Otobüsçüler Sorunlarını Trabzon'da Tartıştı

30/06/2010 14:01

Tofed Bölge Toplantılarının İlkini Trabzon'da Gerçekleştirdi. Toplantıda Uçaklarla Rekabet, Yüksek Akaryakıt Fiyatı Ve Korsanla Mücadele Konularında Beklenen Çözümler Kugm Genel Müdürü Nesip Kemaloğlu'na Anlatıldı.


Haber: Hayati Akbaş







Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) 2010 yılında gerçekleştireceği 4 bölge toplantısından ilkini Trabzon'da düzenledi. Sektörün duayeni Ali Osman Ulusoy'un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Karadeniz Bölgesi ve çevresinden toplam 23 ilden otobüsçü katıldı. Toplantıya hükümet kanadından ise Kara Ulaştırma Genel Müdürü Nesip Kemaloğlu, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürü Ali Rıza Yüceulu, Trabzon Ulaştırma Bölge Müdürü Nurettin Aydın ile Samsun Ulaştırma Bölge Müdürü Davut Aslanpay yer aldı.

"Bakanlık karayolu taşımacılarına destek olmadı"

Toplantının açılış konuşmasını aynı zamanda ev sahipliğini üstlenen sektörün duayeni Ali Osman Ulusoy yaptı. 50 yıldır otobüsçülük sektörünün içinde yer aldığını belirten Ulusoy; "Bizim işimiz taşımacılık. Böyle çok toplantılar düzenledik. Bakanımızla, müsteşarımızla sektörü içinde olduğu durumdan çıkaracak çok güzel şeyler konuştuk. Ama Bakanlık, ne kara taşımacılarına ne de otobüsçülere destek olacak bir şey yapmadı, destek olmadı" diye başladığı konuşmasında otobüsçülerin isteklerini dile getirdi.

Yaşanılan dönemde küçük firmaların kapandığını, büyük firmaların ise küçüldüğüne işaret eden Ulusoy; "Otobüsçüler fazla bir şey istemiyor. Diğer sektörlere yapılanlar bize de yapılsın yeter" dedi. Yılsonuna kadar 3 bölge toplantısı daha düzenleneceğini ifade eden Ali Osman Ulusoy, bu dört toplantıdan çıkacak sonucun bir rapor haline getirilip Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın karşısına çıkılacağını kaydetti.

Akaryakıtta kaçağın boyutu çok büyük

Türkiye'nin 1. 5 milyon olan turist yatak kapasitesinin otobüsçüler tarafından taşındığını söyleyen Ulusoy, öncelikli sorunun akaryakıt fiyatı olduğunun altını çizdi. "Otobüsçünün tekerleğini durduran en büyük sorun akaryakıt fiyatıdır" diyen Ulusoy sözlerine şöyle devam etti: "Trabzon'dan çıkan bir otobüs İzmir'e gidene kadar en az 10 tane akaryakıt istasyonu geçer ve bunarlın hepsinde akaryakıtın fiyatı farklıdır. Akaryakıtta en az 3-4 milyar dolarlık kaçak var. Bunun çaresini bulalım ve tekerlekler dönsün. "

Rekabet diz boyu

Akaryakıt sorununun en büyük sorun olduğunu dile getiren Ulusoy, sektörün kendi içindeki rekabetten de dert yandı. "Biz asıl rekabeti kendi içimizde kendi kendimizle yapıyoruz" şeklinde konuşan Ali Osman Ulusoy, hava taşımacılığı ile yaşanan rekabete de değindi. Uçak kışın 40 liraya bile yolcu taşıyor. Ama otobüsçü taban fiyat nedeniyle 80 liraya yolcu taşıyor. Hava yolu taşımacılığında ne tavan fiyat var ne de taban fiyat. Şu anda filosunu yenileyecek adam bir fırsat bulsam da bir otobüsümü yenilesem diye bakıyor. Bu sene faizler ve kurlar düşütü de bunu yaptık. Yoksa bu sene de kimse araç değiştiremeyecekti. Ama bizim öncelikle yapmamız gereken kendi aramızdaki kırıcı rekabeti bitirmemiz lazım" dedi.

Otobüsçünün en büyük sorunu rekabet ve akaryakıt fiyatı diyen Ulusoy; "Bizim bu saatten sonra bu işi bırakacak halimiz yok. Akaryakıtı daha ucuza almamız lazım. Yoksa yaşama, ayakta kalma sorunumuz" devam eder" diye konuşurken KUGM Genel Müdürü Nesip Kemaloğlu Ulusoy'a sektöre katkılarından dolayı plaket verdi.

Tek belgeye kayıt zorunluluğu sorun yaşatıyor

TOFED Genel Başkanı Rüştü Terzi ise konuşmasında tek belgeye kayıt zorunluluğundan, F belgesinde 30 Eylül'den sonra yaşanacak sorunlara, denetimlerin yetersizliğinden ve havayolu rekabetinden söz etti. Havayolu taşımalarının fiyatlarını belirleme yetkisinin 2001'de Ulaştırma Bakanlığı'ndan alındığını hatırlatan Terzi, bu yetkinin tekrar bakanlığa geçmesi için kanun değişikliği yapılması gerektiğinin bunun için gerekli girişimlerin de tapıldığını dile getirdi.

Terzi taşımacının tek belgeye kayıt zorunluluğunun da asıl olarak Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da sorun yaşattığını vurguladı. Özellikle bu bölgelerde işlerin durgun olduğu aylarda otobüsçünün turizm taşımaları yaparak ayakta kaldığını belirten Terzi; "Sorun mali yeterlilikse 150 koltuk D1'de, 75 koltuk D2'de özmal olur. Kalanlar her 2 belgeyi de kullansın diye bir önerimiz oldu. Ama her belgenin kendine ait taşımacısı olsun deniyorsa çözüm bulunamaz. Batı bölgelerde turizm taşımalarında sorun yok ama tek belgeye kayıt zorunluluğu özellikle doğu bölgelerinde sorun yaşanır ve taşıma maliyetleri artar" diye konuştu.

"Yasal olan denetleniyor kaçak olan denetlenmiyor"

Karayolu ile şehirlerarası ulaşımda fiyatları otobüsçünün değil havayolunun belirlediğinin savunana Rüştü Terzi, Ulaştırma Bakanlığında denetimlerin artırılmasını da istedi. Terzi şöyle konuştu: "Biz belgelerimizi aldık ama Bakanlık illegal taşıma yapanlar yerine otogarlarda bizi denetliyor. Yüzde 205- 25 oranında yolcumuzu kaçak yolcu taşıyan TIR'lar ve kamyonlar çalıyor. Sarp'tan alınan yolcu Samsun'a kadar kamyonlarda taşınıyor. Bu nedenle denetimler artırılmalı. Karadeniz'in çıkış noktası Samsun'da, Kütahya'da, Kemalpaşa'da Bilecik Köprüsü'nde kontrol noktaları kurulup denetimler daha sık olursa bu sorunu yüzde 70 oranında çözeriz. "

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin de korsan taşımalara değinerek asıl hiçbir belgesi olmayanın denetlenmesini istiyoruz. Bitlis'ten çıkıp İstanbul'a gelen bir minibüs'ü hiç mi kimse görmüyor. Bu görülmezken otogarlarda biz denetleniyoruz ve en küçük bir eksiklikte ceza yiyoruz. Hiç kaydı olmayanı denetleme gel bizi denetle. Bize gelene kadar sokak aralarından kalkan minibüsler denetlesin" sözleri ile durumu özetledi. D1 belgeli araç sayısında azalma olmasına karşın D2 belgeli araç sayısında artış olduğunu kaydeden İlgin, "Korsanlar D2 adıyla taşıma yapıyor. Resmiyet kazandılar. Y belgeleri ile D2 belgeleri kordan taşımacının kılıfı oldu" diye konuştu.

Kemaloğlu önce dinledi sonra yanıt verdi

Konuşmalar boyunca dikkatle sektör temsilcilerini dinleyen Kara Ulaştırma Genel Müdürü Nesip Kemaloğlu toplantıya katılan 3 Ulaştırma Bölge Müdürünü yanına alarak isteklere ve eleştirilere yanıt verdi. Öncelikle denetimler sorununa değinen Kemaloğlu, her ilin giriş ve çıkışına yol kenarı denetim noktası kurulacağını, başta İstanbul olmak üzere toplamda 80 denetim noktasının olacağını ifade etti.

Daha sonra yetki belgeleri konusuna eğilen Kemaloğlu, uluslar arası yolcu taşımacılığında 65 adet D1, 88 adet D2 belgesi verildiğini, şehirlerarası yolcu taşımacılığında da toplam bin 479 yetki belgesi verildiğini hatırlattı.

11 Haziran 20092da çıkarılan Karayolu Taşıma yönetmeliği sonrasında karayolu yolcu taşımacılığının AB müktesebatına en uygun sektör haline geldiğini vurgulayan Nesip Kemaloğlu, sektörün ‘En pahalı akaryakıtı kullanıyoruz' sitemine hak verdi. Akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi ya da karayolu yolcu taşımacılarına da indirim yapılmasının tek başına Ulaştırma Bakanlığı'nın başarabileceği bir konu olmadığını söyleyen Kemaloğlu, havayolu ulaşım fiyatlarına müdahale yetkisini almak için kanun değişikliği olması gerektiğinin bir kez daha anımsattı. Bu yetkinin bakanlıkta olmasının yetki kullanılmasa bile yeterli olacağını ifade eden Kemaloğlu, yetki belgesi konusuna da açıklık getirdi. Düzenli taşıma ile düzensiz taşıma arasındaki zaman tarifesi nedeniyle böyle bir ayrıma gidildiğini, sadece mali yeterliliğin kıstas olmadığını söyledi. Kemaloğlu; biri düzensiz taşımalar yapıyor. Diğeri düzenli taşımalar yapıyor. Taşıtın her 2 belgeye de kayıtlı olması denetimi zorlaştırıyor" dedi.

Denetim sorunu

Sektör üyelerinin denetimler yetersiz eleştirinse de yanıt veren Kemaloğlu, 2009 yılında toplam 4. 5 milyon denetim gerçekleştirildiğini, bu denetimlerde 130 trilyon idari para cezası kesildiğini hatırlatarak 2010 yılı sonunda 6 milyon denetim yapma hedefinde olduklarını belirtti. " 5 ay sonunda 3 milyon denetim yapıldı. Temel hedefimiz her ilin giriş çıkışına denetim noktası kurmak. Türkiye genelinde bu denetimleri 500 kişi ile yapıyoruz. Yılsonunda 6 milyon rakamına ulaşırız1 diyen Kemaloğlu, jandarma ve polis ile ortak denetim protokolü imzalama hazırlığında olduklarını kaydetti. Kemaloğlu "Böylece maliyeci faturalara bakar, jandarma ya da polis trafik uygunluğun denetler, Ulaştırma Bakanlığı personeli de yetki belgelerine bakar. Denetim tek noktada gerçekleştirilmiş olur" şeklinde konuştu. Asıl sorunun belgesine uygun olmayan taşımaları yapanlar olduğunu belirten Kemaloğlu, "D2 yetki belgesi alınıyor ama tek tek bilet kesilerek yolcu taşınıyor" derken A1 taşımalarına da değindi. Mevcut A1'leirn süresi bittiğinde hepsinin tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacağını belirten Kemaloğlu; "Biz bu taşıma şeklini VIP taşımalar için düşünmüştük ama dolmuşçuluğa döndü" dedi.

"Taban fiyatın uygulanması size düşüyor"

Taban fiyat uygulaması ile sektördeki rekabetin önüne geçme hedefinde olduklarını anımsatan Kemaloğlu, sektörden ne zaman böyle bir talep gelirse taban fiyat uygulamasının yapılacağını söylerken; asıl görevin şirketlere düştüğünü kaydetti. "Taban fiyat uygulaması sizin centilmenlik anlaşmalarına bağlı" diyen Kemaloğlu, "Siz 10 lira yazıp 5 lira alırsanız biz ne yapalım. Öncelikle siz birbirinizi denetleyeceksiniz" sözleri ile sektör üyelerine seslendi.

KUGM Genel Müdürü Nesip Kemaloğlu aldığı notlara dayanarak yaptığı konuşmasında bu konulara değinirken toplantıya katılan sektör üyelerinin sorularını da yanıtladı. Kırıkkale Otobüsçüler Derneği Başkanı Adnan Değirmenci'nin sorduğu D4 yetki belgelerinin 1 Ocak 2011'den itibaren yürürlükte olacağını söyleyen Kemaloğlu, D4'ün mevcut Y belgelerinin karşılığı olacağını, 2011'den itibaren şartları karşılayanların Y belgelerini D4 ile değiştireceğinin belirtti.

Trakya Otobüsçüler Derneği Başkanı Salim Altunhan ise A1'lerin en büyük sorunu Edirne bölgesinde yaşattığını hatırlattı. Kemaloğlu; "A1 amacı dışında kullanıldı. Yeni belge verilmiyor mevcutlara da belge süreleri bitene kadar katlanacağız" dedi.

Trabzon Otobüsçüler Derneği Başkanı Orhan Sungur'un dikkat çektiği nokta ise Havaş'ın havalimanlarından yaptığı yolcu taşımaları oldu. Sungur, Havaş'ın şehirlerarası da yolcu taşıdığını söyledi. Kemaloğlu, Havaş'ın 2 tip belgesi olduğunu, B1 B2- D1 D2 belgeleri ile bu taşımacılığı yaptığını söyledi.

Erzincan Otobüsçüler Derneği Başkanı Adnan Ölmeztürk ise özellikle Erzincan'da asker taşımalarını gerçekleştiren firmaların tek belgeye kayıt zorunluluğu yüzünden bu taşımaları yapamadığını söyledi. "D2 belgeli araçlarla asker sevkiyatı yapıyorduk ama tek belge zorunluluğu ile D1'i seçtik. 3 aydan 3 aya yaptığımız bu önemli iş belgelerin iptal edilmesi yüzünden yapılamıyor. Yaparsak da 2 bin 4 lira ceza yiyoruz. Onlarca araç da 3 aydan 3 aya yağılacak bir iş için parklarda bekletilemez" dedi.

Son sözü alan toplantının ev sahibi Ali Osman Ulusoy ise yetki belgesi ücretlerinin yüksekliğinden dert yandı. "Belgeler pahalı ve günü kısa" diyen Ulusoy'a yanıt veren KUGM Genel Müdürü Nesip Kemaloğlu sektöre girişin zorlaşması için bu yola başvurduklarını yetki belgesinin yenilenmesi aşamasında da ilk ücretin yüzde 15'inin alındığını söyledi.

TOFED'in Trabzon toplantısı daha sonra kentin tarihi ve turistik mekânlarının gezilmesi ile sona erdi. Ev sahibi Ali Osman Ulusoy da misafirlerini Of'taki baba evinde verdiği yemekte ağırladı.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.06.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...