Deriner Can Suyu Bırakmıyor

11/09/2015 10:36

Necmi Asuman: Çoruh Nehri’nde Doğal Yaşam Yok Oluyor.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin’de Çoruh Nehri üzerine yapılan barajlarda can suyu bırakılmaması balıkların ölümlerine neden oluyor. Barajlarda can suyu bırakılmamasını eleştiren Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Necmi Asuman, can suyu bırakılmamasının Çoruh Nehri’ndeki doğal hayatı yok ettiğini ileri sürdü.

Susuz Kalan Balıklar Ölüyor!

Deriner Barajı başta olmak üzere Çoruh Nehri üzerine inşaa edilen barajlarda baraj kapaklarının kapatılarak enerji üretilmesi esnasında nehir yatağına can suyu bırakılmaması balık yaşamını olumsuz etkiliyor. Barajlarda elektrik üretim esnasında nehir yataklarının susuz kalması balıkların ölümüne neden oluyor.

Dere tipi HES projelerinde uygulanan can suyu uygulamasının büyük baraj projelerinde uygulanmamasını eleştiren Artvin Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Necmi Asuman, bu durumun doğal hayatı yok ettiğini savundu. Çoruh Nehri yatağında incelemelerde bulunan Necmi Asuman, doğal yaşamın yok edildiğine dair iddialarını gündeme getirdi. Asuman burada yaptığı açıklamada; “ Can suyu sadece dere tipi HES’ler için geçerli değil. Baraj işletmesi sırasında Çoruh Nehri yatağına mutlaka can suyunu bırakılmalı. Bakınız 4 gündür elektrik üreten Deriner Barajı’nda can suyu bırakılmamış ve dere yatağı tamamen kurumuş. Bu nedenden dolayı susuz kalan balıklar ölüyor. Sanayi Sitesinden gelen dere ise zehir aktığı için can suyundan çok ölüm suyu olarak balıkları kısa sürede öldürüyor. Uzmanlar bu balıkların yenmesinin bile sakıncalı olduğunu bizlere belirtiyor.

Mustafa Yerlikaya: İki Balık Tutsak Laf Ediliyor, Ama DSİ Çoruh’u Komple Keserek Balıkların Ölümüne

Aşağı Şehitlik Köyü sakinlerinden emekli Mustafa Yerlikaya, asma köprü üzerinden susuzluktan can çekişen balıkları tiliviri ile çekerek torunuyla birlikte havuzlara yetiştirmeye çalışırken görüntülendi. Yaptığı mücadeleyi basın mensuplarına anlatan Yerlikaya her zaman DSİ’nin bunu yaptığını ve balıkların telef olmalarını izlediğini belirterek; “Bu zaman zaman oluyor. Suyu tamamen kesiyorlar. Şu akan su da sanayinin kirli atık suyudur. Yani balıkların ölümünü hızlandıran sudur. Çektiğim balıklar neredeyse hiç sallanmıyor. Balıklar bugün yarın hepsi yok olacak, ölecek. Bunları torunum havuza bırakarak kurtarmaya çalışıyor. Ama sanırım yaşamazlar. Baygın halde çıkarıyorum. İki balık tutunca izin soruluyor, ama burada bir balık katliamı yapılınca da kimseden ses çıkmaz. Yazıktır.

DSİ bütün suyu tutmamalı. Bunun için şart koymalı. Suyun bir kısmını can suyu olarak bırakmalı ki, burada yaşana balıklar ve bizim gözle göremediğimiz canlılar yaşsın. Koku oluşmasın. Bakın ağır sanayi atıkları ve dışkı kokuları geliyor. Çünkü su akmıyor. Pislikler burada kalıyor. Bu hastalıklara da sebep olur” dedi.

Çoruh Nehri yataklarında yaşanan balık ölümleri gündeme getirilirken, bu ölümlere çözüm bulunması için yetkililerin harekete geçmesi bekleniyor.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 11.09.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...