Çevreyi Koruma Ve Geliştirme Derneği (çevrem) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Hüsnü Serdar, Karadeniz'in, Türkiye Ve Diğer Kıyısı Bulunan Ülkeler Tarafından Çöplük Ve Fosseptik Olarak Kullanıldığını Savundu.
Çevreyi Koruma ve Geliştirme Derneği (ÇEVREM) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Hüsnü Serdar, Karadeniz'in, Türkiye ve diğer kıyısı bulunan ülkeler tarafından çöplük ve fosseptik olarak kullanıldığını savundu.
Karadeniz'e kıyısı olan Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'de 1996 yılından beri 31 Ekimde kutlanan ''Uluslararası Karadeniz Etkinlik Günü'' çerçevesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 (YG21) Genel Sekreterliğinde basın açıklaması yapıldı.
ÇEVREM, Bursa YG21, hem şehri derneklerinden Artvin, Rize, Trabzon, Akçaabat, Gümüşhane, Samsun, Bafra, Karadeniz Kültür, Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma dernekleri adına ortak açıklamayı yapan Serdar, sahillerdeki çarpık, insana ve çevreye duyarsız yapılaşma, evsel ve endüstriyel lağım suları, tıbbi atıklar, çöpler ve şuursuzca kullanılan tarım ilaçları ve gübreler yüzünden Karadeniz'in hızla kirlendiğini bildirdi.
Serdar, mevcut kirliliğin Karadeniz'de yaşayan balık türlerinin azalmasına ve bazı türlerin yok olmasına neden olduğunu, geçmiş yıllarda avlanabilen 26 balık türünden bugün sadece 45 balık türünün kaldığını belirtti. Karadeniz'de petrolün kirlilik derecesinin kabul edilebilir değerlerin üzerinde olduğuna değinen Serdar, Sinop-Sarp sahil yolunun, Karadenizliyi denizinden kopardığı gibi zaten gelişmemiş olan deniz turizmi imkânını da tamamen yok ettiğini ifade etti. Serdar, şunları kaydetti: ''Karadeniz, Türkiye ve çevresinde bulunan diğer ülkelere çöplük ve fosseptik olarak kullanılmaktadır. Çernobil Nükleer Santrali'nin etkilerinin hala görülmeye devam ettiği bölgemizde Sinop'a santral kurulması, Karadenizlilere vurulan darbelerden biri olacaktır. Karadenizli daha fazla risk almak istemiyor. Hasta olan Karadeniz'in eski sağlığına, insanlarının da denize kavuşabilmesi için, Tuna Nehri ve diğer akarsuların getirdiği kirliliğe, boğazlardan geçen ve Karadeniz'i petrol yolu yapan tankerlere, gemi yapım ve bakım tesislerinin yarattığı kirliliğe, sanayi atıklarına, kıyı şehirlerinin döktüğü çöplere, faili meçhul olmayan varillere, tarımda aşırı ve yanlış ilaç ve gübre kullanımına, otoyolların yaptığı tahribata, doğayla uyumlu olmayan yatırımlara, çarpık imar anlayışlarına ve yerleşimlere 'dur' diyelim. ''
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 01.11.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle