Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu Kolları Sıvadı

15/02/2006 22:12

Dsi Çoruh Projeleri 26.bölge Müdürlüğü'nde Barajlarla İlgili Brifing Alan Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu; "Bizim Önceliğimiz Barajlar Değil, Yollardır" Dedi.

Haber: Hayati Akbaş







Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu D. S. İ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürü Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan'dan Artvin'de yapımı devam eden barajlar hakkında brifing aldı. D. S. İ Çoruh Projeleri 26. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda verilen brifinge Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu'nun yanı sıra Artvin Garnizon Komutanı Jan. Alb. Murat Kırkaya, İl Emniyet Müdürü Orhan Ekinci, Yusufeli Kaymakamı Cahit Çelik, Yusufeli Belediye Başkanı Yusuf Sağlam, İl Genel Meclis Başkanı Galip Özçelik, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Çetin Demirkaya, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özçelik ve bazı daire müdürleri katıldı.

Dr. Ahmet Hamdi Alpaslan brifinginde şunları kaydetti. "İlimizle özdeşleşmiş olan Çoruh Nehri, yıllık ortalama 6, 3 Milyar m3'lük akış hacmine sahip olup, Nehrin toplam uzunluğu 431 km'dir. Çoruh Nehri'nin 410 km'lik kısmı Ülkemiz sınırları içerisinde, 21 km'lik kısmı ise Gürcistan sınırları içerisindedir. Bayburt ilindeki Mescit dağlarından doğup Gürcistan'ın Batum ilinden Karadeniz'e dökülen Çoruh Nehri, yılda 5, 8 milyon m3 rusubat taşımaktadır. Türkiye'de en fazla erozyona maruz kalan havzalardan biridir. Enerji üretilebilecek toplam düşü 1. 420 m olup, ülkemizin en hızlı akan nehridir. Türkiye'nin geleceği için çok önemli projeler demetini oluşturan "Çoruh Vadisi" ana kolu üzerinde, EİE tarafından 1962 yılında başlayan etüt çalışmaları sonucu, 10 adet Baraj ve yan kollar üzerinde 17 adet Baraj ve Nehir tipi HES Tesisleri İnşaatı planlanmış olup, toplam 27 adet tesisten yılda 10, 3 Milyar KWh yıllık enerji üretimi gerçekleştirilecektir. Bu da Türkiye'de üretilen toplam enerjinin (151 Milyar KWh) % 7'si, Hidroelektrik enerjinin ise (2004 yılı üretimi 47 Milyar KWh) % 22'sidir.

Artvin ili sınırları içerisinde, Çoruh Nehri ana kolu üzerinde 5 adet baraj projesi olup, mansaptan membaya doğru Muratlı, Borçka, Deriner, Artvin ve Yusufeli Baraj ve HES Tesisleridir. Berta çayı kolu üzerinde ise Bayram ve Bağlık Barajları yer almaktadır. Yatırım ve uygulama programında yer alan 6 adet barajın bitirilmesi sonucunda üretilecek olan enerji 5, 81 Milyar KWh'tir. Bu da Çoruh havzasında üretilecek enerjinin % 56'sı, Türkiye'de üretilen Hidroelektrik enerjinin % 12'si, toplam enerjinin ise % 4'üdür. Bu projelerden Muratlı Barajı ve HES, 2005 yılı içerisinde tamamlanarak hizmete açılmıştır. Borçka ve Deriner Barajlarının inşaat çalışmaları ise devam etmektedir. Yusufeli, Bayram ve Bağlık Barajları 2006 Yılı yatırım programı ve uygulama planında yer almaktadır. Çoruh Nehri üzerinde kurulu barajlardan en büyüğü olan ve tamamlandığında yıllık 2 Milyar 200 milyon kw/saat elektrik üretimiyle Türkiye'nin enerji ihtiyacının % 1, 5'unu karşılayacak olan Artvin Deriner Barajı ve Hidro Elektrik Santralının en önemli kısmı olan gövde inşaatının yapımın ise devam ettiğini söyledi.

Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu ise brifingin ardından yaptığı konuşmada; "Bizim için sorun teşkil eden daha çok sıkıntı arz eden konular yollar. Barajlar nasıl olsa yapılacak ancak yolların bu yöre de yaşayan insanlar için sıkıntı doğurabilir. Bizim önceliğimiz yollardır, siz düşünün, bizde düşünelim. Gerekirse bir komisyon kuracağız, bu çalışmayı başlatacağız ve olabilecek en kısa sürede olabilecek en mükemmellikte bir Artvin projesi çıkaralım. Bu projeye, "21. Yüzyılda Artvin" adını veya başka bir isim verebiliriz, ne alabilirizi biz bileceğiz, fazla da uçmayacağız aynı zamanda çok da kısıtlı düşünmeyeceğiz. Yani şu ödenek olsa olur demeyeceğiz, eğer o iyi olacaksa buraya yakışacaksa, makul olacaksa onu olabilir diye düşüneceğiz. Öyle bir gelecek planı ortaya koyalım ki bizden sonraki insanlara da yol göstersin. Gerçi kısmen halledilmiş ama Borçka-Artvin arasında bence bir yanlışlık yapılmış, yol yapımı geç kalmış. Aynı olayın Deriner ve Yusufeli barajında olmaması için ne yapabiliriz o konuda fikrinizi istiyorum. Yani baraj yapımı vatandaşa herhangi bir külfet getirmesin. Çünkü inşaat büyük, arazi yapısı çok çetin. Yusufeli, Borçka, Artvin'in bütün yerleşim yerlerinin bu bölgede yaşayan insanların kendilerine yurt olarak seçtiği hayat alanlarında şimdi baraj yapıyoruz. Dolayısıyla bunların ulaşım ve tarımını sağladığı, hayvanını beslediği yerler sular altında kalacak. Bu, insanlarda moral bozukluğu yapıyor. Bunu önlemek için öncelikle alternatif hayat alanlarını göstererek baraja geçmek, gerekiyor. Bunun içinde bizlere ne gibi görevler düştüğünü bilerek, olabildiğince gayret göstererek, sıkıntıya düşmeden vatandaşlarımızı rahatlatalım. Hatta onlara moral depolayalım, ümit vererek bu barajları yapacağız. Çünkü bunlar hakikaten devasa projelerdir. Gördük ki bunlar memleket çapında değil, dünya çapında büyük projelerdir. Devletimizin, ülkemizin istikbali için hayati öneme haiz projelerdir. Bunların bu bölgede olması Artvin için büyük bir şanstır. Buraya büyük yatırımlar gelecek bu yatırımlardan sonra da nemalanacak bölge yine Artvin olacaktır.

Bu barajlar, Türkiye'nin devletine en bağlı yöresinde yapılıyor. Vatandaşın azami işbirliğini gösterebileceği bir yörenin insanı olarak devletine son derece bağlı iş birliğine hazır, medeni insanlar diyarı Artvin çok yararlı olacağını düşünüyorum. Baraj için barajdan sonra su alacak gibi, hem barajın uygulaması aşamasında hem de hayata geçirilmesi safhasında olabilecek süreçle ilgili bir proje hazırlayacağız. Bu konu da da olabildiğince büyük düşüneceğiz. Yani hiç imkânlar demeyeceğiz. Her şey elimizin altındaymış gibi düşüneceğiz, olabileceğin en iyisini yapalım" dedi.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 15.02.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin'de Yatırım Hamlesi...
 » Çoruh Havzası Türkiye'yi Aydınlatac...
 » Muratlı Barajından Sonra Borçka Bar...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Cerattepe’de Maden Çıkacak, Murgul’...
 » Baraj Sorunları Tbmm'de...
 » Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu Derine...
 » Borçka İlçe Tarım Müdürü Çil İddial...
 » Artvin'de Dp Basınla Kahvaltıda Bul...
 » Artvin’de Bir Köy Daha Hes’e Karşı...
 » Artvin Valisi Aydoğdu İle Giderayak...
 » Hes'lerle Macahel'de 150 Milyon Dol...
 » Artvin’de Khb’nden Alzheimer Hakkın...
 » Artvin Devlet Hastanesi Yine Gözdol...
 » Artvin Chp İl Başkanlığına Selim Bi...
 » Rize Chp İl Başkanı Saltuk Peşini B...
 » Ak Parti İl Danışma Meclis Toplantı...
 » "Artvin'e Hayal Kurmayı Öğretmek İs...
 » Artvin Eğitim-sen'den Yasaya Tepki...
 » Organ Bağışı İle Geleceğe Umut Olun...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...