HDP, İş ve Aş Buluşmaları gerçekleştirdiği Artvin’in sorunlarını araştırma ve soru önergeleriyle Meclis gündemine taşıdı. Artvin’deki ekonomik ve ekolojik sorunları içeren kapsamlı önerge paketinde bir araştırma önergesi, 14 adet soru önergesi bulunuyor.
Çaya Reel Taban Fiyat Uygulansın Kota ve Kontenjan Kaldırılsın
Halkların Demokratik Partisi Karadeniz’de Artvin’in Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinde ‘‘İş ve Aş Buluşmaları’’ kapsamında çeşitli buluşmalar gerçekleştirdi. Ankara’ya dönen heyet Karadeniz’in çay üreticilerinin problemlerini meclis gündemine taşımaya devam ediyor. HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz Çay üreticilerinin sorunlarını gündeme taşıdı.
Sıfır Gümrük ile Çay İthal Ediliyor
HDP’nin İş ve Aş Buluşmalarındaki tespitlerine göre çay üreticilerinin en büyük sorunları arasında başta gelenler çayda taban fiyat, kota ve kontenjan uygulamalarıdır. Bunun yanında ellerinde kalan veya üretim maliyetinin altında satmak zorunda bırakıldıkları çayları dururken gümrük maliyetleri muafiyeti ile çay ithal edilmesi Karadenizli çay üreticilerini derinden yaralamıştır.
Kontenjan ve Kota Uygulamaları ile Çaylar özel şirketlere yok pahasına satılıyor
Belirlenen taban fiyatın üretim maliyetinin altında olmasının yanında kota ve kontenjan uygulaması nedeniyle Karadenizli çay üreticileri çaylarının ancak yarısını bu taban fiyatından satabilmekte kalanını özel şirketlere yok pahasına satmak veya depolarda çürütmek zorunda kalmak arasında seçim yapmak zorunda bırakılmaktadır.
Karadenizli çay üreticilerinin dünya standartlarında kaliteli çay ürettiği bilinmektedir. Karadenizlilerin “yeşil altın” diye adlandırdıkları çayın gerekli değerlendirme yapıldığında ülke ekonomisine katkısı kaçınılmazdır. Karadeniz halkı ‘‘ÇAYKUR üreticinindir, varlık fonundan çıkarılmalıdır’’ talebini dile getirdi. Bu konuyu meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Necdet İpekyüz ‘‘Ekonomiye ve çay üreticilerinin sorunlarına çözüm anlamında ÇAYKUR’un sürekli zarar ettiren Varlık Fonu’ndan çıkarılıp üreticileri ve meslek odaları dahil eden bir mekanizma ile reel taban fiyat belirlemesi ve üretilen çayın tamamının kota ve kontenjan olmaksızın devlet garantisiyle satın alınmasının zaruridir’’ diyerek konun önemine vurgu yaptı.
Yusufeli Halkı Viyadük Sebebiyle Yoğun Kirliliğin Ortasında Yaşıyor
Artvin halkının bir diğer sorunu ise yapımı süren baraj nedeniyle Artvin’in Yusufeli ilçesinin inşaat çalışmalarının ortasında kalmasıdır. İlçenin taşınacağı yeni yerde de inşaat faaliyetleri bitmediği için ilçe halkı yoğun bir kirliliğin ortasında kaldığı aktarılan önemli sorunlardan biri.
7 Bin 500 Kilometre Karelik Yüzölçümü Olan Artvin’de 129 HES Projesi
2007 yılından beri Artvin’de inşa edilen Hidro Elektrik Santralı (HES) projeleri ile birlikte şehirde büyük bir talan süreci de başlamış bulunmaktadır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı sayılara göre, yaklaşık 7 bin 500 kilometre karelik yüzölçümü olan Artvin’de 129 HES projesi vardır. 32 HES’in aktif halde bulunduğu bilinmektedir.
Artvin’in Yüzde 71’i Maden Ruhsatı Almış
Artvin’in tarım alanlarının yüzde 47’si, önemli doğa alanlarının ise yüzde 57’si madenlere ruhsatlı. Var olan tarım arazileri ise uygulana kimyasal gübreyle yok olma tehlikesi altında. Toprak analizleri yapılmadan, toprağın ne kadar gübreye ihtiyacı olduğu tespit edilmeden yapılan azotlu gübre uygulamasıyla toprak verimsizleşmekte.
HDP Karadeniz ziyareti sonrasında Eğitim alanında yaşanan sıkıntılardan, emeklilerin ve esnafın sorunlarına kadar ekonomik ve ekolojik boyutta yaşanan bütün sıkıntıları içeren kapsamlı önergeler paketinde yer alan konu başlıklar aşağıdaki gibidir.
Önerge Başlıkları:
1-Karadeniz problemlerinin geneli üzerine Araştırma Önergesi
2-Karadeniz’de Çay Üretim Alanında Yaşanan Sıkıntılar
3-Taban Fiyat Kota Kontenjan problemleri
4-Çay İthalatı
5-Kooperatifler
6-Cumhurbaşkanlığı Varlık fonu ÇAYKUR zararı
7-Nakliyecilerin Problemleri
8-Yusufeli Viyadüğü
9-Ekolojiyle ilgili problemler
1. 7 bin 500 kilometre karelik yüzölçümü olan Artvin’de 129 HES projesi
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 06.04.2021 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle