Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Gürcistan sınırında bulunan, BM Bilim, Eğitim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 29 Haziran 2005'te 'İnsan ve Biyosfer Programı' koruma ağı kapsamına alınan Camili bölgesi, UNESCO yetkililerinden sertifikasını aldı.
UNESCO Türkiye Komitesi temsilcileri; geçtiğimiz yıl koruma altına alınan Camili bölgesine giriş olan 1875 rakımlı Camili Cankurtaran mevkiine, bu bölgeyi simgeleyen UNESCO tarafında verilen sertifikanın tabelasını asarken, sertifika ise Artvin Vali Vekili Muzaffer Başıbüyük'e verildi.
Artvin'in doğal güzellikler, biyolojik çeşitlilik ve flora- fauna çeşitliliği olarak oldukça zengin bir bölge olduğunu söyleyen Vali vekili Muzaffer Başıbüyük, "Bunlardan da en önemlisi Camili bölgesidir. Ülkemizin olduğu kadar dünya insanlığında bir mirası mevcuttur. Gelecekteki kuşaklara biz burayı koruyarak, kollayarak buradaki insanların da buradan fayda sağlayarak, zarar vermeden korumayı sürdüreceğiz. Böyle bir güzelliğin ilimizden olmasından fevkalade memnuniyet duyuyorum. Burayı koruyarak kollayarak yaşatalım. " dedi.
UNESCO Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr Arsın Aydınuraz ise, "Türkiye'de ilk biyosfer rezerv alanı olarak bu bölge önerildi. Burası UNESCO tarafında Türkiye'de ilk olarak biyosfer rezerv alanı olarak kabul edildi. Bunu gereği olarak bu bölgenin girişine bu bölgeyi simgeleyen bu formatta hazırlanan bu tabelayı buraya astık. " dedi.
Biyosfer rezerv alanının bir anlamı olduğunu söyleyen Aydınuraz, "Böyle bir yapılanmanın ekonomik olarak ne tür getirileri var? Her biyosfer rezervinin bir logosu var, o logolar ve logoların kuklanım hakkı Çevre ve Orman Bakanlığı'na aittir. Sizler oradan izin alarak bu bölgede ürettiğiniz ürünlerin üstüne bu logoyu yapıştırdığınız zaman ürününüzü dünyanın neresinde satarsanız satın o bir garanti belgesidir ve malınızı daha yüksek fiyata satarsınız. Sizlere büyük bir hediye verildi, umarım bunu akıllı olarak kullanıp paraya dönüştürürsünüz. Dünyada bundan daha iyi bir marka sistemi yoktur. 22 Ekim'de UNESCO genel merkezi bir logo kabul edecek. " diye konuştu.
Aydınuraz, ilk etapta bu bölgedeki 6 köyün muhtarı ile Camili derneğinin başkanını buradan Avrupa'nın en saygın biyosfer rezerv alanlarından biri olan Almanya'ya götüreceklerini, oradaki alan nasıl olduğunu, oradaki insanların nasıl ekonomiye dönüştürdüklerini yerinde inceleme fırsatı bulacaklarını kaydetti.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.09.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle