Borçka Aralık Köyü’nde 3 bin adetlik Acarlar Kültür Merkezi ve Yaşar Kemal Kütüphanesi açılışı gerçekleştirildi.
Borçka Aralık Köyü Muhtarı Şenol Taban ve yardımseverler tarafından gerçekleştirilen Kütüphane açılışında Borçka Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eşref Merttürk, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu, Borçka Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Elif Gökçe Kasapoğlu Arslan, Borçka Muhtarlar Derneği Başkanı Aslan Aslan, Meryem Acar İlkokul ve Ortaokulu Öğretmenleri, Emekli Öğretmenler, çevre köylerdeki muhtarlar ve çok sayıda davetli ile birlikte açılışı gerçekleştirildi.
Aralık Köyü Muhtarı Şenol Taban açılış öncesinde yaptığı konuşmada; “Borçka’nın hiçbir köyünde sanıyorum ki köy kütüphanesi yok. Köy konağı hemen hemen her muhtarın konağı var aslında işlevine uygun da çalışmıyor bu konaklar, bu binalar daha doğrusu. Ben dedim ki bu kitaplara olan mesafeli duruş toplumun mesafeli duruşu tekrar yakınlaştırmak için kütüphane kurayım diye düşündüm. Bu konuda destekçiler, sponsorlar aradım. Sağolsun İsmet Bey destek verdi bu konuda, Avrupa Birliği’nin Sivil Düşün diye bir alt birimi var onlar destek verdi ve oldukça da yaygın çevrem var arkadaşlarım onlar kitap gönderdiler, halen de göndermeye devam ediyorlar ve eminim ki en az 5 sene daha devam edecek bu kitap gönderme işi. Şu anda 3 bin civarında kitap var, öyle sanıyorum ki bu salonun tamamı kütüphane ve tablolarla oluşacak. Henüz açılışını bugün yapacağız. Okumaya gelenler belki şöyle bir genel kanı olabilir “kim okur, kim gelir” diye. Biz öyle düşünmüyoruz. Sene de bir okul, on senede bir öykü yazarı ya da üç beş sene içerisinde bir Yaşar Kemal setini bitiren biri çıkarsa bu bizim için değerli bir şeydir. Yani bunun için bile bir kütüphane açmanın değerli olduğunu düşünüyorum. Sevgim ve aşkımdan geliyor bu kitap okuyorum bende hatta evimde de kütüphanem var. Sivrisinek Şehirde diye Gürcü bir yazarın, yine Güneşli Gece diye Nodar Dumbadze’nin şuan da yine bir Gürcü yazarını okuyorum” dedi.
Kütüphane açılışına gelenlerde Yasin Öztürk ise; “Borçka’da bir köyde ilk defa kütüphane açılıyor. Umarım bu tüm köylere örnek olur. Bütün köy muhtarlıklarına buradan sesleniyorum. Bu açılış tüm köy muhtarlarına örnek olur ve köylerde artık okuyan, yazan insanlar gelişir. Bu kütüphaneyi çok önemsiyoruz bu anlamda da çok daha geliştirilir ve yaygınlaştırılır” diye ifadelerde bulundu.
Muhtarlar Derneği Başkanı ve Güneşli Köyü Muhtarı Arslan Aslan; “Arkadaşımıza destek amaçlı geldik. İlerde bizde kütüphane kurmayı düşünüyoruz” dedi.
Çaylı Köyü Muhtarı Yaşar Şirin; “Arkadaşımıza destek olmak için katıldık, çok güzel bir oluşum. Bizim hoşumuza gitti. Bu da bir örnek, tabi bizler için ve tüm köylerde böyle şeylerin yapılmasını arzu ediyoruz. Daha önceden kitap okurdum fakat sonra muhtar olunca işlerim yoğunlaşınca bıraktık. Kitap okumayanlara kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Gerçekten çok güzel bir şey kitap okumak, zamanını kahvede ya da başka şeylerle öldürmek yerine bir kitap alıp okuması ve bu şekilde değerlendirmesi zamanla kendi açısından da ülke açısından da daha iyi olacağına inanıyorum” dedi.
Aralık Köyü Muhtarı Şenol Taban daha sonra katılımcılara yönelik yaptığı konuşmada; “Tüm gelen misafirlerin tamamı bu kütüphaneye katkı sunduğu için çok teşekkür ediyorum. Muhtemelen bu kütüphaneyi açmakta ki neden sanıyorum ki benim kitapla olan ilişkimdir. İnsanoğlunun kitaptan başka, öğrenmekten başka, kendini eğitmekten başka kendini geliştireceği hiçbir malzeme yoktur. Yani doğayı kirletmenin, insanın kendisini kirletmesinin ve ahlaki kirlenmenin en büyük nedenlerinden biri eğitimin eksikliğinden kaynaklı olduğuna inanıyorum ama eğitim derken her köyde üniversite ya da her yerde bir okul olmasından kaynaklı değil. Müdahale ederek kendisinin dünyasına ilahi olarak da müdahale ederek ve okuyarak, öğrenerek bu kirliliğin önüne geçilebileceğine inananlardanım. Bu nedenle bu kütüphaneyi açma fikri gelişti bende bazen diyorum ki kimse okumazsa ben okurum, kimse açılışa gelmezse ben açarım düşüncesinden hareketle yapıyorum ve yaptım. Özür dilerim yaptık. Çünkü çok fazla insan var katkı sunan hani ben bunun aracısıyım. Yani bir neden beni buna itmiştir. Birçok arkadaş bana kim okur diye sorduklarında bende dedim ki iki sene içerisinde bir insan okusun, beş sene içerisinde bir öykü yazarı çıksın. On sene içerisinde de Borçka’nın 37 köyünden birinde bir kütüphane var ve kitap okuma aktiviteleri oluyor desin. İstediğiniz kadar bilgiyi bilgisayardan indirin ki buda kirlenmiş bilgilerle doludur. Bu kütüphaneyi Öğretmenler gününde açmamın iki nedeni vardır. Öğreten öğretmendir, öğrenme aracı da kitaptır bu yüzden bu güne denk getirdim” diyerek 3 bin adetlik Acarlar Kültür Merkezi ve Yaşar Kemal Kütüphanesi açılışı gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.11.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle