Sakin Şehir Ünvanı Şavşat’a Bayram Havası Yaşattı

28/06/2015 13:40

Şavşat'ın, Cittaslow 2015 Genel Kurulu'nda Cittaslow Belgesi Alarak Türkiye'nin 10'uncu Sakin Şehri Olması Sevinçle Karşılandı.


Haber: Hayati Akbaş







Cittaslow 2015 yılı Genel Kurulu, Evrensel Expo 2015 Milano Fuarı çerçevesinde, İtalya'nın Abbiategrasso kentinde yapıldı. Genel Kurula katılan ilçe Kaymakam Cemil Sarıoğlu ile Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, Cittaslow - Sakin Şehir sertifikasını Cittaslow Başkanı Gian Luca Marconi ve Genel Direktör Pier Giorgio Olivetti'den aldı. Şavşat böylelikle Türkiye’de Cittaslow - Sakin Şehir sertifikası alan 10'uncu ilçe oldu. Seferihisar, Perşembe, Yalvaç, Taraklı, Gökçeada, Vize, Akyaka, Yenipazar ve Halfeti'ye daha önce Cittaslow belgesi verilmişti.

Genel Kurula katılan Kaymakam Cemil Sarıoğlu ve Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk sertifikasını Cittaslow Başkanı Gian Luca Marconi ve Genel Direktör Pier Giorgio Olivetti’nin ellerinden aldı. Yapılan törenlerde Türkiye’de çok sayıda müracaat olmasına rağmen sakin şehir logosu tek Şavşat ilçesine verildi. Bu kapsamda Türkiye’de Cittaslow (Sakin Şehir) sertifikası alan 10. ilçe Şavşat oldu.

Dünyadaki tüm sakin şehirlerin temsilcilerinin katıldığı Cittaslow Genel Kurulu’nda, Türkiye’nin ilk Sakin Şehri Seferihisar’ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2015 Cittaslow Genel Kurulu’yla ilgili bir sunum yaparak, tüm Sakinleri Türkiye’ye davet ederek Şavşat ilçesine bu yolda başarılar dileyerek “hayırlı olsun” dedi. Tanıtım filmiyle başlayan sunumun ardından konuşan Başkan Soyer; “Türkiye’deki diğer Cittaslow’larla birlikte, dünyanın tüm Sakin Şehirlerine iyi bir ev sahipliği yapmak istiyoruz” dedi.

Şavşat’ta Bayram Havası

Şavşat’ın sakin şehir olması ile ilgili Kaymakam Cemil Sarıoğlu yapmış olduğu açıklamada. “Sakin şehir 1999 yılında İtalya’da 4 belediye başkanının küreselleşmenin, toplumların kimlik kaybına geçmek için bir araya gelmek için oluşturmuş oldukları bir belediyeler birliğidir. Şavşat’ın kalkınma modeli noktasında sakin şehir olabilmenin çok önemli olduğunu düşündük ve Belediyemizle ve Kalkınma Ajansımızla birlikte bu logoyu nasıl alabiliriz diye çeşitli çalışmalar yürüttük. Bu logoyu ilk alan Seferihisar’a giderek orada incelemelerde bulunduk. Daha sonra Seferihisar Belediye Başkanımızı ve genel koordinatörü ilçemize gelerek incelemelerde bulundular. Çok geniş katılımlı toplantılar düzenledik. Bu çalışmaları yaparak müracaatımızı yaptık. Cittlasow (Sakin şehir) in Şavşat’ın büyümesi gelişmesi için çok uygun bir yerel kalkınma modeli olduğuna kara verdik Sakin şehir olabilmek için 70 tane kriter gerekiyor. Bu kriterlerin büyük bir çoğunluğu bizim ilçemizde mevcuttu. Bu kriterleri 3 ana başlıkla anlatmaya kalkarsak birincisi geçmişimize kültürümüze tarihimize sahip çıkmak, ikincisi doğamıza, yeşilimize çevremize, derelerimize, köylerimize, yaylalarımıza, dağlarımıza sahip çıkacağız, üçüncüsü ise, Cittlaslow hiçbir zaman bilime teknolojiye karşı değildir. Bilimin ve sanatın öncülüğünde diğer iki amacımızı gerçekleştirmektir” dedi.

Cemil Sarıoğlu, Salyongoz logosunun Şavşat’a uyumu ile ilgilide; “Biliyorsunuz Salyongoz içerisinde ki o şeffaf yumuşak dokuyu korumak için sert bir kabuğu vardır. Antenleri vardır dünyayla iletişim kurmak içindir ayrıca gittiği yerde de iz bırakır. Evet, bizlerde içimizdeki tarihimizi örfümüzü âdetimizi kısaca yöresel dokuyu bozmamak onu korumak için uğraşacağız. O kabuk sayesinde tarihimizi kültürümüzü koruyacağız. Antenlerimiz sayesinde dünyadan kopmayacağız. Dünya ile iletişim kuracağız ve mutlaka bir iz bırakacağız. Şavşat’a gelen yerli ve yabancı herkesin gönlünde Şavşat ve Şavşatlı mutlaka güzel bir iz bırakacaktır. Bizlerde bu unvanı İtalya’nın Milano kentine belediye başkanımız ve diğer koordinatörlerimiz ve temsilcilerimizle birlikte giderek bunu aldık. Çok mutluyuz. İlçemizin geleceğine çok büyük bir katkı sunacak. Doğasıyla kültürüyle her şeyi ile barışık Turizm boyutunda çok önemli gelişmeler olacak. Bir sloganımız var yerden göğe güzellik işte Şavşat. Cittlaslowun Şavşat’la birebir örtüştüğünü düşünüyorum. Arkamızda büyük bir güç oluşturduk. Şavşat’ımızı dünyanın ülkemizin parlayan yıldızı yapacağız. Çok istekliyiz, çok mutluyuz, çok arzuluyuz, çok duyguluyuz. Çok güzel bir sinerji oluşturdu. Herkesle birlikte bunu en güzel bir şekilde devam ettireceğiz” dedi.

Şavşat’ın sakin şehir unvanını alması ilçede bayram havası yarattı. İlçenin bu unvanı almış olmasını duyan vatandaşlar; “biz bunu yıllardır hak etmiştik, bizim her şeyimiz güzel. Yemeklerimiz, türkülerimiz doğamızı havamız, suyumuz, örf adat ve geleneklerimiz. Sakin şehir olması bu bütün değerleri yaşatmamız anlamına geliyor. Belki de en önemlisi bir şehrin, dünyada binlerce aynı şehirden kendini farklılaştırmasıdır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dediler.

Sarıoğlu; “Bir kere insanca bir model. Üç başlığı var Cittaslow'un, birincisi; geçmişin değerlerini, zenginliklerini, lezzetlerini korumak ve bugünle buluşturmak. İkincisi bilimi ve teknolojiyi kent hayatında insanların yaşam kalitesini artırmada kullanmak, üçüncüsü ise bunları yaparken doğayı korumak. Bu üçünün doğru harmanlanması ile çok doğru bir yaşam felsefesi çıkıyor.

Modelin en belirleyici uygulamalarından başlıca geleni, yerel üretimin desteklenmesi, organik ürünlerin üretimi ve pazarlanmasını kolaylaştıracak her türlü önlemi almak. Üretici pazarları açtık, onlardan harç, işgaliye almıyoruz ancak bir kural koyduk, sadece kendi ürettiklerini satabileceklerini söyledik. İşin öncülüğünü de kadınlar yaptı, üretici pazarlarının yanı sıra evlerinin önüne tezgâh kurup salça, turşu, baklava ve böreklerini satmaya başladılar. Ekonomik özgürlüklerini kazanmaya başladılar” dedi.

Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk’te büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek; “İlçemizin geleceği için Cittlaslow çok önemliydi. Bu önemi yerel kalkınmaya çok büyük bir destek vereceğini, kalkınmanın yanı sıra bütün değerlerimizin yaşatılması için çok önemli olduğunu bilerek çalıştık ve başardık. Cittaslow’lar bu alanda bozulmamış dokumuzun, tarihimizin, folklorumuzun, yerel yemeklerini, iyi uygulamalarını ve kültürlerini tanıtabilecekleri ve birbirleriyle bağlarını güçlendirebilecekleri bir platform olacak. Herkesi, Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi olarak bu sakin şehirlerimize bekliyoruz. Şavşat’ın sakin şehir sertifikasını alması ilçede büyük sevinçle karşılandı. Doğal güzellikleri ile herkesi büyüleyen Şavşat dünya kenti olma yolunda ilk adımını attı. Şavşat Türkiye’de İlk 10 Dünyada 204. Sırada olma fırsatını iyi değerlendireceğiz.

Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra bozulmamış organik ürünleri ve misafirperver hoşgörülü insan yapısı ile ve suç oranının en düşük olduğu ilçelerden biri olan Şavşat’ın, “Şakin Şehir” olma yolundaki ilk adımı atmış olduk. Bunun sürdürülebilir olması için bütün halkımızla çalışacağız. Hep beraber bu logoyu almak için büyük bir gayretle çalıştık ve başardık. Bu logo sadece Şavşat Kaymakamlığı ve Şavşat belediyesi değil ilçemizin en ücra köşede yaşayan Ahmet amcanın da Hatice teyzenin de bir idealidir. Artvin’imiz için çok önemlidir. Şavşat eğitim noktasında çok önemli bir noktadadır. Burada insanlar annelerinden lise mezunu olarak doğuyorlar. Bu durum eğitimin ve eğitimli insanların çok olmasının getirmiş olduğu bir durumdur. Şavşat halkı vatanına milletine kanunlarına nizamlarına çok saygılı, devletin koymuş olduğu kurallara da olumlu yaklaşan bir halkımız var. Bu noktada açık söylemek gerekirse emniyet anlamında ilçede pek fazla iş düşmüyor. Halkımızın bu şekilde bilinçli olması bizi oldukça rahatlatıyor. Böylece sinerjimiz asayişten çok turizm ve kalkınma noktalarına daha çok odaklanmamızı sağlıyor. Buda oldukça önemli bir durum ve gelişmedir. Gurur duyuyorum. Herkesi sakin Şehir Şavşat’ımıza bekliyorum” dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 28.06.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...