Çay'ına, Suyuna Sahip Çık Mitinginde Çiftçi Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu Sert Mesajlar Verdi

19/04/2010 16:33

Trabzon'un Of İlçesinde Düzenlenen "Çay'ına, Suyuna Sahip Çık" Mitinginde Çiftçi Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu Sert Mesajlar Verdi.


Haber: Hayati Akbaş







Trabzon'da çiftçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından düzenlenen 'çayına suyuna sahip çık' mitingi Trabzon'un Of İlçesi'nde yapıldı. Çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin destek verdiği mitinge katılanlar, hükümetin çay Kanunu tasarısını ve bölgede yapımı devam eden hidroelektrik santrallerini protesto etti.

Çiftçi-Sen ve Çay-Sen tarafından düzenlenen "Çayına Suyuna Sahip Çık" mitingi Of'ta yapıldı. Mitinge Derelerin Kardeşliği Platformu, Tek-Gıda-İş Sendikası Bölge Temsilciliği, Halkevleri, CHP, DSP; ÖDP ve TKP de destek verdi.

Yerel sanatçı Eşref Apdik'in saz konseriyle başlayan mitingde Çiftçi-Sen'e bağlı, Çay-Sen Genel Başkanı Recep Memişoğlu, Fındık-Sen Genel Başkanı Kutsi Yaşar ve Çiftçi-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu birer konuşma yaptılar.

Of, Pazar, Hopa, Kemalpaşa, Giresun, Fatsa, Gümüşhane-Torul'dan beş yüze yakın çiftçinin katıldığı mitingde "Çay-Kur özelleştirilemez", "HES'ler, yıkılsın Çay Kanunu altında kalsın" "Üreten biziz yöneten de biz olacağız". "Konsey yasanı al başına çal" sloganları atıldı.

Ellerinde `Çayda sömürüye son', `Sözleşmeli köleliğe hayır', `Konsey yasanı al başına çal', `Enerji değil, hayat lazım' yazılı pankart ve dövizler taşındı. Çiftçi-Sen Genel Başkanı Abdullah Aysu yaptığı konuşmada şöyle dedi: "Önce tütünümüzü, üzümümüzü, sonra fındığımızı, zeytinimizi ve şekerimizi şirketler ele geçirdiler. Şimdi de sıra çayımıza ve suyumuza geldi. Rize Ticaret Borsası ve Ulusal Çay Konseyi birlikte bir Çay Kanunu Tasarısı hazırladılar.

Rize Ticaret Borsası ve Ulusal Çay Konseyinin birlikte hazırladığı Çay Kanunu Tasarısıyla; Üretici köylünün eli kolu bağlanacak, ÇAY-KUR devreden çıkarılacak, Çay fiyatını ÇAY-KUR açıklamayacak. Çay fiyatı borsada (serbest piyasada) belirlenecek Şirketler çiftçilere ödemeleri peşin yapmayacak. Şirketler ödemeyi, sattığı kuru çay oranında, taksitler halinde yapacak,

Yaş çay yaprağını satışa getiren çiftçilerin alacağı paranın yüzde 1–1, 5'u kesilecek. Kurulacak bir fonda toplanacak. Çiftçilere ödeme yapmayan/yapamayan şirketlerin ödemeleri çiftçiden kesilip bu fona aktarılan paradan yapılacak.

Üretim sözleşmeli olacak. Sözleşmeli üretim yapmayan çiftçiler ürünlerini satamayacak. Sözleşmeler tek tip olacak. Çiftçi Sendikaları sözleşmelerde taraf olamayacak. Çayın fiyatını, alınacak miktarı, hangi dönemlerde alınacağını şirketler bu tek tip sözleşmelerle belirleyecek.

Çay İhtisas Borsası kurulacak. Fiyatlar burada belirlenecek. Üst kurullar kurulacak. Çaya ilişkin tüm politikalarda hükümetler devre dışı kalacak. Çay politikaları bu üst kurul belirleyecek. Üst kurul üyelerin çoğunluğu şirketlerden oluşacak. Bu güne kadar çay üreticilerinin güvenini kaybetmiş fabrikalara kota tanınacak. Kota tanınan bu fabrikalara çiftçiler mecburen yaş çay yaprağı verecek. Şirketlerin kendi çıkarları için düzenledikleri bu Çay Kanunu Tasarısını çay üreticileri olarak kabul etmiyoruz.

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (ÇİFTÇİ-SEN) ve Çay Üreticileri Sendikası (ÇAY-SEN) olarak bizler; Yaş çay fiyatlarının belirlenmesinde ve alımlarında devlet adına ÇAY-KUR bulunsun. Fiyatların belirlenmesi esnasında ÇAY-KUR, Çay Üreticileri Sendikası (ÇAY-SEN) ile birlikte fiyatları belirlesin,

Yaş çay yaprağının kg fiyatı; maliyet+%25 kazanç + İnsanca yaşam payı üzerinden hesaplanarak belirlensin. Hükümetler bu şekilde belirlenmiş fiyatların gerçekleşmesinden sorumlu olsunlar, ÇAY-KUR özelleştirme kapsamından çıkarılsın, Çayda üst kurul oluşturulmasın. ÇAY-KUR yönetimi demokratikleştirilsin. ÇAY-KUR yönetiminde üreticiler de yer alsın. ÇAY-KUR özerkleştirilsin. ÇAY-KUR'da siyasilerin etkinliği olmasın. ÇAY-KUR görevine bu yeni yönetim ve demokratik yapı ile devam etsin,

Ekonomik ve konjonktürel gelişmeler karşısında çay fiyatının değiştirilmesine Bakanlık adına ÇAY-KUR, çiftçiler adına ÇAY-SEN birlikte yetkili olsun, Sözleşmeli üreticilik olmasın. Bakanlık yetkilileri ve ÇAY-SEN'in birlikte belirleyeceği maliyet+%25 kazanç+ insanca yaşam payı sonucu elde edilen fiyat taban fiyat olsun. Alım ve satımlarda bu fiyat belirleyici olsun,

Verimlilik ve kalite ömrünü tamamlamış çaylıklarda gençleştirme ve yenilemeye gidilsin. Gençleştirme ve yenileme sürecinde çiftçilerin uğrayacağı gelir kaybı telafi edici ödeme adı altında devlet tarafından karşılansın,

Şirketlerin sermaye durumu kontrol edilsin. Alın terimizin karşılığını alalım, dolandırılmayalım. Bu amaçla şirketlerin yeterliliği incelensin, teminat alınsın, Kaçak çaylar ülkeye girmesin. Yakalanan kaçak çaylar ihale yoluyla satılmasın, hiçbir biçimde iç pazara sürülmesin. Çünkü ihale yoluyla kaçak çayın satılması; yasallaşması demektir. Kaçak çaya el konulsun. Askeri birliklere, Çocuk Esirgeme Kurumu gibi kurumlara hibe edilsin, Kaliteli ve sağlıklı çay elde etmek için Araştırma ve Geliştirmeye (AR-GE) önem verilsin. Destek yapılsın. Topraklar analiz edilsin. Verilecek gübre miktarı analiz sonucunda belirlensin,

Çay üretimi ve tüketimi ile ilgili üretici çiftçiler eğitilsin, tüketiciler bilgilendirilsin, Şirketlere ait fabrikalar ve tesislerin teknik ve fiziki yeterliliğine bakılsın. Hijyen şartları kontrol edilsin. Ruhsatlar uluslar arası norma uygun olan fabrikalara verilsin. Ruhsat verilenler sürekli denetlensin. Şartları sürdürmeyenlerin ruhsatları iptal edilsin, Sanayiciler, çevreye ve kamu sağlığına saygılı üretim yapsınlar,

SUYUNA SAHİP ÇIK!

Şirketler Karadeniz ve ülkemizin tüm akarsuları üzerinde Hidro Elektrik Santral (HES) kurmak için kolları sıvadılar. İnsanlarla birlikte tüm canlıların sadece kullanma hakkına sahip olduğu akarsularımıza şirketler kurdukları/kuracakları HES'lerle sahip olacaklar. Bu doğru olmadığı gibi hak "gaspıdır". Hükümetler bu adil olmayan zarar verici politikalarından derhal vazgeçsin.

Çünkü HES yapılan derelerin suyu gidecek kumu kalacak. Dere kenarında ve taban suyu yüksek topraklarda yaşayan canlı hayvanlar ve yetişen otlar, bitkiler kavrulacak. Biyoçeşitlilik azalacak!

Evet, önce yavaş yavaş kuşlar kaybolacak, ardından sazlıklar ölecek sonra da iklim sertleşecek. Tarlalar çoraklaşacak, hayvanlar suya kolayca erişemeyecek. Göller kuruyacak, su giderek daha derine kaçacak. Yaban hayat yok olacak. Yaban hayatın sağladığı verimlilik düşecek. Açlık ve kıtlık baş gösterecek. Çiftçi yoksullaşacak. Vadi ve ovadaki derenin suyu ile yılda iki ürün alan çiftçi, su borulara hapsedildiğinde iki yılda bir ürün alacak. Tünellere hapsedilen sular nedeniyle yöreye düşen yağmur azalacak, ürünlerde verim düşüklüğü yaşanacak.

Bu ne demektir? Dağdaki ve ovadaki çiftçi 4 kat yoksullaşacak, fukaralaşacak. Sulu tarım alanları kıraç topraklara dönüşecek. Ülke temel gıda maddeleri konusunda dışa bağımlı olacak. Çokuluslu tarım ve gıda şirketleri durumdan vazife çıkararak, zam üstüne zam yapacak.

Evet, dostlar, İşte bu doğa kıyımı ve yoksullaştırma Çevre ve Orman Bakanlığı'nın himayesinde yürütülüyor. " dedi. Aysu konuşmasının sonunda "Bir avuç sermaye grubu için yapılan HESlere hep beraber HES'tirin diyoruz" dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.04.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Hopa’da 2’nci Lojistik Çalıştayı Dü...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...
 » Hopa Belediye Ekipleri Çalışmaya De...