Artvin’de Hedef 20 Bin İstihdam

25/02/2017 11:50

Artvin’de, ‘çalışma Hayatında Milli Seferberlik Kapsamında Artı İstihdam’ Konulu İstişare Toplantısı Yapıldı.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin’de, ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Kapsamında Artı İstihdam’ konulu istişare toplantısı yapıldı.

Ahmet Hamdi Tanpınar Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzlene toplantıya Artvin Vali Yardımcı Ertuğrul Örnek, Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, Artvin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Demirhan Elçin, Artvin SGK İl Müdürü Kahraman Derece, Artvin Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Cevdet Ertürk, CHP İl Başkanı Ali Yücel Kurt, Nakliyeciler Kooperatif Başkanı Orhan Uçar, Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Alkan, kaymakamlar, meclis üyeleri çok sayıda esnaf ve işveren katıldı.

Toplantıda Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’programı kapsamında Artvin’de işsizliği azaltıp istihdamı artırma adına bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılacak çalışmalar konuşuldu.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda konuşan Artvin Vali Yardımcısı Ertuğrul Örnek “Kısa vadedeamacımız Artvin’de mevcutta 18 bin 500 istihdamı 20 bine çıkarmak işsizliği de 5 bine düşürmek” dedi.

Artvin Vali Yardımcısı Ertuğrul Örnek 15 Temmuz’da ülkemizin çok büyük badireler atlattığını ifade ederek şunları söyledi: “Öyle bir devlet düşünün ki her tarafı vatan hainleriyle, terör örgütleriyle çevrelenmiş tüm bunlara rağmen Müslüman kardeşleriyle ekmeğini bölüşen, onları barındıran, onların dertlerine derman olan, mazlumlara yoldaş olan bir ülke. Devletimize savaşla silahla yapamadıklarını ekonomik güçle, Dolarla, Euro ile istihdam ile yapmaya çalışıyorlar. ”

15 Temmuz’da aldığı bir çağrı ile sokağa dökülen bu milletin bugünde bu milli seferberlikle bu vatan hainlerine bir kez daha dur diyeceğini kaydeden Ertuğrul Örnek “Burada oda başkanlarımıza ve işverenlerimize çok büyük bir iş düşüyor. Amacımız Artvin’de mevcut 18 bin 500 istihdamı kısa vadede 20 bine çıkarmak işsizliği de 5 bine düşürmek. İnşallah diğer toplantıda istihdamı 20 bin işsizliği de 5 bin olarak açıklarız. Arhavi Organize Sanayi Bölgesi ve Artvin Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili gerekli çalışmalar tüm hızıyla sürmektedir. İnşallah bunlar Artvin’in ileriye dökük işsizlik oranını daha aşağılara çekecektir. Milli Seferberlik kapsamında kurumlarımız değişik teşvik ve desteklerle yükün bir kısmını işverenlerimizin sırtından kaldırmaktadır. Artık taşın altına elimizi değil vücudumuzu koymamızın vakti geldi” diye konuştu.

-Kahraman Derece “Geçmişe Takılıp Kalmak, Bizim Gelecekteki Hedeflerimize Ulaşmamızda Bizi Yavaşlatır”

Artvin Sosyal Güvenlik İl Müdürü Kahraman Derece yaptığı konuşmada en iyi şeylere bir anda zahmetsizce sahip olunamayacağını ifade ederek değerli olan her şey ama her şey için mücadele etmek zorundayız” dedi.

Derece geçmişin ders almak için gerekli olduğunu ifade ederek “Geçmişe takılıp kalmak, bizim gelecekteki hedeflerimize ulaşmamızda bizi yavaşlatır. Yani üretemeyiz kendimizi geliştiremeyiz. Bu nedenle ülkemizin 2023 hedeflerine her anlamda güçlü bir şekilde ulaşabilmesi için tüm vatandaşlar olarak elimizi taşın altına koymamız gerekiyor.

Peki bunun için ne yapmalıyız?Hepimizin de bildiği üzere Cumhurbaşkanımız tüm ülkede Milli Seferberlik çağrısı başlattı. Akabinde her kesimde ve her alanda Milli Seferberlik ilan edilmiş oldu.

Memleketin, maddi ve manevi bütün güçlerinin (askeri, siyasi, ekonomik ve psikolojik güçleri) topyekûn savaş ihtiyaçlarını karşılayacak ve savaşın devamını sağlayacak seviyeye getirilmesi; diğer bir deyimle maddi manevi bütün kuvvet ve kaynakların, savaş isteklerine göre yöneltilerek barış durumundan sefer durumuna geçirilmesidir. Buna topyekûn seferberlik de denir. Sefer kelimesi lügatta "yolculuk, savaşa gitme"; seferberlik ise "yolculuğa, savaşa hazır hale gelme" anlamlarına gelir.

Yirminci asrın başlarından itibaren, teknolojideki gelişmelere uygun olarak yapılan silah ve araçlar, ilim ve teknikteki ilerlemeler savaşların karakterini değiştirdi. Savaşlar, sadece silahlı kuvvetler arasında yapılmaktan çıkarak, bütün milleti ilgilendiren, tesiri altına alan, topyekûn savaşlar durumuna geldi. Bunlardan biri de ülkeler arası ekonomik savaşlar.

Bu savaşa karşı da, milletçe karşı koymak ve zafere ulaşmak için üzerimize düşen görevler var. Nedir bunlar? Kendi öz sermayemizi, kendi öz kaynaklarımızı, üretime sevk edeceğiz. Bunun sonucunda da; istihdam artmış olacak, işsizlik azalmış olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun Konya'da Çalışma Hayatında Milli Seferberlik ilanıyla beraber Bizler Artvin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Artvin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak Bakanımızın bu talimatına istinaden emekli, işveren, asgari ücretli ve işsiz vatandaşlarımızın evlerini ziyaretler yapıyoruz, onların dertlerini dinliyoruz.

Bu güne kadar çat kapı olarak merkez ve ilçelerimizde toplamda 43 aileye ziyaretlerde bulunduk. 26 işyeri ziyareti yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz.

-İşyeri Ziyaretlerindeki Tespitler

1-İşverenlerimiz işçi almak istediklerini ancak meslekli yani nitelikli işçi bulmakta zorluk yaşadıkları. Örnek Fırıncı Ustası, Motor Ustası, İş Makinası Operatörü,

2-İş beğenmeme ve ücret beğenmeme durumları, bunlarda bize iletilen tespitler.

Türkiye genelinde yapılan bu ziyaretler hakkında her iki hafta da bir sayın Bakanımızı telekonferans yoluyla bilgilendiriyoruz. Bu ziyaretlerimizde bizi en çok üzen insanların ben işsizim ve iş arıyorum talebi. Toplumsal bir varlık olan insanın çalışma hayatında bulunması onun toplum nezdinde itibarlı kılınmasında önemli rol oynamaktadır.

Çoğumuz hayatımızın belli bir döneminde işsizliği yaşamışızdır. Bunun ne kadar zor bir durum olduğunu hepimiz çok iyi biliriz. Bizler çok asil bir millet olarak öğütleri dinleriz ama aslolan yapmaktır. Eylemektir. Hayata geçirmektir. Bugün bu toplantıda Artvin’imizin ve ülkemizin lokomotifi dediğimiz çok değerli iş adamlarımız var. Ben inanıyorum ki ilimizdeki bu işsizlik sorununu da çözecek olanlar sizlersiniz.

SGK ve İş Kur olarak bizlerde sizlere kurumsal iş ve işlemlerinizde her daim yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. Çok fazla zamanınızı almadan teşvik konusuna geçmek istiyorum” dedi.

Artvin Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Cevdet Ertürk kurum olarak istihdamın artırılıp işsizliğin azaltılması noktasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlatmış olduğu Çalışma Hayatında Milli Seferberlik projesine yoğun bir şekilde bir takılım gerçekleştirdiklerini söyledi.

-Cevdet Ertürk “Artvin’de 7 Bin İşsiz Var”

Artvin’de 7 bin işsiz olduğunu kaydeden Ertürk Özel “Sektörde çalışan yaklaşık 18 bin 500 çalışanımız var. Bizde bu işsiz sayısını azaltmak için çaba sarf ediyoruz” dedi.

Ertürk “İş ve Meslek danışmanlarıyla işverenleri ziyaret ederek işverenlerden 2 bin civarında talep aldık. Biz bu taleplerin 1400’üne yakını karşıladık ama 600’ünü karşılayamadık. İstihdamın önündeki en önemli sorun mesleksizlik yani nitelikli elemen eksikliği, bir diğeri de iş beğenmeme. Bunun altında ücret beğenmeme özel sektöre olan güvensizlik, kamu beklentisi gibi nedenlerle özel sektöre maalesef yeterince nitelikli eleman sağlayamadık. Bu eksikliği gidermek içinde meslek eğitim kursları düzenledik. Bu kurslarımızdan geçen yıl 400’e yakın kursiyerimiz mezun oldu. Bu kurslardan mezun olan kursiyerler özel sektöre tercih etmekten imtina ediyor” dedi.

-340 Girişimci Adayından 30 Aday İş Kurdu

İstihdama giden yolda girişimcilik eğitimleri açtıklarını da belirten Ertürk girişimcilerin iş yeri açmasının hem kendilerinin hem de yanında çalıştıracağı elemanla birlikte istihdamın artırılması anlamına geldiğini söyledi. Ertürk bu projeye bu bağlamda düşünüldüğünde çok önem verdiklerini ifade ederek geçen yıl açılan 13 girişimcilik eğitim programından 340 kişiye eğitim verdiklerini vurguladı. Bu kursiyerlerden 20 -30 civarında kişinin iş yeri açtığını kaydeden Ertük bu kişilerin yanlarında çalıştırdıkları personelle birlikte önemli bir katma değer oluşturduğunu söyledi.

-Sigorta Ve Vergi Kısmını Devletten Maaş İşverenden

Ertürk; “Bizim istihdama ilişkin programlarımızdan biride iş başı eğitimi. Biz en az iki sigortalı işçi çalıştıran iş yerine biz 3’üncüyü 1 yıllığa veriyorduk. Daha sonra bir talimatla sigortalı geçmişi olanlarda bu süreyi 6 aya indirdik. Şimdi yeni gelen talimatla da bu süre üç aya indirildi. Bu seferberlik kapsamında 3 ay işletmede masrafları bizim tarafımızdan karşılanmak üzere çalıştırılan bu işçiyi 3 ay sora işveren sigortalı olarak işe alırsa, 773 lirasını devlet karşılayacak. Yani sigorta ve vergi kısmını devlet karşılayacak. İşveren ne kadar para verecek bu personele 1404 lira. Bu teşvikten sene sonuna kadar yararlanabilecek. Çalışıyoruz ama sadece bizim çalışmamızla olmaz. Herkes elini taşın altına koymalı. Zor bir coğrafyadan geçiyoruz. 15 Temmuz kalkışmasın yaşadık. Milletimizin milli birlik ve beraberlik duygusu ve dirayeti ile bu kalkışmayı savuşturduk. Gelin görün ki şimdide ekonomi üzerinde böyle bir çalışma var. İnşallah sizlerinde katkılarıyla 1 eleman çalıştırıyorsanız ikinci elemanı almak suretiyle bununda üstesinden geleceğiz” diye konuşmasını sonlandırdı.

Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel’de konuşmasında “Artvin Ticaret ve Sanayi Odası (ARTSO) ve İŞKUR İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği, Mesleki Eğitim ve İstihdam alanında koordineli çalışma yürütülecek” dedi.

Özel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) arasında imzalanan protokol ile mesleki eğitim ve istihdam seferberliğinin geçtiğimiz Ağustos ayında başlatıldığını anımsatarak “Söz konusu çalışmayı, TOBB alt kuruluşu olarak Artvin Ticaret ve Sanayi Odası ile ÇSGB adına İŞKUR İl Müdürlüğü yürütecek” dedi.

Protokolün amacı hakkında da açıklamalarda bulunan Özel “İŞKUR ile TOBB arasında etkin şekilde işleyen bir işbirliği tesis ederek, İşverenlere yönelik etkili işveren danışmanlık hizmetleri sunulması, işgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde işgücü temin edilmesine yardımcı olmak için iş arayanlara yönelik danışmanlık hizmetleri sunulması; İşverenlerin stajyer ihtiyaçlarının karşılanması, Mesleki yeterlilik belgesi olmayanlara yönelik kurs düzenlenmesi ile meslekî eğitim ve tecrübe kazandırılma çalışmaları yapılması ve nihayetinde İş arayanların istihdam edilmelerini ve işverenlerin ihtiyaç duydukları nitelikli işgücünün temin edilmesinin sağlanmasıdır.

TOBB, iş dünyasının tüm eleman ihtiyacını, çalışanların mesleki eğitimini, mesleki yeterlilik belgesi taleplerini ve stajyer ihtiyacını toplayacak. ÇSGB ve İŞKUR da iş dünyasının tüm bu taleplerini işgücü piyasasından temin edecek ve eğitim ihtiyaçlarını karşılayacak. TOBB olarak 81 İl ve 160 İlçedeki Odalarımız-Borsalarımız kanalıyla, iş dünyasının nitelikli çalışan ve stajyer ihtiyacını tespit edip, toplayıp, bunları İŞKUR’a iletecek. İŞKUR da bu talepleri karşılayacak eğitimler vererek, yerleştirmeleri yapacak.

Nitelikli eleman ihtiyacı olan işverenlerimizin bu ihtiyacı mesleki eğitim kurslarıyla karşılanacak. Benim hemen elemana ihtiyacım var diyen işverenlerimizin bu ihtiyaçları, işbaşı eğitim programları ile karşılanacak. Stajyer ihtiyacım var diyen işverenlerin bu ihtiyaçları liselerden, yüksekokullardan ve üniversitelerden karşılanacak.

Öte yandan işsizlere mesleki eğitim verip, onların meslek sahibi olmaları ve istihdam edilmeleri sağlanacak. Çalışırken mesleki eğitim alıp kendini geliştirmek isteyenlere, mesleki eğitim verilecek. Hem ortaöğretim hem de yükseköğretimde okuyup staj yapmak isteyenlere, firmalarda staj imkânı sağlanacak.

Başlatılan istihdam seferberliği, hem işsizlere hem de firmalarımıza maddi destekler sağlayacak. Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek. Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak. İşbaşı eğitim programına katılanlara da İŞKUR tarafından günlük 50 lira ücret ödenecek. Her katılan kişi aylık net 1. 300 lira alacak.

Ayrıca, programa katılan kişilerin iş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası primleri de İŞKUR tarafından karşılanıyor. Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyenler, eğitim verip sınava alınacak.

Odalar ve borsalar, 81 il ve 160 ilçede, İŞKUR faaliyetleri hakkında da işverenleri bilgilendirecek ve tanıtacak. Oda ve Borsalarımız artık İŞKUR hizmet noktaları haline gelecek. Oda ve Borsalarımızda İŞKUR’un iş ve meslek danışmanları görev yapacak. Böylece hizmeti işverenin ve işsizin ayağına götürmüş olacağız. Ankara’dan ve merkezden çare arama dönemi kapanacak, yerelden çözümler hız kazanacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından soru cevap kısmıyla toplantı sona erdi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 25.02.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...