Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yüksek Mühendisi Hamza Polat, yılda 150 bin ile 200 bin arasında kalkan yavrusu üretebildiklerini belirterek,
100 Bin Kalkan Yavrusu Denize Bırakıldı
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yüksek Mühendisi Hamza Polat, yılda 150 bin ile 200 bin arasında kalkan yavrusu üretebildiklerini belirterek, "Üretilen kalkan yavrularından şu ana kadar yaklaşık 100 binini denize bıraktık" dedi.
Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yüksek Mühendisi Hamza Polat, kalkan balığı üretimi hakkında bilgi verdi. Her yıl binlerce kalkanı denize bıraktıklarını ifade eden Hamza Polat, yılda 150 bin ile 200 bin arasında kalkan yavrusu ürettiklerini söyledi. Bu rakamın ihtiyaç duyulması halinde daha da artırılmasının mümkün olduğunu belirten ve bu yıl içerisinde üretilen kalkan yavrularından şu ana kadar yaklaşık 100 binini denize saldıklarını kaydeden Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yüksek Mühendisi Hamza Polat, "Bu kalkan balıklarının tamamı bilimsel çalışmalar için ve markalandıktan sonra denize bırakılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı gelecekte programlı bir şekilde denize kalkan balığı bırakmak için bilimsel bilgi elde etmektir. Çünkü bırakacağınız balığın boyu, en uygun mevsim gibi parametreler balıklandırma için önemlidir" dedi.
Kalkan balığının deniz dibinde yaşayan yassı bir deniz balığı olduğunu dile getiren Hamza Polat, "Kalkan balığı ülkemizde en çok Karadeniz’de bulunmaktadır, bunun yanında Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında da yaşamaktadır. Kalkan balığının deniz suyu sıcaklığına bağlı olarak üreme dönemi Nisan ayının sonundan Haziran ayının ortalarına kadar sürmektedir. Kalkan balığı üremek için göç eder. Yani derin sulardan sığ sulara gelerek yumurtalarını bırakır. Kalkan balığı, beslenme ve üreme faaliyeti dışında fazla hareket etmeyen bir balıktır" diye konuştu. Ülkemizde kalkan balığının 15 Nisan-15 Haziran tarihleri arasında her türlü av aracıyla avlanmasının yasak olduğunu hatırlatan Hamza Polat, "Av sezonunda avlanan kalkan balığının boyu minimum 45 santimetre olmak zorundadır. Tabii bu kurallara uymayanlara ilgili yasa gereği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerince cezai işlem uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı. Öte yandan daha çok lüks restoranlara satılan kalkanın kilosu ise Samsun'da balıkçı tezgâhlarında 60 TL'ye alıcı buluyor.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.12.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle