HOPA-Hopa’nın en nezih ve doğa harikası köylerinden biri olan Esenkıyı Köyü’nün vatandaşları ortak alanlarına yapılan bungalov evleri için toplandı.
Köylülerin bir bölümü kış dolayısı ile köy dışında olduğu halde tahminlerin üzerinde bir katılım oldu. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu toplantıda köyün ortak alanına yapılacak olan Bungalov evlerin yapıldığı proje tartışıldı.
Köy Muhtarı Yaşar Papila ve azalarının da Hazır bulunduğu toplantıda, Köyün ortak yerine yapılan projenin yararı ve zararı hakkında bilgilendirme yapıldı.
Köylülerin neredeyse tamamı bu projenin köye yarardan çok zarar getireceği konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi. Köylüler adına birçok kişi konuştu, Bu kişilerin Bu projeyi neden istemediklerini madde madde açıkladılar.
Açıklamada, Köylüler, ortak alanlarının bulunduğu mekânı, toplantı, eğlence, sportif faaliyet, Köylülerin buluşma alanı gibi çok şey için kullandıklarını, burada otel ve benzeri yapıların bu buluşmaya zarar vereceğini, Köyü yabancılaştıracağını düşündüklerini söylediler. Esen Kıyı Endemik Bitki ve Hayvan çeşitliği olan, içe kapanık bir coğrafi yer olduğunu, Evrensellik taşıdığını söylediler. Bu konuda sadece Türkiye değil dünya toplumlarının da farkında olduğu ender köylerin başında gelmektedir. En önemlisi böyle bir otel benzeri bir tesisin güvenliğini sağlanması ve özellikle amacının dışında kullanılmasını engellenemeyeceğini söylediler. Sınırın yakın olmasının dezavantajlarından biri olan fuhuş ve madde kullanımı gibi kötü durumu arttıracağı kanısında olduklarını söylediler. Örnek olarak da (Çağçe) Kopmuş Mevkiindeki eski yola çekilen zinciri gösterdiler. Bu Yapılan zincir de bazı şeyleri engelleyemediğini söylediler. Böyle bir işletmede nasıl engel koyacaklarını bilemediklerini söylediler. Ayrıca Cami Tuvaletlerini de bulunan materyalleri de örnek olarak verdiler. Böyle bir tesisin getireceği kanalizasyon sorununu da dile getirdiler. Denize gidecek olan bu deterjan, lağım vs. fosseptik atığın denize gitmesi endişe verici olduğunu söylediler. Çünkü yazın köye gelen hemen herkesin bu plajı kullandığını söylediler. Atıl yer olarak projeye başlandığını ancak, Köyün Ortak Alanını kullanarak devam ettiğini söyleyen de oldu. Yapılan Alanın da jeolojik anlamda Yapılan duvarlardan dolayı heyelan sorununun varlığını da unutmamak gerektiğini açıkladılar. Bu İş yerinde çalıştırılacak eleman sayısının düşünüldüğünden çok daha az olacağını, Gençler işe alınacak gibi bir olayın inandırıcı olmadığını dile getirdiler. Köylüye verilecek olan dükkânlarda köylünün ürettiğini satmak gibi bir dertlerinin olmadığını, zaten bu dükkânlarda satmak için üretim yapılmadığını söylediler. Köyün açık olan tüm evlerini dolaştıklarını, bu evlerde oturanların hiç birinin bu tesisi kabul etmediklerini, ayrıca sosyal medyada yaptıkları imza kampanyasıyla da iki bin kişinin üzerinde bu projeyi desteklemediğini belirttiklerini söylediler.
Hal hazırda Köyün en büyük sorunlarından biri olan “Yola park eden Tırların Trafiğe verdiği sorun devam ederken, böyle bir yapıdan doğacak park sorunu da köye pek katkı sağlamayacağını söylediler.
Köylülerin bu açıklamalarından sonra Esen Kıyı Köyü Muhtarı da Olayın başlangıcından beri gelen durumu açıkladı. Bu kararı verirken Tamamen köyün menfaatine olduğunu düşündüklerini, bu doğrultuda hareket ettiklerini, buradaki amacının iyi niyet temellerine dayandığını dile getirdikten sonra, Köy Muhtarı Bu Projenin Köy Menfaati düşünülerek yapıldığını, İlk aşamasının da neredeyse tamamlandığını söyledi. Bu proje sonunda elde edilen gelirin %15 Köyün olacağını, O projeden doğacak İstihdamın da yüzde 30 unu Köyün Gençlerinden oluşturacaklarını söyledi. Ayrıca Muhtarlık binasının da yapılacağını açıkladı. Bu anlamda Projeyi desteklediklerini, ancak Köylünün her kararına saygı duyduğunu, bu anlamda köylünün yanında olacağını açıklayarak toplantıya son verildi.
Toplantının ardından Köylüler, en kısa sürede Yasal yollara başvurarak, bu projeyi durdurmaya veya köyün etik, kültürel ve Ahlaki yapısını bozmadan tamamen farklı bir formata dönüştürülmesi için mahkemeye başvurma kararı aldılar. Ayrıca Dernekler üstü bir platform Kurmak için çalışmalara başladılar. Bundan sonra da bu tür konularda oluşacak durumlar için köy içindeki ve dışındaki kişileri bilgilendirmek ve bu konuda ciddi çalışmalar yapmak için birde dernek kurmak düşüncesinde olduklarını açıkladılar.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 21.03.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle