Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Murgul'un Damar Beldesi'nde yapımı tamamlanan Atık Barajı'nda incelemelerde bulundu.
Vali Yemlihaloğlu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mehmet Nasif, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, DSİ 26. Bölge Müdürü Sezai Sucu ve İl Çevre ve Orman Müdürü Etem Boz ile birlikte Murgul ilçesine geldi.
Vali Yemlihalıoğlu'nu ilçe sınırında Murgul Kaymakamı Faik Oktay Sözer, Murgul Belediye Başkanı Mehmet Yıldırım ve Damar Belediye Başkanı Yaşar İnal karşıladı.
Vali Yemlihalıoğlu ve beraberindekiler Damar Beldesi'ne giderek burada Eti Bakır A. Ş tarafından yapılan ve ilk aşaması tamamlanan Atık Barajı'nda incelemelerde bulundu. Eti Bakır A. Ş sahiplerinden Ali Osman Cengiz ile Eti Bakır A. Ş Proje Müdürü Ali İhsan Ercan'dan Atık Barajı çalışmaları hakkında detaylı bilgi aldı.
Proje Müdürü Ali İhsan Ercan, Lepüskür Deresi üzerinde inşa ettikleri atık barajının 15 milyon dolara mal olduğunu belirterek, bakır işletmelerinden çıkan atık malzemelerin bu barajda depolanacağını ve yıllardır siyah akan Kabaca ve Murgul Deresi'nin bundan sonra yeşil ve temiz akacağını söyledi.
Barajın toplam yüksekliğinin 84 metre olacağını belirten Ercan, "Şu an barajın yüksekliği 54 metre, tamamlandığında baraj yüksekliği 84 metre olacak. Şu ana kadar 1. 5 milyon metreküplük dolgu yapıldı. Baraj bittiğinde ise, yapılan dolgunun miktarı yaklaşık 7 milyon metreküp olacak. Baraja şu anda atık atılmaya başlandı. Murgul ve Kabaca deresine atık gitmiyor. Ve şu anda Murgul yıllar sonra temiz akmaya başladı. Yaklaşık 10 yıllık fabrikanın atığı bu atık barajına atılacak. 10 yıldan sonra olacak olan burada işlettiğimiz bir maden sahası var. Fabrikadaki atık maden sahasının içerisine pompalanacak. Şu anda yıllardan beri Karadeniz Bakır İşletmeleri döneminde, Eti Bakır döneminde, Karadeniz Bakır İşletmeleri döneminde 50 yıldan beri Murgul Deresine ve Kabaca Deresine atılan atık sorunu bu proje ile ortadan kaldırıldı. Projenin tüneller kısmı var. Fazla gelen suyu Kabaca Deresine akıtacak. Atık Barajının üzerinde yaptığımız daha küçük temiz su barajı var. Bütün projelerin toplam maliyeti 15 milyon dolardır. Bu projeye bir buçuk yıl önce başladık. Projenin birinci aşaması şu anda tamamlanarak atık tutulmaya başlandı. Bunun yanında projenin hayata geçirilmesiyle Lepüskür Deresine Karadeniz Bakır İşletmeleri döneminde dekabaj dediğimiz cevherin üzerinde cevher içermeyen malzeme atılıyordu. Belirli bir ağırlığa eriştiğinde Murgul ve Kabaca Deresine heyelan geliyordu ve bu dereleri kapatıyordu. Şu anda maden sahasından çıkan dekabaj dediğimiz cevher içermeyen malzeme atık barajı projesinde kullanılıyor. Sahanın cevher içermeyen kesimlerine stoklanıyor. Bu proje sayesinde Lepüskür Deresine dekabaj dediğimiz malzemenin atılması da durduruldu. Fabrika tamamen revize edildi. Daha önceden çevre kirliliğine sebep olan etkenler ortadan kaldırıldı. Şu anda cevher kırma bantlardan giderken püskürtme metodu ile ıslatılıyor. Şirket, fabrikanın revizesi ile atık barajının yapılamasıyla yaklaşık 40 milyon dolarlık bir harcama yaptı. Bu şekilde Karadeniz Bakır İşletmelerinden alınan fabrika üretime geçti. '' dedi.
Atık Barajının yapılamasıyla birlikte Borçka Barajının ömrünü de uzatacağını ifade eden Ercan, şunları söyledi :" Atık dediğimiz malzeme Borçka Barajı'na gidiyordu. Yılda 3 milyon tonluk katı atık dediğimiz silis malzeme Borçka Barajı'na giderek barajı dolduruyordu. Barajın belirli bir ömrü var ve baraj yapılmadan önce Murgul deresinden yaklaşık Borçka Barajı'na 3 milyon tonluk malzeme gelecek diye hesaplanmıştı. Bu yaptığımız atık barajı ile bu malzemenin gitmesini önleyerek barajın ömrünü ve verimini daha da artırdık" dedi.
Atık Barajı sayesinde burada biriken suyun tekrar fabrikaya geri dönüşümünü sağlayarak suyu üretimde kullandıklarını da kaydeden Ercan, " Fabrikadan giden atık malzeme atık barajının tabanına çöküyor ve üzerinde temiz su oluşuyor. Bu temiz su pompalarla tekrar fabrikaya dönüyor. Fabrikada cevher üretimi için suya ihtiyaç var böylece fabrikanın da su ihtiyacını karşılamış oluyor. Fabrikanın kullandığı suda derelere zarar vermiyor. "
Barajda toplanan atık malzeme silisini de değerlendireceklerini belirten Ercan, "Şirketimiz yakın bir zamanda o atık dediğimiz silisi yani camın ana maddesini sanayide ve inşaat sektöründe kullanacak. Artık buna atık gözüyle bakmıyoruz. Bu silis, bir milli servet olacak. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Vali Yemlihalıoğlu ve beraberindekiler, Eti Bakır İşletmelerinde bir süre incelemelerde bulunduktan sonra ilçeden ayrıldı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.07.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle