HES ve taş ocakları nedeniyle oldukça zarar gören Arhavi yaylalarında bu kez maden araması yapılacak. Duruma tepki gösteren Arhavili çevre aktivistler, ‘Doğayı korumak için verdiğimiz mücadeleye bir yenisi eklendi. Yaşam alanlarımızı koruyacağız’ dedi
Maden Teknik Arama (MTA), Arhavi’ yaylarında toplam 2 bin 149, 07 hektarlık alanda sondaj yaparak maden araması yapacak. Proje sahası içerisinde 10 adet 250-750 m arasında değişen derinliklerde sondajların açılması planlanıyor.
Artvin Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan duyuruda “Valiliğimize sunulan dosya Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED süreci başlamıştır” deniliyor. Sondaj çalışması ile bölgede hangi madenlerin olduğu tespit edilip rezerv alanı belirlenerek madencilik faaliyetine başlanacağı belirtildi.
Hem yaşam hem geçim kaynağı
Konuya ilişkin konuşan Arhavi Doğa Koruma Derneğinden Akif Burak Uyanık; bölgenin taş ocakları nedeniyle zaten çok fazla zarar gördüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:“Taş ocakları nedeniyle patlatılan dinamitler zaten oldukça zarar verdi. Bunun dışında devam eden HES projeleri var. Biz bütün bunların yapılmaması yönünde çok fazla mücadele verdik. Mücadelemiz hala sürüyor. Fakat doğamıza yönelik saldırıların da arkası kesilmiyor. ” Yaylanın bölge halkı için önemine de vurgu yapan Uyanık son olarak, “Maden araması yapılacak olan yaylalar hem buradaki insanların geçim kaynağı hem de yaşam kaynağı. Biz gerekli değerlendirmeleri yapacağız, bugüne kadar bölgemizde yapılmak istenen doğa katliamlarına nasıl karşı mücadele yürüttüysek buna karşı da yürüteceğiz” dedi.
Cerattepe neyse Arhavi O’dur
“Söz konusu olan tam bir cinnet halidir” diyen Yaşam ve Dayanışma Yolcularından (YDY) İsmail Akyıldız ise, şöyle konuştu: “OHAL koşullarında hukuk ve yasaların ayakların altına alınarak doğaya yönelik gözü kara saldırılardan birinin de Arhavi üzerinde gerçekleştirilmekte olduğunu görüyoruz. 12 bin yıllık Hasankeyf’te patlayan dinamitler ne ise Arhavi’de yapılmak istenen odur. Diyarbakır Surda gerçekleşmekte olan kentsel yıkım ne ise Arhavi’de yapılmak istenen odur. Cerattepe ’de girişilen madencilik faaliyeti ne ise Arhavi’de odur. Dersim ormanlarını ne için yakılıyorsa Arhavi’de aynı sebepten yok edilmeye çalışılıyor. Doğaya saldıran sermaye adeta Amok koşucusuna dönüşmüştür. Bütün bu saldırılara ortak bir zeminde karşılık verilecektir. ”
4. Grup Metalik madenler aranacak
MTA, Eğrisu, Sevahil ve Tuvahit Yaylasında 4. Grup Metalik maden olarak sınıflandırılan Altın, Gümüş, Platin, Bakır, Kurşun, Çinko, Demir, Pirit, Manganez, Krom, Civa, Antimuan, Kalay, Vanadyum, Arsenik, Molibden, Tungsten (Volframit, Şelit), Kobalt, Nikel, Kadmiyum, Bizmut, Titan (İlmenit, Rutil), Alüminyum (Boksit, Gipsit, Böhmit), Nadir toprak elementleri (Seryum Grubu, Yitriyum Grubu) ve Nadir toprak mineralleri (Bastnazit, Monazit, Ksenotim, Serit, Oyksenit, Samarskit, Fergusonit), Sezyum, Rubidyum, Berilyum, İndiyum, Galyum, Talyum, Zirkonyum, Hafniyum, Germanyum, Niobyum, Tantalyum, Selenyum, Telluryum, Renyum gibi madenlerin rezervini arayacak.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 05.09.2017 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle