Cerattepe’de yapılması planlanan madenciliğe karşı kurulmuş olan Yeşil Artvin Derneği Cerattepe ile ilgili hukuksal mücadelenin yanı sıra birçok etkinliği de devam ediyor.
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve Dernek Yönetimi, Cerattepe’de çıkarılmak istenen maden projesini anlatmak için Ceviz dibi Mahallesi’nde vatandaşlara bir araya geldi.
Ceviz dibi Mahallesi’nde vatandaşlara yapılan harita üzerindeki bilgilendirmede bu alanda madenciliğin yapılamayacağı ile ilgili temyiz yolu bile kapanmış bir yerde yeniden madencilere ihale edildiğinin altını çizen Başkan Karahan açıklamasında; “Öncelikle gösterdiğiniz duyarlılık ve çeyrek asırdır hep birlikte verdiğimiz mücadelede desteklerinizden dolayı teşekkür ediyorum. Yeşil Artvin Derneği olarak mahallelere, evlere gelerek sohbet içerisinde maden mücadelesinde geçen çeyrek asrı, bugünkü durum ve bundan sonraki yol haritamızı birlikte istişare etmek, özellikle Maden şirketin yarattığı kirlilik ve kafa karıştırma çalışmalarını sizlere anlatmak için buradayız. Öncelikle şuradan başlayalım. Artvin’de Cerattepe gibi 325 maden ruhsatı söz konusu. Artvin’in yaşam alanları tamamen maden projelerine tahsis edilmiş durumda. Şu haritada bulunan bazı bilgileri vereceğiz. Aslında bildiğiniz, duyduğunuz şeyler. Biz yeniden hatırlatmak için mahallelere, evlere giderek konuyla ilgili halkımızla konuşuyor, varsa soruları ve kafalarına takılan bir şey belgelerle anlatıyoruz. 4 bin 406 hektarlık alan maden şirketine tahsis edilmiş durumda. Hatila Vadisi’nden başlayıp, Cerattepe, Kafkasör, Genya, Oruçlu, Zeytinlik tarafı, Artvin’in üst mahalleri Atmaca, Balcıoğlu, Atattepe, İskebe’nin hemen üstleri, kısaca tüm Artvin’i içine alan yok eden bir projeden söz ediyoruz. Neden bu kadar büyük alan diyoruz. “Hepsini değil, şu kadar alanı kullanacağız!” diyorlar. Tabi ki yalan. Bunlar bu alanı küçük küçük projelere bölüp ayrı ayrı başvuru yapınca buna göre ÇED almak kolay oluyor. Ayrıca Türkiye’de ÇED kanunu defalarca değişmiş, basitleştirilmiş, madencilerin isteğine uygun hale getirilmiştir. Şunu da unutmadan söyleyeyim. Artık Artvin Cerattepe yalnız değildir. 135 ülkede Cerattepe’ için imza kampanyası açıldı. Müthiş bir ilgi var. Bundan dolayı rahatsız olanlar var. İnternet üzerinden Cerattepe için imza verebiliyorsunuz.
Bakın biz sadece bilimsel sonuçlarla sabitlenmiş, Mahkeme kararlarıyla onaylanmış bilgilerle konuyoruz. Bunu dışında bir tek kelime etmiyoruz. İnsanları kandırmaya çalışan maden şirketleri ise hiçbir bilimsel verilere dayanmayan cümlelerle konuşuyorlar. Ne diyorlar? İstihdam sağlayacağız?
100-150 Kişi Çalışacak Diye Bir İl Yok Edilir Mi?
Bir ili yok edecek olan Cerattepe projesinde çalıştıracakları kişi sayısı sürekli değişse de 100 kişi değil. Bunun yarısını özel güvenliklerle doldurmuşlar! Artvin’de 30 bine yakın insan yaşıyor. Bu coğrafya kendisi yorgun. Sürekli bir şekilde tahrip ediyoruz. Ağaçları kesiyoruz. Yollar açıyoruz. Yüzde 80 eğimli bir yamacın sakinleri olarak tepemizde yapılacak madenciliğin bize zarar vermeden yapılacağını söyleyenlere cevabımız şudur; Maden alanları ister düz olsun, ister bu şekilde yamaçlar olsun, yaşam alanlarını yok eder. Kimse kimseyi kandırmasın.
Bu haritada, Cerattepe’de galeriler var. Buna Kuzey ve Güney Galerileri diyorlar. Kuzey galeri dedikleri tüneli açtılar. Bu tünelin ağzı kapatıldı ve önünde çok büyük jeolojik çökmeler meydana geldi. Yere doğru bir çökme söz konusu. Daha maden çıkarmaya başlamadan bunlar yaşandı. Buradan maden çıkaracaklarmış, Nasıl çıkaracaklar? Patlatmalarla!
Açığa Çıkacak Olan Ağır Metaller Yaşam Alanlarını Yok Edecek
Sonra teleferik sistemi kurup Murgul’a taşıyacaklarmış. Bakın, buraya gelip Artvin halkına konferans veren Profesör. Doğan Kantarcı çok önemli şeyler söyledi. Sayın Kantarcı ilk raporu yazan ve burada madenciliğin yapılamayacağını açıklayan bir bilim adamı. Ne diyor? Teleferikle bu madeni taşımalarına imkân yok. Hesap yapıldığında bunun imkânsız olduğunu açıklıyor. Başka ne diyor? Yukarıda açığa çıkacak olan ağır metaller tüm canlıları tehdit edecek. Arsenik, Cıva gibi ağır metaller ortaya çıkacak. Hele cıva, tam bir felaket. Artvin’de yaşayan çoluk, çocuk, kadın, erkek herkes kel olacak.
Maden Şirketi Sosyal Sorumluluk Projesi adı altında özelikle kutsal günlerde, Ramazanlarda gıda, giyim yardımları yaparak, camilere kilim, halı alarak, festivallerde para vererek sempati kazanmaya çalışıyor. Bütün bunları babasının hayrına mı yapıyor? Bunu aslında bizim kafamızı karıştırmak ve bugüne kadar el ele verdiğimiz mücadeleyi kırmak, halkın kafasını karıştırmak için yapıyorlar. Bütün maden şirketleri bu yöntemi kullanır” dedi.
Mahalle sakinlerinin sorularını yanıtlayan Başkan Nur Neşe Karahan ve Dernek Yöneticileri, 25 yıllık maden mücadelesi sohbetine katıldıkları için Cevizdibi sakinlerine teşekkür etti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.06.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle