Rize'nin Güneysu İlçesinde Yapılacak Olan Hes Santralleri İçin Spekülasyonlar Sürerken Gürgen Deresi Üzerinde Kurulması Planlanan Hes Santrali İnşaatı Sessiz Sedasız Başladı.
Ada cami 'de yapılması planlanan HES santrali için ihaleyi alan firma ile Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder arasında yapılmaması konusunda pazarlıklar sürerken Gürgen deresi üzerindeki HES santralinin yapılmaya başlanması yöre sakinlerinin tepkisine neden oldu.
Han düzü yaylası Çevre ve Tabiatı Koruma Derneği(YAYÇEVDER) Başkanı Ceyhun Kalender, Ada cami mahallesi'nde yapılacak santralın göz önünde olması sebebiyle yerel siyasetçilerin bu santrali yaptırmamak için firma sahipleri ile pazarlık yaptığını oysa Gürgen deresi üzerindeki santralin sessizce başlamasına anlam veremediğini belirtti. Kalender açıklamasında, "Bunun sebebi bekli de konuyla ilgili ortaya yeterince bilimsel veri konulamamış olması veya bu bilgilerin halka ulaşamamış olmasıdır. Her konuda olduğu gibi sorgulamadan HES'leri sahiplenen ve savunanların zaten böyle bir kaygısı yoktur. Çünkü onların düşüncelerini çoğunlukla siyasilerin söyledikleri veya şuradan buradan duydukları oluşturur. Bu düşüncelerini de pek sorgulamazlar. Bütün gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de bu konularda toplum yeterince bilinçli olmadığı için, yapılan yatırımlarda olayın sadece ekonomik yönü düşünülmektedir. Biz ülkesini seven insanlar, ülkemizdeki her türlü gelişmenin yanındayız ve ülkemizin kalkınmasını istiyoruz. Ancak biz ülkemizin doğal ve kültürel değerlerinin de korunmasını istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki kısa vadeli yapılan rant amaçlı yatırımlar uzun vadede büyük çevre sorunlarına sebep olmaktadır. Bu noktada ön yargılı olmamak şartıyla sivil toplum örgütlerine büyük iş düşmektedir. Çünkü sivil toplum örgütleri paranın ve teknolojinin vicdanıdır. Gerçek sivil toplum örgütleri bu gelişmelerin karşısında değil, bunların çevreye zarar vermeden, çevreyle uyumlu olmasından yanadır. Çünkü şunu da biliyoruz ki, ülkemizde daha büyük şirketlerin lobi faaliyetleri kapsamında maşa olarak kullanılan sivil toplum örgütleri de vardır" dedi.
Kalender, "Bu noktada şuna bakmak gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizin elektrik hacmine binde iki oranında katkı sağlayacak olan HES' lerin bitki ve hayvan türleri üzerindeki olumsuz etkileri neler olacaktır?Şunu net olarak söyleyebiliriz ki suyun tüneller vasıtasıyla dere yataklarından uzaklaştırılması, bu vadilerde yaşayan birçok hayvan türünün ve özellikle derelerimizle özdeşleşmiş olan pullu alabalığın yok olması demektir. Doğu Karadeniz vadileri boyunca akan dereler doğal bir temizleyicidir. Yıllar sonra bu dere yataklarında oluşabilecek kirliliği şimdiden tahmin etmek zor değildir. Akarsuların iklim üzerindeki etkisi bilinmektedir. Akarsuların yağmuru, yağmurun bitki çeşitliliğini, bitki türlerinin de nem oluşumunu ve yağmuru etkilemesi sonucu su döngüsü oluşmaktadır. Bu zincirin birinin ortadan kalkması, uzun vadede yöre iklimini ve dolayıyla da bitki örtüsünü etkilemesi kaçınılmazdır. Ayrıca su kanallarını açmak için yapılan yolların ormanlara verdiği zarar açıkça görülmektedir. HES'lerin, küçük akarsuları da kapsayacak şekilde genişletilmesi bütün vadilerin aynı süreci yaşayacağı anlamına gelir. Güneysu Gürgen ve İslâhiye deresinde yapımına yeni başlanan HES tüneli ve kanalı şimdiden bazı sorunların ortaya çıkacağını göstermektedir. Bu çalışmaların Güneysu' da sessiz sedasız yürütülmesi, yöre insanının konuya yeterince vakıf olamaması şeklinde değerlendirilebilir. Güneysu insanının, konuya diğer bölge insanlarından daha duyarsız olması, yapılan çalışmalarda gereken hassasiyetin gösterilmeyeceğini ortaya koymaktadır. İslâhiye deresinin tünelle Gürgen deresiyle birleştirilip kanala konulması sonucunda, zaten yağışsız aylarda yetersiz olan bu iki derenin zaman içinde tamamen kuruması söz konusudur. Gürgen Köyü yolu boyunca çalışan yüksek tonajlı hafriyat kamyonları yüzünden köy yolu şimdiden büyük hasar görmektedir. Doğrusu ben köyüme giderken susuz, çölleşmiş, çöp yığınlarıyla dolu bir vadi boyunca yolculuk etmek istemiyorum. Bütün Gürgen Köyü ve çevre halkını bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. En azından duyarlı vatandaşlar sayesinde, çalışmalarda yasal prosedüre uyularak belli hassasiyetlerin gözetileceğine inanıyoruz" dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 07.10.2008 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle