Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, Karadeniz’de kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle ekonomik balık türlerinin stoklarında azalma olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Bat, 1965 yılında balıkçılığı besleyen 23 türden bugün sadece 5’nin önemli miktarda avlandığını söyledi. Bat, 189 balık türünün bulunduğu Karadeniz’in ekosisteminde değişimler olduğunu anlattı. Prof. Dr. Bat, Karadeniz’de oluşan kirliliğin bir bölümü Tuna nehrinin getirdiği atıklardan kaynaklandığını belirterek şöyle dedi: “Atılan milyonlarca ton petrol, gübre, ağır metal ve diğer endüstri atıkları canlılar üzerinde geri dönülmez etkiler bırakıyor. Karadeniz ekosisteminde gözle görülür ilk Radikal değişimler ticari balıkçılıkla kendini göstermiştir. Uskumru balığı kaybolmuş, lüfer ve palamut azalmıştır. Hamsi ve çaça azalmış, kofana, torik, çinakop kaybolmuştur. Hamsi balığının stoku, boyu ve ağırlığı azalmıştır. Karadeniz’de havyarı ile tanınan ve nehir ağızlarında yaşayan Mersin balığının, kirlilik ve aşırı avlanma sonucu nesli tüketilmiştir. Pisi, dere pisisi, kalkan balıklarının da nesli azalmış popülâsyonlarında hızlı düşüş meydana gelmiştir. ”
Prof. Dr. Bat, Karadeniz’de 1980’de 3 bin olan balıkçı tekne sayısının 1994 yılında 4 bin 500’e çıktığını belirterek şunları söyledi: “Yakalanan balık miktarı 1980’de 850 bin tondan 1994’te 414 bin tona düşmüştür. Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü’nün hazırladığı raporda Karadeniz’de son 30 yılda balık zenginliğinin bozulmuş olduğu belirtilmiştir. 1965’te balıkçılığı besleyen 23 türden bugün yalnızca 5’inin önemli miktarlarda avlandığı ve bazı türlerin tamamen ortadan kalktığı aynı raporda vardır. ”
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.08.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle