Belediyenin kurumsal logosu mecliste alınan karar doğrultusunda günümüz tasarımına uygun halde yeniden düzenlendi.
Şavşat halkı ile birlikte daha güzel yarınlara temel atmak için yola çıkan Belediye Başkanı Sayın Nihat Acar; Mevcut logonun içeriğinin tam olarak bilinmediği, sorulduğunda değişik görüşler belirtildiği ve bu nedenle zaman zaman zor durumda kalındığını, coğrafi özellikler, kültürel değerler ve görsel konusunda günümüzü yansıtmadığından Şavşat’ı simgeleyecek logo değişikliğine ihtiyaç duyulduğundan logonun değiştirildiğini belirtti.
Başkan Acar açıklamasının devamında; Logo değişikliği için ödüllü yarışma açıldığını, ancak, logo yarışma komisyonunca Belediyemize ulaştırılan logo tasarımlarının Belediyemizi ve İlçemizi temsil etmediğine karar verildi. Diğer bir yandan tasarruf yaparken ödüllü bir çalışma yaparak kurumu mali yükün altına sokmayı uygun görmedik.
Belediye Meclisimizce logo değişikliğine ait çeşitli araştırmalar ve görüşmeler sırasında, bu güne kadar yapmış olduğu tanıtım materyalleri ile ilçemizin tanıtımına her zaman katkıda bulunan hemşerimiz Özgür Kalın’dan şahsıma ve Meclis üyelerimize hiçbir bedel talep edilmeden logo çalışması yapma yönünde teklif geldi. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Özgür Kalın tarafından günümüz kullanım kriterlerine uygun olarak düzenlenen logomuzu meclise sunulan logo tasarımlarının arasından seçerek oy birliği ile belirledik. Belediye Kanunu gereği Kaymakamlığın onayına sunduk. Logomuz İlçemiz Kaymakamı Sayın Onur Özaydın tarafından da uygun görülerek onaylandı. Sayın Kaymakamımıza katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum dedi ve yeni logonun Şavşat’ın hangi özelliklerini ifade ettiğini açıkladı:
Üçgen Form: Bulunduğu coğrafya itibarıyla Şavşat birçok değeri içinde barındırmaktadır. Bir yanını Karadeniz’e yaslayan, diğer yanında Gürcistan sınırıyla çevrelenen ilçe öte yandan Anadolu’nun bütün biriktirdiklerini, bir arada barış içerisinde yaşatma becerisine sahiptir. Ülkenin, bölgenin olağanüstü güzellikleri ve değerleri Anadolu’nun kuzeydoğusundaki bu küçücük ilçede ve üçgende yaşam bulmuştur. Bu üçgen ayrıca Şavşat’ı oluşturan doğal kaynakları; hava, su ve toprağı temsil etmektedir.
Şavşat Evi: Özgün mimarisi, yapı malzemesi olarak kullanılmakta olan ahşap, taş ve diğer yapı malzemeleriyle literatürde “Şavşat Evi” olarak yer alan yaşam alanları bölgedeki geleneksel, toprağa ve doğaya bağlı, barışık yaşamı simgeler. Köy evleri, yayla evleri, merek ve benzeri yapılar sadece bu bölgeye özgü yapı örnekleridir ve tüm yaşam yüzlerce yıldır bunların etrafında şekillenmiştir. O evler ki çatısında bedevra, ayvanında “köşki”, önünde öküz arabası, ambarında külekleriyle yüzlerce yılın kültürüne tanıklık etmişlerdir; etmeye de devam edeceklerdir.
Dağ, Dere, Orman: Şavşat’ın eşsiz doğal güzelliklerini tarifler. Dünyanın en zengin flora ve faunalarından birisini barındıran ilçenin önemli miktarda endemik türü mevcuttur. Geçmişten bugüne özgür akan derelerinin, ülkenin en zengin ormanlarının ve dağlarının, tüm evrensel değerler adına geleceğe taşınmasının bölge insanının vazgeçilmezlerinden olduğu vurgulanmıştır.
Nego: Bölgeye özgü bir çiçek olan nego, bütün Şavşatlıların her yıl 2. 000 – 2. 500 metrelerden topladıkları, yayla yollarını eşsiz kokularıyla donatan, yayla kültürünü, yaylaya göçü anlatan bir çiçektir. Her evin en güzel vazosunda, en güzel yerinde asılan aylarca, yıllarca kokusunu hiç kaybetmeyen, her Şavşatlının içine çektiğinde ve rafine ettiğinde içinde çocukluğunu, öküz arabasını, yaylaları, içtiği taze sütü, yediği peynir eritmesini, çektiği tırpanı ve tüm anılarını yaşatan bir semboldür. Emekle yücelen, eğitimin, aydınlanmanın, Cumhuriyet’in ne kadar vazgeçilmez olduğunu ve Atatürk’ün çizdiği yoldan ve devrimlerinden asla vazgeçmeyecek Şavşatlıları tarifler. Nego aslında bütün bu değerlerin önemini ve kalıcılığını simgeler.
Logo Rengi: Logoyu oluşturan renkler bölgenin en önemli iki renginin karışımından oluşur; mavi ve yeşil. Onlarca gölü, yüzlerce dereyi temsil eden ve hemen çok yakınındaki Karadeniz’le; mavi… Ormanları, çayırları, meralarıyla benzersiz bir doğa sunan; yeşil.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 31.10.2020 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle