Karadeniz Sos Vermeye Başladı

02/08/2014 10:14

Karadeniz Sos Vermeye Başladı.


Haber: Hayati Akbaş







Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, Karadeniz’de kirlilik ve aşırı avlanma nedeniyle ekonomik balık türlerinin stoklarında azalma olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Bat, 1965 yılında balıkçılığı besleyen 23 türden bugün sadece 5’nin önemli miktarda avlandığını söyledi. Bat, 189 balık türünün bulunduğu Karadeniz’in ekosisteminde değişimler olduğunu anlattı. Prof. Dr. Bat, Karadeniz’de oluşan kirliliğin bir bölümü Tuna nehrinin getirdiği atıklardan kaynaklandığını belirterek şöyle dedi: “Atılan milyonlarca ton petrol, gübre, ağır metal ve diğer endüstri atıkları canlılar üzerinde geri dönülmez etkiler bırakıyor. Karadeniz ekosisteminde gözle görülür ilk Radikal değişimler ticari balıkçılıkla kendini göstermiştir. Uskumru balığı kaybolmuş, lüfer ve palamut azalmıştır. Hamsi ve çaça azalmış, kofana, torik, çinakop kaybolmuştur. Hamsi balığının stoku, boyu ve ağırlığı azalmıştır. Karadeniz’de havyarı ile tanınan ve nehir ağızlarında yaşayan Mersin balığının, kirlilik ve aşırı avlanma sonucu nesli tüketilmiştir. Pisi, dere pisisi, kalkan balıklarının da nesli azalmış popülâsyonlarında hızlı düşüş meydana gelmiştir. ”

Prof. Dr. Bat, Karadeniz’de 1980’de 3 bin olan balıkçı tekne sayısının 1994 yılında 4 bin 500’e çıktığını belirterek şunları söyledi: “Yakalanan balık miktarı 1980’de 850 bin tondan 1994’te 414 bin tona düşmüştür. Birleşmiş Milletler Çevre Örgütü’nün hazırladığı raporda Karadeniz’de son 30 yılda balık zenginliğinin bozulmuş olduğu belirtilmiştir. 1965’te balıkçılığı besleyen 23 türden bugün yalnızca 5’inin önemli miktarlarda avlandığı ve bazı türlerin tamamen ortadan kalktığı aynı raporda vardır. ”

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.08.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Doğu Karadeniz'de 107 Bin 186 Ton H...
 » Karadeniz’e Avcılık Baskısı...
 » Artvin’de İhracat Geriledi...
 » Doğu Karadeniz İhracatında Sert Düş...
 » Trabzon Su Ürünleri Kalkan Balığı Y...
 » Koca Çiğer Maketi Artvin’de...
 » Karadeniz’e Biçilen Yeni Kefen; Yeş...
 » Bekaroğlu’ndan Balıkçılara Destek...
 » Artvin’de Yaşam Alanlarımızı Savuna...
 » Trabzon’da Balıkçılığın Sorunları T...
 » Trabzon’un Yüzünü Araplar Güldürece...
 » 31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü...
 » Balık Av Sezonu Başladı...
 » Rize Belediyesi’nden “Uluslararası...
 » 3. Ulusal Hamsi Çalıştayı Tarbzon’d...
 » Hdp’den Artvin’in Sorunlarını Mecli...
 » Karadeniz’in Yeni Adı Dostluk Deniz...
 » Karadeniz’i Osb’ler Kalkındırıyor...
 » Cerattepe Ve Genya’da Madencilik Da...
 » Hamside Av Yasağı Uzatıldı...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...