Garanti Bankası tarafından gerçekleştirilen "Garanti Anadolu Sohbetleri" toplantısının 103'üncüsü Artvin’de düzenlendi.
Ali Nihat Kültür ve Kongre Merkezinde Artvin Ticaret ve Sanayi Odası ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle, Garanti Bankası tarafından organize edilen 'Garanti Anadolu Sohbetleri 103'üncü Buluşması' Artvin’de gerçekleşti.
Etkinliğe, Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Aydın Turdan, Artvin İl Emniyet Müdürü Ahmet Şengün, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, bazı kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, "Artvin’in doğal güzellikleri, tarihsel, kültürel birikimiyle yerel ve bölgesel anlamda zengin bir turizm potansiyeli taşıyor” dedi.
Artvin’in özellikle bal konusunda marka olma yolunda yoğun çabaları olduğunu belirten Karadere, “Artvin özel bir turizm teşviki kapsamında ele alınır, ilde bu alanda ortak çalışma kültürü ve vizyonu yaratılırsa, çok daha ileri bir noktaya ulaşılabilir. Diğer yandan, kentteki bal ve arı üreticilerinin mesleklerini en iyi şekilde yapmak ve bal konusunda Artvin'i marka haline getirmek için yoğun çaba sarf ettiğini görüyoruz. Bölgedeki binlerce bitki türünün elverişli kıldığı kaliteli bal üretiminde Artvin, dünya liginde ilk sıralarda yer alabilir. İlin gündeminde yer alan konulardan biri de, sınır ötesi ticarette farklılık yaratmak. Kentin Ermenistan ve Gürcistan sınırı göz önünde bulundurulduğunda, Kafkas ticaretinin geliştirilmesinde Artvin'in avantajları ön plana çıkıyor. Bu alanda yeni projeler üretilmesi, mevcutların da desteklenmesi gerekiyor. Baharı karşıladığımız bu günlerde Artvin'e konuk olmaktan mutluluk duyuyoruz. Buluşmamızın, Artvin'in geleceğine yeni açılımlar getirmesini, somut katkılara vesile olmasını diliyoruz. " dedi.
70 ilde gerçekleştirdikleri 102 toplantıda, yaklaşık 158 bin kilometrelik yolda 32 bine yakın KOBİ'yle bir araya geldiklerini ifade eden Karadere, “ Onların sorunlarını tespit etmeye, çözüm yollarını birlikte aramaya çalıştık. Hep yeni fikirler üretmeyi, konulara farklı yönlerden bakarak üzerinde fazla durulmamış olanları tartışmayı amaçladık. Alanında uzman konuklarımızla birlikte, dünyada ve Türkiye'de meydana gelen gelişmeleri paylaştık, bilgi alışverişinde bulunduk. Topyekûn kalkınmanın yollarını aradığımız buluşmalarımız, hem KOBİ’ler hem de bizim için karşılıklı öğrenme sürecine dönüştü. Garanti Anadolu Sohbetleri, bu nedenle, bizim için büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Artvin'in doğal güzellikleri, tarihsel, kültürel birikimiyle yerel ve bölgesel anlamda zengin bir turizm potansiyeli barındırdığını belirten Karadere, “ Ancak, bu değerlerden etkin yararlanılmadığı, doğa ve kültür turizminin özel araçlarla teşvik edilmesinin ve turizmde çeşitliliğin geliştirilmesinin gerekli olduğu belirtiliyor. Artvin özel bir turizm teşviki kapsamında ele alınır, ortak çalışma kültürünü ve vizyonunu yaratarak, turizmin gelişmesi için çabalarsa bu alanda çok daha ileri bir noktaya ulaşabilir. Bugün dünyadaki en cazip turizm alanları, kültür ve doğayla ilgili olanlar. Burada bahsettiğim şehrin anlamını yitirmesine neden olan, kenti özünden uzaklaştıran yapılarla donatan, özgünlüğünü kaybetmesine yol açan turizm değil. Doğayı, tarihi ve kültürel zenginlikleri koruyan, çirkin yapılaşmaya izin vermeyen, kentin ve bölgenin özelliklerini muhafaza eden bir turizm. Artvin’deki Orman Kooperatifleri Birliği'nin hedefleri arasında, balcılık yapılan 1. 000 adet kovan sayısını 2. 200'e çıkarmak ve yılda 44 ton üretime ulaşmak olduğu belirtiliyor. Bölgedeki binlerce bitki türünün elverişli kıldığı kaliteli bal üretiminde Artvin, dünya liginde ilk sıralarda yer alma potansiyeli taşıyor. Aslında Artvinliler, bal arısının bitkisel üretimde ve kırsal kalkınmadaki öneminin farkında. Tüm Artvin ilçelerinde arıcılık faaliyetleri yürütülüyor. Kentteki bal ve arı üreticileri mesleklerini en iyi şekilde yapmak ve bal konusunda Artvin'i marka haline getirmek için yoğun çaba sarf ediyor dedi.
-Vali Cirit, Artvin’in geleceği eğitim ve turizmdir-
Artvin Valisi Kemal Cirit ise, çağın değişim ve dönüşüm çağı olduğunu belirterek, “Sınırlar flulaştı ve komşuluk ilişkilerimiz farklılaştı. Dijital çağın en büyük getirişi internet ile bilgi akışını istediğiniz veriden temin edebilmekte, yeni keşifler yapmadan insanlığın faydasına ya da zararına kullanabilmektesiniz. Bilgi toplum çağı böyle bir şey. Bugünün gençliği, ya da dijital çağın gençleri bizlerden birçok konuda daha şanslı. Dünya büyük bir rekabet yaşanmakta ve bu rekabetçi piyasada başarıyı bizler, iyi yetişmiş insan kaynağı, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini en optimal şartlarda kullanarak sağlayacağız. Yenilikçi, inovatif, araştıran girişimci nesille başaracağız” dedi.
Artvin geleceğinin eğitim ve turizm olduğunu ifade eden Cirit, “İki Üniversitenin (TOBB ve Pamukkale) araştırmasına göre illere göre okullaşma yılı olan 7. 04 ile Artvin 6. sırada. Ve biz şunu bilmekteyiz ki yıllarca Artvin okuma-yazma oranının yüksek olduğu iller arasında hep önlerde oldu. Eğer bilgi tüketen değil, üreten bir ülke olacaksak, uluslararası küresel piyasada etkin güç olarak yer alacaksak, kendi buluş ve yeniliklere ihtiyacımız olduğunu bileceğiz ve bilgiyi teknolojiye dönüştürecek yöntemleri bulacağız. İşte bunların başında üniversitelerimiz gelmektedir. Çünkü yetişmiş insan kaynağı oralarda. ” dedi.
-2023 stratejisi ile ihracatta ilk 20 ülke arasına girmek-
Türkiye’nin 2023 hedefi doğrultusunda 500 milyar dolarlık ihracat hacmi ile ihracatta ilk 20 ülke arasında yer almak gibi bir hedefi bulunduğunu ifade eden Vali Cirit, “Biz şuan dünyanın en büyük 19. ekonomisiyiz, kişi başı milli hasılada 25 bin dolarları yakalamak, turizmde ilk beş ülke arasına girmek, 50 milyon turiste ev sahipliği yaparak turizm gelirlerini 50 milyar dolarlara çıkarmak artık hayal değil. Ve bu hedef arasında en gerçekçi ve yakalanabilir alan olarak da Turizm sektörünü görmekteyim. Ancak bunun için de başta kamu olmak üzere, girişimci camiasının ve üniversitelerin kendisine çeki düzen vermeleri şarttır. İşte bu noktada ülkemizin mütevazi ve butik bir kenti olan Artvin, ben ne katkı sunabilirim demekte ve bunu da çabasıyla yerine getirmektedir. ” ifadelerini kullandı.
-Artvin stratejik bir kent-
Türkiye’nin GAP projesinden sonra, Çoruh havzasında yapılması planlanan 16 baraj ile tam bir enerji havzasına dönüşmekte ve hatta dönüşmüş durumda olduğunu kaydeden Cirit, ” Bugün barajları ile 2 milyona yakın kişinin enerji ihtiyacını Artvin temin etmektedir. Dünyada küresel anlamda ziyaret edilmesi gereken 100 kentten birisi Dünya Turizm örgütünün açıklamasına göre Artvin’dir. Sarp Sınır Kapısı ile yılda 6. 5 milyon kişinin giriş ve çıkışma ev sahipliği yapmaktadır. İlk 3 ay verilerine baktığımızda bir önceki yıla göre 200 bin kişilik artış olduğunu büyük bir memnuniyetle ifade etmem lazım. Flora ve faunası ile 2750'ye yakın bitki türü ile ülkemizin en zengin ilidir. Bu yönüyle bile birçok Avrupa ülkesini tek başına Artvin geri bırakmaktadır. Ve biliyorsunuz 11 bin bitki çeşidi vardır ülkemizde. Ve tek biyosfer rezerv alanına sahip olan İl Borçka Macahel alanımız ile yine Artvin'dir. Kadınların iş gücüne katılım oranının en yüksek olduğu kenttir Artvin. Bakınız arıcılık konusu değerlendirilecek. Kafkas ırkının gen merkezi Macahel alanında yani bizdedir. Ülkemizde yıllar itibariyle bal rekoltesi değişim göstermekle beraber 100 bin tona yakın bal üretilmekte ve Artvin olarak bunun 1200-1500 tonunu karşılamaktayız ve ırklar korunarak oldukça kaliteli ve bilinçli arıcılık yapabilmekteyiz. ”
-Artvin muhteşem ve zorlu doğasıyla yeni fırsatlar aramaktadır-
Artvin’in muhteşem doğası ve zorlu doğasıyla yeni fırsatlar aradığının altını çizen Cirit, “Avantaj ve dezavantajları ile ülkemizin butik ve aydın bir kenti olarak, 2023 vizyonuna katkı sunmaya devam edecektir.
Kafkasya bağlamında İran konusu da değerlendirmelerde bulunan Cirit, “Geçtiğimiz dönemde İran’ı ve oranın Ticaret erbabını ziyaret ederek sonuç alma noktasında çaba sergileyen Hopa Ticaret Odası ile Hopa POPRT Limanı yetkililerine teşekkür etmek istiyorum. Buradan kazançlı çıkacak Artvin ve lojistik sektörümüz başta olmak üzere birçok kesim olacaktır. Artvin zorlu bir coğrafyada ama ülkemiz de dünyada zorlu ama bir o kadar da güzel bir coğrafyada. Dış politika stratejinizi çizerken eğer güçlü ve büyük ülke değilseniz, küresel bir aktör olma yolunda yeni yeni kendinizi ifade etmekteyseniz, olabildiğince ve genellikle sizi size bırakmak istemezler. Bakınız mazlum uluslara en çok katkı sunan ülkelerin başında bu ülke gelmektedir. Başbakanlık Güvenlik işleri Genel Müdürlüğüm döneminde, ülkemizin ulusal ve uluslararası güvenlik stratejileri konusunda çalışmış birisi olarak bunu daha farklı bir gözle de değerlendirme yetkisine sahibim diye düşünüyorum. Biz ülke olarak, ekonomik, kültürel ve siyasi açılardan bölgesine etki edebilen, küresel krizlerin çözümüne katkı sunan bir Türkiye fotoğrafı sunmak istiyoruz ve bunun için çabalıyoruz. Ve bölgenin yükselen gücü iken, uluslararası sistem ya da küresel aktörlerce size, yani Türkiye'ye bazen başka roller biçebilmekteler ve hatta yalnızlaştırma çabasına girebilmekteler. Örneğin İran’a bakarsak, nükleer görüşmelerinde İran'ı en zor zamanında Türkiye desteklemişken bugün, Suriye konusunda aynı düşünmeyebiliyoruz. Günümüzde mutlak müttefiklik yok artık. Ama ekonomi ve turizm bir şekilde yolunu bulmakta. Örneğin sadece Sarp Kapısını kullanan İranlı turist sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre % 400 arttı. Ve buna bağlı olarak da ticaretimiz gelişmekte. Hopa Limanı dolayısıyla İran'la ekonomik ilişkileri hem önemsemekteyiz hem de çeşitlendirebiliriz. Yine komşumuz Gürcistan ile gayet iyi ekonomik ve dostluk ilişkilerine sahibiz. Tır trafiğini ayrı tutmak noktasında Muratlı'da yeni bir sınır kapısı açmak istiyoruz. Acara Özerk Bölgesinde ve Batum özelinde sadece 400'e yakın Türk firması faaliyette bulunmakta. Ve bu bölgede 1. 5 milyar dolarlık yatırımımız var. Tüm Gürcistan'da ise 3. 5 milyar dolarlık yatırımımız var. Ve yine 200'e yakın büyük projede Türk girişimcisi faaliyette bulunmaktadır. Biz girişimcilerimize inanıyoruz. Müteahhitlik sektörümüze güveniyoruz. Dezavantajlarımızı fırsata dönüştürmenin yollarını arıyoruz. İşte bu noktada bu konferans bize yeni ufuklar açacaktır diye düşünüyorum. Etkinliği düzenleyenler başta olmak üzere Ticaret ve Sanayi Odalarımıza, Garanti Bankasına, Dünya Gazetesine, Çoruh Üniversitemize ve sunumda görev alan hocalarımıza ve uzmanlarımıza teşekkür ediyor, başarılar diliyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Tuquira. com Genel Müdürü İskender Çayla “Çevre, Tarih ve Turizm” konusunda, Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Nihat Gökyiğit Vakfı Arıcılık Danışmanı Ahmet İnci “Artvin’de Arıcılığı Geliştirme Programı” hakkında, Türk-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, “Kafkasya Bağlamında İran” konusunda ve Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, “Makroekonomik Veriler Işığında Artvin'in Bugünü ve Geleceği” Dünya Gazetesi Baş Yazarı Osman Saffet Arolat ise Artvin’in sosyal ve ekonomik gelişme alanları konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
Yaklaşık 2 saat süren etkinlikte sunum yapan katılımcılara yöreye özgü “Hopa Bebeği”nin” de aralarında bulunduğu çeşitli hediyeler takdim edildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.04.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle