Rize Belediyesi'nin bugün basın yayın kuruluşlarına gönderdiği haber bültenine göre, Rize kent merkezi ile 9 ilçe ve belde ile 26 köyün ve yaklaşık 250 bin kişilik bir nüfusun içme suyunun sağlandığı Andon İçme Suyu Tesisleri bünyesinde, Rize İli Yerel Yönetimler Andon İçme Suyu Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (RİZESUYAP-İŞ) tarafından enerji santrali için ihale kararı aldığı' bildirildi.
Bültene göre, Andon İçme Suyu İletim Hattı ve Ilıca su girişlerine enerji santrali' yani Hidroelektrik Santrali (HES) kurulması kararlaştırılırken, 20 yıllığına ihale edilmesi planlanan proje ile Su'dan elde edilecek enerjinin bir kısmının Birliğe verilmesinin kararlaştırıldığı da kaydediliyor.
Ve ayrıca bültende, İçme Suyu Tesisi giriş suyunda kurulması düşünülen santralin suya ve çevreye hiçbir şekilde zarar vermesinin söz konusu olmadığı ve hatta "Aksine boşa akan içme suyumuzu kontrol altına alıp fazla yağışlar durumunda bir nevi tesis güvenliğini sağlayacağı da söz konusudur" deniliyor
Rize Belediyesi'nin bülteninde, bu yönde rapor hazırladığı ve görüş bildirdiği kaydedilen bir de teknik ekip'ten söz edilmektedir! Söz konusu bu teknik ekip' kimlerden oluşmakta ve hangi alanda, kimlerin bünyesinde veya emrinde çalışmakta, hangi bilimsel verilerden veya kaynaklardan veriler elde etmektedir?
Rize Belediyesi'nin kontrolünde, Belediye İktisadi Teşebbüsü (BİT) görüntüsü altında kurulan bu şirketin Meclisinin almış olduğu bu karar aynı zamanda Rize Belediyesi'nin ve Belediye Başkanının almış olduğu ve hatta dayatmış olduğu bir karar görünümündedir.
Kaldı ki, Rize Belediyesinin daha önce de bu bölgede özel bir enerji firması tarafından kurulması planlanan bir başka HES projesi için de, Andon İçme Suyu Tesisleri'ne zarar verdiği gerekçesiyle yargı' yoluna gitmesi ve kamuoyunda bu konuda çeşitli açıklamalar yapılmış olmasına karşın, böyle bir kararın alınması oldukça manidardır!
RİZESUYAP-İŞ Meclisi tarafından alındığı ifade edilen bu karar, artık içme sularımızın da ticari bir meta olarak görüldüğünün en açık göstergesidir.
Bu karar, bölgemiz vadilerini adeta bir kanser virüsü gibi saran; vadilerimizi, derelerimizi, sularımızı kelepçeleyerek adeta kanserli bir tümör gibi çoğalan; doğal yaşam alanlarımıza geri dönüşümsüz zararlar verdiği yargı kararları ve bilimsel raporlarla ortaya konulmuş; yasalara, mevzuat ve yönetmeliklere, uluslararası anlaşmalar ile hukuka açıkça aykırı olduğu belirlenen HES projelerinin geldiği son noktayı ortaya koymaktadır.
Gözünü rant bürümüş vahşi kapitalizmin ve bizleri yerimizden yurdumuzdan etmeyi, kültürümüzü, tarihimizi, sosyal ilişkilerimizi ve yaşamımızı ortadan kaldırmayı aklına koymuş emperyalist düşüncelerin dışa vurumu olan bu gelişmelere asla izin vermeyeceğiz.
Su, hiç kimsenin malı olmadığı gibi hiç kimsenin tekelinde olmayan yaşamsal bir varlıktır! Su, bulunduğu ortamın asli unsuru ve ekosistemin hakkıdır! Suyun kullanımı; ekolojik, çevresel, sosyal ve kültürel sürdürülebilirlikten uzak ele alınamaz.
Yıllardır, siyasilerin ve HES dayatmacılarının kullandığı ve bizlerin hiçbir şekilde kabul etmediği Suyun boşa aktığı' safsataları, RİZESUYAP-İŞ'in bu kararını duyuran bültende İçme sularının da boşa aktığı' şeklinde akıl, mantık, bilim ve yaşamı inkâr eden bir düşünce safsatalığına bürünmüştür.
Böyle bir düşüncenin ürünü olan bu karar aynı zamanda sularımıza el koyma, içme sularımızın dahi ticarileştirilerek, suyu alınıp satılan bir meta olarak gören, suyun ticarileştirilmesinin önünü açacak tehlikeli bir girişimin altyapısını oluşturmaktadır.
Bu karar aynı zamanda, bütün tepki ve protestolar ile yargı kararlarına karşın halkın istek ve şikayetlerini görmezden ve duymazdan gelen, bütün hukuksuzluklara ve yasal aykırılıklara karşın HES'lerde direten, HES'leri vadilerimize dayatan siyasi iktidarın yapmış olduğu uygulama, Doğal SİT'leri kaldırma, yapılan çeşitli düzenlemelerle doğal yaşam alanlarımızın rant hesaplarına açılması girişimlerinin başka bir sonucudur. Bir aymazlık ve gemi azıya alma girişimidir!
RİZESUYAP-İŞ Meclisi'ni ve doğal olarak Rize Belediyesi'ni, Rize kent merkezi ile 9 ilçe ve belde ile 26 köyün ve yaklaşık 250 bin kişilik bir nüfusun içme suyunun sağlandığı Andon İçme Suyu Tesisleri bünyesinde, enerji santrali kurulmasına yönelik bu kararından bir an önce geri dönmeye ve vazgeçmeye çağırıyoruz
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.09.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle