Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, öncelikle yenilenebilir ve yerli kaynaklardan enerji elde etmeye çalıştıklarını bildirdi. Bakan Yıldız, beraberindeki Gürcistan Enerji Bakanı Aleksander Khetaguri, AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu ile birlikte helikopterle Gürcistan'ın Batum kentinden Artvin'in Murgul ilçesine bağlı Damar beldesine geldi.
Bakan Yıldız ve beraberindekileri, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, Murgul Kaymakamı Bilal Özkan, Eti Bakır A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz karşıladı.
Bakan Yıldız ve beraberindeler, Eti Bakır A. Ş İşletmesi Müdürlüğü tarafından Lepüskür Deresi üzerinde inşa edilen ve yaklaşık 15 milyon dolara mal olan bakır işletmelerinden çıkan atık malzemelerin depolandığı Murgul Atık Barajı'nda incelemelerde bulundu. Daha sonra bakır cevherinin işlendiği tesise geçen Bakan Yıldız, Eti Bakır A. Ş İşletme Müdürlüğü binasında İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş'tan brifing aldı.
İncelemelerinin ardından gazetecilerin, hidroelektrik santralleri (HES) ve barajlarla ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, çevre, ekolojik dengeler, tarihi ve kültür varlıklarının herkesin koruması gereken değerler olduğunu belirterek, ''Bu ülke bizim, bütün zenginlikleriyle beraber ama bu ülkenin zenginliklerinden bir tanesi de suyudur'' dedi.
Öncelikle yenilenebilir ve yerli kaynaklardan enerji elde etmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Yıldız, şöyle devam etti: ''Türkiye hızlı büyüyor. Hem dünyada hem de Avrupa'da en hızlı büyüyen ülkeler arasında. Bizim başkasına muhtaç olmayacak şekilde kendi kaynaklarımızdan bu enerjiyi üretebilmemiz lazım. Hele hele Artvin gibi özellikle hidroelektrik kaynaklarımızın, sularımızın çok zengin olduğu bölgelerde, tükettiğinden daha fazla üreten, Türkiye'nin genel yapısına katkı koyan bir yapı oluştu burada. O açıdan ben tabii ki yerli kaynaklarımızın, özellikle su kaynaklarımızın çevreye duyarlı bir şekilde mutlaka Türkiye'nin üretim gücüne katkı koymasını istemenin hakkımız olduğunu düşünüyorum. Ve bunun da en iyi yapıldığı illerden bir tanesi olacaktır burası'' diye konuştu.
Bakan Yıldız, Artvin'de Çoruh Vadisi üzerinde yapılması planlanan 28 baraj ile ilgili soru üzerine, şunları söyledi: ''Dediğim gibi Artvin, özellikle il olarak tükettiğinden çok fazlasını üreten ve Türkiye'nin kalkınmasına katkı koyacak bir üretim tesisi kapasitesine sahip. Doğal güzellikleriyle, turizmiyle, enerjiye koyduğu katkıyla Artvin ilimizi gerçekten kutluyorum. Türkiye her yıl 3 bin 500 ile 4 bin megavat civarındaki kurulu güçle beraber ancak bu büyümeyi karşılayabiliyor. Ve bizim su kaynaklarımızın yoğunluğu hem Karadeniz bölgemizde hem de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizde. Tüketim noktaları ise batıda. O yüzden bu iletişimi de iletim hatlarıyla beraber kurup hep beraber inşallah 2023 yılında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıldönümünde çok daha iyi bir nokta yakalayacağımıza inanıyorum. Hem üretim kaynaklarıyla hem de vatandaşımızın hak ettiği refah seviyesiyle"
Artvin'de elektrik kullanım ücretlerinin daha ucuz olup olmayacağıyla ilgili bir soruya Bakan Yıldız, ''2015 yılına kadar ulusal tarife dediğimiz tarife geçerli. Üreten, tüketen, hep beraber bir havuza koyuyoruz bütün fiyatları, çünkü her ilimizin diğerine göre avantajları var, bazı konularda dezavantajları var. O yüzden biz buna şu anda topyekûn bakıyoruz, Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar tek fiyat uygulaması geçerli'' yanıtını verdi.
Bakan Yıldız daha sonra, helikopterle Batum'a hareket etti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.02.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle