Hopa Esnafından" İlçene Sahip Çık" Uyarısı Geldi

15/12/2006 21:53

Hopa Esnaf Ve Sanatkârılar Odası Başkanı Hüsnü Akyüz Yaptığı Açıklamada "Sorunlar Var Ama Çözümler Yok. Biz Artık Çözüm Üretilmesini Ve Üretilen Bu Çözümlerin Hayata Geçirilmesini Bekliyoruz" Açıklaması Yaptı.


Hopa Esnafından" İlçene Sahip Çık" Uyarısı Geldi

Haber: Hayati Akbaş







Hopa Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından ilçe esnaflarının ve Hopa halkının yüz yüze kaldığı sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bir çalışma yapıldı ve yapılan çalışma sonucu bir rapor olarak Hopa Belediye başkanına ve Belediye meclis üyelerine sunuldu. Oda başkanı Hüsnü Akyüz, hazırlanan raporu basına açıklarken "Esnaf ve Sanatkârların sorunu aslen toplumsal sorunlarla aynı olmakla birlikte çözümünde toplumsal sorunları çözmüş olacağımıza da inanıyoruz" dedi.

Hopa Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından hazırlanan raporda şu sorunlar ve çözüm önerileri sunuldu;

1-Hopa'da hizmet veren 42 marangozum bulunmaktadır. Bunların hemen hemen tamamı Sundura mahallesinde apartmanların altında hizmet vermektedirler. Çok ciddi gürültü kirliliğinin yanı sıra çevreye görüntü kirliliği de oluşturmaktadırlar. . Ayrıca dışarıda oyun oynayan çocuklarımız da büyük tehlike altındadır. Bu sorunun çözümü de çok acil olarak Marangozlarımızı bir araya toplayarak bir marangozlar sitesi kurulmasından geçmektedir.

2-İlçemizde Balıkhanenin olmayışı ve uygunluğuna bakılmadan ruhsat verilemesi ile oluşan dağınık bir çevrede uygunsuz ortamlarda satılan balıklar ne derece de sağlıklı olduğu tartışılması lazımdır. Balıkçının bir tarafı kahve, bir tarafı lokanta, önünden geçen bir yol tezgâhta bulunan balıkları düşünmek lazım. İlçemize acilen bir balıkhanenin yapılarak hijyenik şartlara uygun ve prosedür ne gerekiyorsa o şekilde bir balıkhane yapılması zorunlu hale gelmiştir.

3-Hopa'da otoparkın olmayışı tüm kesimleri etkilediği gibi esnafımızı da olumsuz etkilemektedir. Dükkânların önünde gelişi güzel park edilen araçlar, kalkış ve duruşlarda çıkardıkları toz esnafın rafına kadar geldiği gibi dükkânın görünüm ve teşhirini, dükkânlara giriş ve çıkışı da engellemektedir.

4- Konfeksiyoncuların bulunduğu Hopa'nın en yoğun ve kalabalık caddelerinden saydığımız İnönü caddesinde 96 esnafımız bulunmaktadır. Burada mağaza sahibi ve çalışan esnaf sayısı 100'ü geçmektedir. 25 bayan esnafımız vardır. İnönü caddesinin çok önemli ve acil bir tuvalet sorunu vardır. Tuvalet soran müşterilerine esnaf adres verememektedir. Ayrıca ışıklandırma sistemi bir türlü istenilen düzeye ulaşmamıştır. Yerinde inceleme yapılarak her iki sorunun çözümü noktasında girişimde bulunulmasını bekliyoruz.

-Pazartesi ve Perşembe olan hafta günlerini birini hafta sonu olan Cumartesi veya Pazar gününe alınması ile memur kesimin aileleri ile alış veriş yapmasına olanak tanınması ve komşu ilçelere giden halkımızın Hopa'dan alışveriş yapmasına neden olacaktır. Sebze ve meyvelerin toptan dağıtımı Cumartesi gününe denk gelmesinden dolayı ham taze ve hem de ucuz sebze ve meyve alma olanağı sağlanmış olur. İlçemizin acilen bir sebze haline ihtiyacı vardır. Özel kişiler veya Belediyenin öncülüğünde ilçemize bir sebze hali acilen kazandırılmalıdır.

6-Halka açık olarak yapılan meclis toplantılarına esnafımızı ilgilendiren konular gündeme geldiğinde odamızın fikirlerinin de alınmasını istiyoruz.

7-Fiyat denetimi, sağlık denetimi, ruhsatsız dükkânların denetimi, seyyar satıcıların denetimi, bugüne kadar olmadığı gibi bugünde yapılmamaktadır. Hopa esnafı bu güne kadar iki zabıta görevlisini yan yana görmemiştir. Bunu ne zaman görecektir merak ediyoruz?

8-Hopa'da mezbahane olmayışı nedeniyle Hopa kasabı hayvanlarını bir araçla Borçka mezbahan esine getirerek kesim yapmaktadır. En kısa zamanda sağlık şartlarına uygun, hijyenik ortamda kesim yapılabilecek bir mezbahan enin Hopa'ya yapılması gerekmektedir. Bizler bunu aciliyet gerektirdiği içinde bekliyoruz.

9-Hopa esnafı 3 ve 4 el değiştirdikten sonra rafına mal koymaktadır. Bu sebeple malların pahalı olması tüketiciyi ürkütmektedir. Hopa'da imalathanelerin açılması, toptancılar sitesinin kurulması ile bu imaj ortadan kalkacaktır. Bu konuda her türlü girişimin bir an önce başlatılmasını talep ediyoruz. Her türlü desteği vermeye hazırız.

10-Pazar Meydanı esnafı 1965 yılında yapılan ve halen hiçbir iyileştirme yapılamayan 7 metrekarelik Belediyeye ait dükkânlarda oturmaktadır. Bu dükkânların iyileştirilmesi, ışıklandırılması ve caddenin onarılması gerekmektedir.

11- 10 seneye yakındır bir türlü faaliyete geçemeyen Sanayi sitesi sorunları çözüm noktasında sivil toplum örgütleri ve yerel yöneticiler ile yapılacak bir toplantı ile bir an önce hayata geçirilip sanatkar esnafımızın yol kenarlarından alınmasını istiyoruz.

12-Odamızca çalışmaları devam eden ve tüm sivil toplum örgütlerinin ve kooperatiflerinde destek verdiği Hopa'da bir pasaport şubesinin açılması esnafa ek bir gelir getireceği gibi, Hopa-Kemalpaşa-Arhavi ilçelerimizin de yararlanacağı bir çalışmada yerel yönetim ve tüm Hopa halkını ve siyasi partileri bu konuya duyarlı olmaya ve girişimlerde bulunamaya davet ediyoruz.

13-Halen Ticaret ve Sanayi Odasına ait binanın 4 katında bulunan BAĞ-Kur İrtibat Bürosunun esnafın rahat giriş-çıkış yapabileceği, sorunlarını anlatabileceği bir yere taşınması hem Bağ-Kur emeklilerini hem de esnafımız rahatlatacaktır. Bu konuda yerel yönetimin duyarlı davranarak yeni, bir adresi göstermesini bekliyoruz.

14-Pazaryerinin uygun olmayışı sergi açan esnafını canından bezdirmiştir. Çamur içinde hizmet vermeye çalışıyorlar. Ayrıca üç şeritli bir yolu aşarak yaya geçidi olmadan karşıdan karşıya geçmeye çalışan tüketiciyi de düşünmek lazım. Uygun şartlar sağlanarak yeni bir Pazaryeri acilen ilçemize gerekmektedir. Ayrıca belirlenecek günlerde Orta Hopa, Sundura mahallelerinde hafta günlerinden hariç sebze pazarı açılması gerekmektedir. Bu konuda çalışma yapılmasını bekliyoruz.

15-Ruhsat denetimi yapılarak haksız rekabeti önlemek koşullara uygun olmayan yerlere ruhsat verilmemesi gerekmektedir. İki yıl içerisinde Hopa Belediyesi olarak 73 yeni iş yeri açma ruhsatı verilmiştir. Ruhsat verirken açılan iş yerlerinin çevre uygunluk, sağlık gibi şartları yerinde incelemeden masa başında ruhsat verilmektedir. Bu denetimsizlikten yararlanan bazı esnaflar önce dükkânını yapıyor sonra ruhsat için başvuruyor. Yani tam bir ters prosedür gerçekleşmiş oluyor. Yerinde incelenerek uygunluğu olup olmadığını tespit ederek varsa noksanları tamamlandıktan sonra ruhsat verilmesini istiyoruz.

Hopa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu olarak biliyoruz ki bu sorunların çözümü için belediyemizin mutlaka plan ve projelerinin olduğu, zamanı geldiğinde çözüleceğinden eminiz.

Esnafımıza ve ilçemize yapılacak bu hizmetlerin çözümü noktasında Odamız yönetimi olarak gücümüz kadarıyla maddi ve manevi destekte bulunmayı bir sivil toplum örgütü olarak görevlerimizden biri olduğunun bilinci içindeyiz ve çalışmaya katkıya bulunmaya hazırız" dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 15.12.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Hopa Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Seç...
 » Hopa Stö’leri Ortak Basın Açıklamas...
 » Arhavi Esnafları Sanayi Sitesine Ta...
 » Artvin’de İşsiz Kalan Esnafa İşsizl...
 » Hopa İçin Elele Verdiler...
 » Hopa, Esnaf Odası Seçimlerine Kilit...
 » Maden Kıskacında Artvin Paneli Yapı...
 » Yusufeli Esnaf Ve Sanatkârlar Odası...
 » Demirhan Elçin Güven Tazeledi...
 » Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçe...
 » Artvin’de Ekonomi Ve Finans Paneli...
 » Artvin’de 30'uncu Ahilik Haftası Ku...
 » Kemalpaşa’da Gıda Satışında Farklı...
 » Yerel Esnafa Ve Ekonomiye Güç Ver...
 » Trabzon Tso'da Ortak Akıl Toplantıs...
 » Yusufeli'nde Bir Trajedi Yaşanıyor...
 » Hopa’da Korsan Taşımacılığa Önlem A...
 » Yeşil Artvin Derneği 20 Yaşında...
 » Hopa Esnaf Odası Başkanından Can Su...
 » Hopa Ab Hibe Fonlarından Yararlanma...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...