapabilecek işi yok. Sonuçta her türlü zarar. Benim param olsa 500 bin YTL'ye yine Travego alırım. Restoran açtım beceremedim. Yani anladığım başka iş yok. Ben burada bir eser bırakayım diye, dairemi sattım, arazimi sattım. Bu duruma getirdim. Bizim mesleğimiz bu. Sibirya'ya gittim ve hoşuma gidiyor yeni çıkan araba. Para olsa hemen alırım. Sezonumuz 6 ay. 12 ay'ı kurtarıyor diyebiliriz. Ben burada haksız rekabeti engelledim. Onun için neden Ermeni'yi, Gürcü'yü zengin edeyim.
Otogar bomboş. Sıkıyönetim ilan edilmiş gibi. Neden böyle?
Bizim sabahları iş oluyor. Öğleden sonra pek kişi kalmadı. Metro'dan bir faks geliyor. Askere şu kadar indirim, Münir Özkul bedava gezecek falan filan. Artvin İstanbul'a 5 YTL'ye götürsem mi diye düşünüyorum. 1 yolcu bedava yani promosyon. Hopa-İstanbul arası gidiş-dönüş 3 milyar mazot parası. Bir yolcu bedavaya gitse zarar etmeyiz. Vatandaşın dikkatini çekmek lazım.
Ama şikâyet ediyorlar sizi?
Ederler ama bizde yok böyle bir uygulama. Buradaki firmalar karar aldılar. Ayakta yolcu alınmayacak, yolda yolcu alınmayacak. Onlar belirli firmaları şikâyet ediyorlar. Mesela bir araç gidiyor İzmir'e. Boş yeri var. Yolda denk gelince ucuza alıyor. Simsarlar yolcuyu getiriyor. Bunlarla ben mücadele edemem ki. Metro mesela, Trabzon-Hopa 13 YTL olarak bilmiyormuş ve 20 YTL'den kesmişler. Kazık atmışlar. Geldi bana şikâyet etti. Bizde yatıştırdık ortamı. Bunlar da yaşanmaktadır. Sektörel olarak yolcunun en iyi bir şekilde hizmet almasını amaçlıyorum TOFED'in de amacı da bu zaten.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.08.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle