Karadeniz Doğa Koruma (Kar Doğa) Federasyonu Karadeniz'de kirliliği azalmak amacıyla 7 ay sürecek yeni bir projeye başlıyor. "Doğu Karadeniz Bölgesi'nden Karadeniz'e Ulaşan Besin Maddesi Miktarının Azaltılmasına Yönelik Kamuoyu Bilinçlendirme" adını taşıyan ve Karadeniz Ekosistemini Geri Kazanma Projesi (BSERP) tarafından desteklenen proje Samsun'dan Artvin'e uzanan bölgeyi kapsıyor. Bu çalışma boyunca, Karadeniz'de azot ve fosfor içerikli evsel ve tarımsal atıklardan kaynaklanan kirliliği azaltmak üzere tüketicileri bilinçlendirecek etkinlikler yapılması hedefleniyor. Kamu kuruluşları, diğer sivil toplum kuruluşları(STKlar), özel sektör ve medya ile etkin işbirlikleri kuruluyor. Proje kapsamında, azot ve fosfor kullanımını azaltmaya yönelik bilgiler, afiş, bülten, broşür ve Kar Doğa'nın internet sitesi gibi kanallardan tüketicilere ulaştırılacak. Ayrıca, çiftçilerin organik gübre kullanmaya, organik tarım yapmaya teşvik eden etkinlikler gerçekleştirilecek. Bu kapsamda organik tarım konusunda tecrübelerini paylaşmaları için Buğday Derneği ile işbirliği yapılıyor.
Türkiye Karadeniz'e en uzun kıyıya sahip ülke. Bununla birlikte Karadeniz'in kirliliği giderek artıyor. Bölgede evsel atık sular arıtılmadan derelere veya doğrudan denize veriliyor. Tarımsal faaliyetler sırasında toprağa karışan azot ya da fosfor içerikli gübreler yağmur sularıyla birlikte yeraltı sularına ya da nehirlere karışıyor; sonunda Karadeniz'e ulaşıyor. Aşırı azot ve fosfor birikimi sonucu denizdeki canlılık yavaş yavaş sona yaklaşıyor. Kar Doğa bu sorunla mücadelede öncelikle ulusal sınırlar içindeki sorumlulukların yerine getirilmesi ardından uluslararası bir işbirliği kurulması gerektiğine inanıyor. Uluslararası işbirliğinin somut göstergesi olan ve Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülkenin Çevre Bakanlıkları tarafından imzalanan "Karadeniz'in Korunması ve Rehabilitasyonu Stratejik Eylem Planı"nın acilen uygulanmaya başlanması hayati bir önem taşıyor. Kar Doğa Başkanı Kenan Kuri yaptığı açıklamada "Stratejik Plan'ın uygulanmasında hükümete olduğu kadar bölgedeki sivil toplum kuruluşlarına ve halka da görev düşüyor. Ancak halkın çevresel konularda yeterli bilince ve duyarlılığa sahip olmaması, STKların karar alma süreçlerine katılımda sorunlar yaşaması ve kitle iletişim araçlarının çevre bilincini yaymada yeterince etkili kullanılmaması herkesin dâhil olduğu bir koruma yaklaşımını zorlaştırıyor. Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (Kar Doğa) bu konuda bir adım atarak, bu kampanya aracılığı ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan halka ve ilgili kuruluşlara Karadeniz'in kirlilik durumu, kirliliğin nedenleri ve kirliliğin azaltılması için hem bireysel hem de kurumsal olarak neler yapılabileceği konusunda gerekli bilgileri yaymayı üstleniyor. " dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 31.10.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle