Türkiye Çevre Platformu (türçep) Koordinatörü Doç. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, Karadeniz'in Bir Bütün Olarak Acil Çözüm Bekleyen Büyük Çevre Sorunlarıyla Karşı Karşıya Olduğunu Söyledi.
Türkiye Çevre Platformu (TÜRÇEP) Koordinatörü Doç. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, Karadeniz'in bir bütün olarak acil çözüm bekleyen büyük çevre sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Bir basın açıklaması yapan TÜRÇEP Koordinatörü Doç. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, Karadeniz'deki kirliliğe dikkat çekti. Karadeniz'de 6 ülkede 10 yıldır söz konusu kirliliğe karşı çeşitli etkinlikler yapıldığını hatırlatan Doç. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, "Karadeniz Stratejik Eylem Planı'nın imzalandığı gün olan 'Uluslararası Karadeniz Etkinlik Günü' Türkiye'de ve Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerde çeşitli etkinliklerle kutlanacak. 31 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek olan kutlamalar bu sene 10. yılı olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Karadeniz'i koruma ve iyileştirme çalışmalarında birlikte hareket etme kararı alan 6 ülke, halkın kirliliğin farkında olmamasının kendileri için çok ciddi bir engel oluşturduğu konusunda hemfikir. Evsel, tarımsal ve endüstriyel atıkların denetimsiz ve arıtılmadan denize boşaltılması, ötrofikasyon olayının meydana gelmesine ve ışığın nüfuz ettiği derinliğin azalmasına yol açmaktadır. Karadeniz, tümüyle çok acil çözüm bekleyen çevre sorunlarıyla karşı karşıyadır" dedi.
Karadeniz'e kıyısı olan Gürcistan, Rusya, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Türkiye olmak üzere 6 ülkenin Karadeniz'in kirliliğine karşı korunması ve iyileştirilmesi için stratejik eylem planı hazırladığını ve ortak protokol imzalayarak beraber hareket ettiğini ifade eden Doç. Dr. Tanay Sıtkı Uyar, "Bu anlaşma gereği 1996 yılından itibaren 31 Ekim'de Uluslararası Karadeniz Günü'nü kutluyoruz. Bu çerçevede 31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü'nü nedeniyle Sinop'ta da çeşitli etkinlikler yapacağız" diye konuştu.
Doç. Dr. Tanay Sıtkı Uyar ayrıca, Tuna Nehri'nin her yıl Karadeniz'e 9 milyon 800 bin ton organik madde, 575 bin ton inorganik azot, 55 bin ton inorganik fosfor, 90 bin ton demir, 206 bin ton petrol kökenli kimyasallar, 48 bin ton deterjan, 12 bin ton çinko, 6 bin 700 ton manganez, 4 bin 500 ton kurşun, 2 bin 300 ton fenoller, bin 700 arsenik ve 80 ton cıva getirdiğini hatırlatarak, kirliliğin denizdeki yaşamı çok ciddi bir biçimde etkilediğini sözlerine ekledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 16.10.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle