Artvin'de Tarihi Bir Gün Yaşandı

12/06/2010 08:50

Artvin'de ''doğu Karadeniz Kültür-doğa Turizmi'' Sempozyumu Gerçekleştirildi.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, ''Turizmde bir ayağımız eksik, bunu TÜRSAB vasıtasıyla tamamlayacağımızı ümit ediyorum. Bu cennet köşenin tanıtımında önemli bir rol üstlendiler ama Artvin bunu hak ediyor'' dedi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kültür Komitesi ve Artvin Valiliğinin iş birliğinde, turizm konusunda çeşitliliği artırmak, alternatifler üretmek ve yol haritası çizmek amacıyla düzenlenen ''Doğu Karadeniz Kültür-Doğa Turizmi'' konulu sempozyum yapıldı.

Artvin Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi'ndeki sempozyuma, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Artvin Vali Yardımcısı Ahmet Karakaya, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman, Artvin Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Özel, İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan, İstanbul Artvin Hizmet Vakfı Başkanı Recai Delibaşoğlu, akademisyenler, kaymakamlar ve belediye başkanları ile kentte konuk olan turizmciler katıldı.

Sempozyumun açılışında, Artvin Çoruh Üniversitesinden öğretim üyesi Doç. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, ''Artvin ve Turizm'' konulu sunum yaptı. Tüfekçioğlu sunumunda, kentte turizm potansiyeli ve doğal güzelliklerin korunması yönündeki düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Sunumun ardından Artvin Valiliğince hazırlanan ''Göğe Komşu Topraklar; Artvin'' isimli belgesel izletildi.

Vali Yemlihalıoğlu, yaptığı konuşmada, Türk turizmine hizmet ve öncülük eden TÜRSAB Başkanı Ulusoy ve turizmcileri Artvin'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Artvin'in ''zor ve hırçın'' bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Yemlihalıoğlu, ''Bu şartlarda yaşam ve turizm alanı oluşturmak da oldukça güçleşiyor. Kentin yüzde 57'si ormanlardan oluşuyor, Çoruh Nehri bizim şehrimizden geçip Batum'da Karadeniz'e dökülüyor. Ormanlarımız bizim için birçok değer ifade ediyor. Bu şehirde yaşayanlar doğal denge bozulursa ekmeğini kaybeder, ben buna katılıyorum'' dedi.

TÜRSAB'ın kente yaptığı ziyaretin ve sempozyumun bir milat olduğunu dile getiren Vali Yemlihalıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:''Bu şehrin geleceğinde kimlerin önem taşıdığını biliyorum. İstanbul Artvin Hizmet Vakfı Başkanı Recai Delibaşoğlu ile çok güzel çalışmalar yaptık. Kentimizin ileri gelenlerini Artvin'e çevirmek için uğraşıyorum. Üniversite rektörümüzün projeleri var, sıkıntılarımız olsa da yol alacağımızı düşünüyorum. Artvin denilince akla eğitim seviyesinin yüksekliği gelirdi ilk önce. Bizde teknik eğitim ve meslek liseleri çok fazla. O nedenle üniversiteye verdiğimiz öğrenci sayısı azaldı. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. Tarım ve turizm, Artvin için önemli. Türkiye genelinde 10 bin, Avrupa'da 12 bin bitki türü var. Birbirine yakın bir rakam ama onlar bizden çok daha iyi pazarlıyorlar ürünlerini ilaç ve kozmetik sektöründe. Bizden 10-20 kat fazla gelir elde ediyorlar. ''

Baraj inşaatlarında birçok kişiye iş imkânı sunduklarını anlatan Vali Yemlihalıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:''Derinler Barajı kısmet olursa önümüzdeki yıl su tutmaya başlayacak. Ciddi maliyeti olan bir proje. Artvin bölgesinde 121 HES projesi var. Bunlardan 60'ı fizibilite aşamasında, 5-6'sı faaliyette, 25'i de bitmek üzere. Biz Artvin'in ekmeğinin nereden geleceğini biliyoruz. Bu barajlar bittiğinde ne olacak? Yöre insanı gençlerimiz ne yapacak? Eleştirileri yapanlara soruyorum ne yapacak bu insanlarımız? Her fırsatta söylüyorum bir rahatsızlık, sıkıntı varsa ben buradayım. Münferit tek bir kelime bana gelmedi karşı olduklarına yönelik. İnsanımız göçüyor başka yere ama gittiğinde çok kaliteli bir yaşam beklemiyor onu. Bunun için cennet ilimizde, ekmeğimizin peşinde koşalım. Buradaki güzelliklere sahip çıkalım. ''

Vali Yemlihalıoğlu, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy'un kendilerinin seçeceği bölgeye, bir turu kaldıracak ahşap bir otel yapacağını belirterek, ''Bu otelin de geliri bizim seçtiğimiz bölgedeki köylüye bırakılacak. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bu sempozyumu çok önemsedik. Turizm konusunda yol haritasını TÜRSAB yapacak, başkanımız ekiplerini bırakacak, iş adamlarımızı yönlendirecek'' dedi.

''TÜRSAB, YÖRENİN EMRİNDE''

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, açılış konuşmasına, ''Anadolu'ya çıktığınızda ders alınacak çok şey var'' diyerek başladı. Türkiye'ye, onun parçası olan Artvin'e borçları olduğunu ifade eden Ulusoy, ''Sevgi selinin yaşatıldığı Artvin ve Doğu Karadeniz'de yapacağımız şey çok. Doğayı tahrip etmeden ne yapabiliriz bunu konuşacağız'' dedi.

İnsanlığın artık doğayla uyuşması gerektiğini dile getiren Ulusoy, şunları kaydetti:''Altını, gümüşü bulabilirsiniz ama ekmek yediğiniz, su içtiğiniz toprağı bulmak zordur. 'Uzungöl'e yılda 110 bin, Borçka Karagöl'e 30 bin kişi geliyor' diyorlar. Akıllı kişi gelsin çok kişinin gelip gelmemesi önemli değil. Doğa bozulmasın, varlığını korusun. Avrupa kıtasının en yakın olduğu kum ve güneş tatili Türkiye'de. Akdeniz çanağının ise doğa ve kültür açısından göreceği en yakın yer Karadeniz Bölgesi. Karadeniz mütevazı olmayacak, geleceğinde turizmde nasıl yer bulacağını araştıracak.

Bu bölgelerimizde bilinçli bir şekilde gerekli standartları yakalamadan, çok kimse gelmesin, yollarımız asfalt olmasın. . . Gelenler 5 yıldızlı otellerin konforunu biliyor, biz burada bunu istemiyoruz. Ahşap, bungalov tipi evlerde, doğa tahrip edilmeden, bitki çeşitliliği korunarak turizmi geliştirmeye varız. Bu yapıyı bozmamak lazım diye düşünüyorum. Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Bey'le de dün akşam yaptığım telefon görüşmesinde, bu yörenin turizm master planına ağırlık verilmesi konusunda görüştüm. Turizm master planına göre yapıma 'evet' diyoruz. ''

TÜRSAB Kültür Komitesinin sempozyum için aylardır çalıştığını, bu konuda Vali Yemlihalıoğlu'nun da büyük çaba harcadığını ve Artvin için turizmin öneminin farkında olduğunu belirten Ulusoy, ''Böyle bir genç valiye sahip olmanın kıymetini önümüzdeki yıllarda anlayacağınızı düşünüyorum. Bana ve ekibimize gösterdiği konukseverlikten ötürü teşekkür ediyorum. Bu emeği gösteren herkesi, yöre insanını, bütün zorluklara karşı şükretmeyi bilen insanımızı ayakta alkışlıyorum'' diye konuştu.

Ulusoy, bölgede faaliyet gösteren, inşaatları devam eden ve yapımı planlanan HES'ler konusunda da ''Ben de çevreciyim ama akarsuların da ıslah edilmesi lazım. Benim köyümde yaşayan insanımı desteklemem lazım. Bu insanlara iş ve aş imkanı sağlamak gerekiyor. Burada biz de üzerimize düşen görevin farkındayız'' dedi.

TÜRSAB'ın yörenin emrinde olduğunu kaydeden Ulusoy, görüşmeler sonucu 2011 yılında Çoruh Nehri'nde akarsu sporlarının yapılacağı bir organizasyon düzenleneceği bilgisini de verdi.

İstanbul Artvin Hizmet Vakfı Başkanı Recai Delibaşoğlu da kente ellerinden gelen her türlü desteği vermek için çabaladıklarını söyledi.

-''ARTVİN İNSANI GİTTİĞİ YERDE DEĞER YARATIR''-

Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün de Artvin'in okumaktan onur, paylaşmaktan mutluluk duyan insanların memleketi olduğunu ifade etti. Kent halkının ekmeğini kazanmak için göç etmek zorunda olduğunu anlatan Özgün, ''Ekmeğimiz için göç etmek zorundayız ama gittiğimiz yerde bir değer yaratırız. Biz bir marka oluşturduk gittiğimiz her yerde. Artvin kimliğini taşımaktan onur duyuyorum. Artvin dışında yaşayan tüm hemşerilerime saygılarımı sunuyorum'' diye konuştu.

Vali Yemlihalıoğlu'na, TÜRSAB heyetini davet ettiği için teşekkür eden Başaran Ulusoy ve ekibinin Artvin'de turizmde izlenecek yolu göstereceklerini, Artvin'in turizmin önemini ve değerini bildiğini belirtti.

Konuşmaların ardından, Artvin'e katkı ve hizmetlerinden dolayı, TÜRSAB Başkanı Ulusoy'a, İstanbul Artvinliler Hizmet Vakfı Başkanı Delibaşoğlu'na, Avukat Mehmet Köksal ile uzman doktor Özgür Kurt'a, Vali Yemlihalıoğlu tarafından plaket ve hediye verildi.

Vali Yemlihalıoğlu, kentte karaciğer rahatsızlığı nedeniyle zor durumda olan 2 çocuğun tedavisinde üstlendiği çaba ve gayret için Doktor Kurt'a teşekkür etti.

Başaran Ulusoy da Yemlihalıoğlu ile Artvin Belediye Başkanı Özgün'e kahve fincanı hediye etti.

Konuşmaların ardından, sempozyum moderatörlüğünü TÜRSAB Kültür Turizmi ve Doğa, Çevre ve Sürdürülebilir Turizm Komiteleri üyesi Sevinç Akdoğan'ın yaptığı sempozyuma geçildi.

Sempozyumda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Yaygın Eğitim Daire Başkanı Müjdat Özbahçıvanoğlu ''Bakanlığın Doğu Karadeniz Bölgesi'ne yönelik projeleri ve bölgede somut olmayan kültürel miras'', Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Koordinatörü Suade Arınçlı da ''Fonlar, Sivil Toplum Örgütlerinin faaliyetleri'', TÜRSAB Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Ragıp Pirselimoğlu, ''Doğu Karadeniz'de Güncel Turizm Faaliyetleri'', TÜRSAB Doğa, Çevre ve Sürdürülebilir Turizm Komitesi üyesi Gürkan Özer, ''Yurt dışında Doğal Alanlarda Yapılan Örnek Uygulamalar'', sanatçı Bayar Şahin ''Sanatçının Gözünden Doğu Karadeniz'', Orman Mühendisi DATUR Projesi Saha Koordinatöre Egemen Çakır ''Kırsal Kalkınma ve Turizm'', Orman Mühendisi Fatih Ferruh Albayrak da ''Sürdürülebilirlik için ne yapılmalı?'' konulu sunum yaptı.

Sempozyum, soru ve cevap bölümünün ardından sonra erdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 12.06.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...