Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, işsiz kalan esnaflar için işsizlik maaşının yolda olduğunu açıkladı.
Artvinesnaflarını da yakından ilgilendiren açıklamalarda bulunan Palandöken, "Esnaf dükkân kapanınca açıkta kalıyor. Dükkânı kapanan esnaf ve sanatkâra yeni bir iş kurana kadar ya da iş bulana kadar bir süre ödenek verilmeli" dedi.
Esnafın Gelir Kayıplarını Telafi Etmek Üzere Ahilik Sigortası Fonu Kurulacak
Ekonomik olarak zor duruma düşmeleri nedeniyle iş yerini kapatan veya iflas eden esnafın gelir kayıplarını telafi etmek üzere Ahilik Sigortası Fonu kurulacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Hazine Müsteşarlığı ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülen çalışmalar sonunda Ahilik Sigortası Fonu Kanun Tasarısı taslağı hazırlandı. Mevcut İşsizlik Sigortası Fonu'na benzer bir sistemin kurulması esasına dayanan taslağa göre, ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar, noterler, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları da bu düzenlemeden yararlanabilecek.
Esnaf ve sanatkarlar faaliyetini bırakmaları (kayıtlı oldukları tüm işletmelerini terkin yapmaları) ve iflas kararı alarak sigortalılığını sonlandırmaları durumunda işsizlik maaşı almak için başvurabilecek. Bu hallerin dışında kendi isteği ile iş yerinin faaliyetine son veren kişiler işsizlik maaşı için başvuramayacak.
İşte Yararlanma Koşulları
Fondan, son 3 yılda en az 600 gün Ahilik Sigortası Primi ödeyenler yararlanabilecek. Prim borcu bulunan sigortalılar için ise sigortalının en az 600 gün prim ödemiş olması şartı ile sigortalılığın sona erdiği tarihten itibaren geriye doğru en fazla 90 güne kadar olan prim borçları merkezi bütçeden karşılanarak Ahilik Sigortası Fonu'ndan aylık (ahilik ödeneği) bağlanacak.
Ahilik sigortalıları için sigortalılığının sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışmış olanlardan, son üç yıl içinde, 600 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödemiş olanlara 240 gün, bin 80 gün faaliyetini sürdüren ve ahilik sigortası primi ödemiş olanlara 300 gün süre ile ahilik ödeneği verilecek.
Ahilik ödeneği aylık miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40'ından az, yüzde 80'ininden fazla olamayacak. Mevcut asgari ücrete göre, söz konusu ödenecek miktar asgari 658 liradan az, bin 317 liradan fazla olamayacak.
Fonun işleyişi ve sigortalılara yapılacak ödemelere ilişkin unsurlar şöyle olacak: Fona katılım zorunlu olacak. Fona sigortalıların prime esas aylık kazançlarından yüzde 2'si veya yüzde 3'ü oranında pay ayrılacak, ayrıca devlet yüzde 1 katkı sağlayacak. Sigortalılara son 4 aylık ortalama kazancının yüzde 40'ı oranında aylık verilecek. Ödenecek aylık miktarı brüt asgari ücretin yüzde 40'ından az, yüzde 80'ininden fazla olamayacak. Ahilik ödeneği alan sigortalılara, ödenek süresince sağlık hizmetleri de verilecek. Hileli iflas durumu ve iş yerinin alt ve üst soya devirler ile muvazaalı olarak yapılan devirlerde yapılan ödemeler ve sağlık giderleri ilgiliden yasal faizi ile geri alınacak. Fon İŞKUR bünyesinde faaliyet yürütecek. Primler SGK tarafından toplanacak.
2017’de Devreye Girecek
Devlet, işsizlik fonunda olduğu gibi bu fona da belli bir oranda katkı sağlayacak. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki bakanlar kurulunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ahilik Fonu ile ilgili fonun kurulmasıyla ilgili müzakere yapıldı. Ahilik Fonu'na nihai şekli henüz verilmedi. Esnafa işsizlik maaşı bağlanmasını sağlayacak Ahilik Fonu, 2017'de devreye girecek. İflas eden veya dükkânını kapatan esnaf fondan yararlanacak. Esnafın dükkânı açıkken para yatıracağı fona devlet de katkıda bulunacak.
Öte yandan işçiye işsiz kaldığında gerekli şartları taşıması halinde maaş ödeniyor. Ödeme İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yapılıyor. Benzer fon sistemi esnaf için de kurulacak. Böylece dükkânını kapatan esnafa bin 300 liraya varan ödeme yapılacak.
İşsiz kalan işçiye belli şartlarda çalışmadığı dönemde geçimine katkı sağlamak için 659-1318 lira arasında değişen tutarlarda 'işsizlik parası' ödeniyor. İşsizlik parası devletin kasasından çıkmıyor, 'İşsizlik sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Yani daha önce işçiden alınarak bir havuzda toplanan paradan ödeniyor. 10 aya kadar ödenen bu maaş yetmese de yeni bir iş bulana kadar işçi için önemli bir güvence.
İşsiz Esnafa Devlet De Katkı Verecek
Altyapısı tamamlanan Ahilik Fonu, İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun (İŞKUR) işsizlik fonunun bir benzeri olacak. Esnafın, dükkânı açıkken para yatırdığı fona devlet de belli oranda katkı sağlayacak.
Sağlık Hizmeti
Fon sayesinde iş yerini kapatan esnaf ve sanatkârlar hem sağlık hizmetlerinden faydalanacak hem de işsizlik maaşı alabilecek.
Toplu Ödeme
Ahilik Fonu'na katkı sağlayan ancak ihtiyacı olmadığı için fondan destek almayan esnaf belli bir ödeme süresi ve yaş kriterlerini yerine getirdiği takdirde bu parayı toplu olarak alabilecek.
Artvinli Esnafın Sorunları Ve İsteklerini Dinledik
Ülkemizin gündeminde yer alan bu konu hakkında ilimiz Artvin’de ki esnafla röportaj yaptığımız röportajda esnafın isteklerini ve sorunlarını dinledik.
Artvin Merkezde Tuğan Tuhafiyenin sahibi Aynur Aksakal ile yaptığımız röportajda; “ Bağ Kur’unu ödeyemediğinde muayene olamıyorsun, ilaç alamıyorsun. Esnafın hangi gücü var ki! Yeri geliyor primini ödeyemiyor. Ödeyemediğimizde sağlıktan yaralanamıyoruz. Bin üç yüzü verip de dükkânı kapatana kadar sağlıktan yararlansın başka şekilde fikirler üretilsin imkânlar sağlansın. Esnafta sicili bozuk olduğunda kredi vermiyorlar. Pirim birike bilir ama en büyük etken sağlıktan yararlanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
İstiklal Cafe Tükez Özkan ise; “Bana öyle olanaklar tanınsın ki ne dükkânım kapansın nede para versinler. Ama her şey pahalı olduğu için biraz esnaflara yardımcı olsunlar. Bin üç yüze hangi çocuğuma bakacağım üniversitede okuyan, evlenen çocuklarım var yetecek mi? Hayır. Ben istemem şahsen. Hatta bana yardımcı olsunlar böyle durumda iş yerim kapanmak zorunda kalmasın. Biraz vergiler düşsün kiralara sınırlama koysunlar Artvin’de kiralar çok pahalı kirayı ödeye bilmek için çok zorluk çekiyoruz. Bin 300 bize yetmez farklı uygulamalar yapsınlar” dedi.
Bir başka esnaf Şoşo Kubilay Uralda, “Gayet güzel bir uygulama bağ kur primlerinde güzel bir esneme yapsalar daha da güzel olur” dedi.
Kardeşler Kasap Dursun Zorba; “güzel bir uygulama ama bu adam farklı kişinin üzerine devreder iş yerini ben kapattım derse buna nasıl önlem alacaklar. Vergilerimizi düşürsünler birde örnek veriyim kendimden bu dükkanı açmışım buranın maliyeti iki yüz bin lira paramda yok mal alamıyorum bana kredi açsalar deseler ki bu konuda sana yardımcı olalım faizsiz kredi verelim bana maaş verene kadar benim iş yerimi ayakta tutmak için bir şeyler yapsınlar. Bu şekilde kredi ile destek versinler. Ben üç eleman çalıştırıyorum ben o parayı alacağım ama benim elemanım işsiz kalacak. Bana krediyle destek verirse ne dükkânım kapanmak zorunda kalır ne de elemanlarım işsiz kalır. Ben bu dükkânı ayakta tuttuğumda elemanlarımın sigortalarını da ödeyeceğim maaşı da yatacak. Bende onlarda işsiz kalmaz ve sağlıktan da yararlanırız mağdur da olmayız” ifadelerine yer verdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 30.12.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle