Artvin’de Khb’nden Alzheimer Hakkında Açıklama

08/07/2015 13:49

Artvin Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Alzheimer Hastalığı Riskini Azaltmak İçin 5 Öneri Açıkladı.


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği resmi internet sitesinde son yılların korkulan hastalıklarından biri olan Alzheimer hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Artvin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından yapılan bilgilendirmede; “Son uluslararası araştırma verileri gösterdi ki Alzheimer kanserden sonra en çok yakalanmaktan korkulan hastalık. Bu hiç de şaşırtıcı değil. Ülkemizde Alzheimer hastası sayısının 250 bin dolayında olduğu öngörülmektedir. Alzheimer Hastalığı; beynin, öncelikle hafıza olmak üzere, tüm bilişsel fonksiyonlarında ilerleyici kayba neden olan ve mikroskobik olarak beyinde anormal protein depolanmasıyla karakterize bir hastalığıdır. Sonuç; hafıza kaybı, bellek bozukluğu, sözlü iletişim bozuklukları, düşünmede zorluk hatta ileriki evrelerde kişilik değişikliklerine bile neden olabilir.

Alzheimer teşhisi konduktan sonra kişi 2 yıldan 20 yıla kadar yaşayabilir. Bu yıllar kişinin ailesine duygusal, fiziksel ve ekonomik zarar verebilir. Bir dizi faktör Alzheimer hastalığının oluşmasında etkendir. Yaş, cinsiyet ve genetik kontrol edilemez faktörlerdendir. Ama kontrol edebildiğimiz faktörlerde var. Sağlıklı yaşam tarzı gibi. Doğru beslenme, egzersiz ve kilo kontrolü Alzheimer riskini azaltır.

Alzheimer Riskini Azaltmak İçin 5 Adım

Bu adımları izleyerek sağlığınızı iyileştirebilir ve Alzheimer riskini azaltabilirsiniz. Ama hatırlatmakta fayda var; Alzheimer hastalığının yüzde yüz önlemenin kanıtlanmış bir yolu yoktur. Umarım ilerleyen zamanlarda bulunur.

Adım 1: Sağlıklı kilonu koru. Kilo alımı durumunda sağlığını tehlikeye atan diyetlere yönelme. Beslenme uzmanından sana özel oluşturduğu diyet beraberinde fiziksel aktiviteni artır.

Adım 2: Bel çevresi kontrol. Bel çevrenizde artan yağlar birçok hastalık için risk teşkil eder. Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre; Uyarı Sınırı: kadınlarda 80 cm, erkeklerde 94 cm’dir. Eylem sınırı ise: kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm’dir. Acilen bir mezura edinin.

Adım 3: Ne yediğinizi bilerek yiyin. Renkli ve vitamin deposu sebze ve meyveler; kepeği ayrışmamış tahıllar; protein kaynaklarından balık, yağsız tavuk, fasulye ve diğer baklagillere diyetinizde daha çok yer verin; ve son olarak sağlıklı yağları tercih edin. Rafine edilmiş gıdalardan, beyaz ekmekten, trans yağ içeren ürünlerden, kızartmalardan gelen kaloriyi azaltın. Porsiyon boyutlarınıza dikkat edin.

Adım 4: Düzenli egzersiz. Küçük bir adım sağlığın için büyük bir yarar sağlayabilir. Düzenli fiziksel aktivite; kan basıncı, kolesterol, kan şekerini düzenleyeme ve kilo kontrolüne yardım eder. Günde sadece 20 dakika yürümek bile erken ölüm riskini %30 azaltıyor.

Adım 5: Sağlığın için önemli olan sınırları takip et. Kilo ve bel çevresi kontrolü yanı sıra kolesterol, kan şekeri, trigliserit ve kan basıncının ideal aralıkta olup olmadığını takip et. Kilo kaybı, egzersiz gerekirse ilaçlar sağlıklı aralıkta kalmana yardımcı olabilir” ifadelerine yer verildi.

ALZHEİMER HASTALIĞI

Alzheimer hastalığı özellikle ilerleyen yaşla birlikte bellek ve mantıklı düşünme de dahil olmak üzere bütün zihinsel yetilerde gerilemeye neden olmakla beraber gündelik iş ve davranışları yerine getirmede sıkıntılar çıkartmaktadır. Hastalık genellikle 60 yaş ve sonrası kendini belli etmektedir. Araştırmalar sonucunda beyindeki özgül bazı sinir hücrelerinin zarar gördüğünü ve beynin büzüşme gösterdiği anlaşılmıştır. Beynin hangi kısmı tutulmuşsa o kısma ait işlevsellik yavaş yavaş kötüleşmeye başlar. Yoğunlaşma ve yönelimde, soyut düşünmede bozukluklar görülür. Kişilik değişiklikleri ortaya çıkar, yıkanma, giyinme gibi gündelik işlevleri yerine getirmede sıkıntılar ortaya çıkar.

Alzheimer hastalığının bilinen üç evresi vardır. Ancak bu evrelerde hastalarda farklılıklar gözükebilir. Alzheimer hastalığı olan kişilerde ilerleyen süreç içerisinde beyin işlevlerinde düşme gözlemlenir. Tanı konduktan sonra genel olarak yaşam beklentisi 7 ila 10 yıl arasında değişmektedir.

Alzheimer Hastalığının Belirtileri

Davranışsal belirtilere örnek olarak apati ve atıllık dediğimiz hiçbir şey yapmama, isteksizlik gösterilebilir. İlerleyen süreçle birlikte saldırganlık ve amaçsız gezinme gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Diğer bir belirti de depresyondur. Alzheimer hastalığında depresyon yaygındır. Hastaların ortalama %45?inde depresyon varlığı gözlemlenmektedir. Ajitasyon dediğimiz durum ise bir başka belirti olmakla birlikte kavgacılık, bağırma, saldırganlık, hiperaktivite gibi bir takım davranış bozukluğunu kapsayan genel bir terimdir. Hastaların küçük bir bölümünde ise paranoya ve sanrılar ortaya çıkmaktadır.

Psikoz dediğimiz bu belirti tanısı konmuş hastaların neredeyse yarısında görülmektedir. Alzheimer hastalığında kötülük görme sanrıları en sık karşılaşılan şeylerden biridir. Evin kendisinin olmadığı, sadakatsizlik, terk edilme, eşinin yerine başkasının geçmiş olduğu, insanların bir şey çaldıkları sanrıları sıklıkla karşılaşılan durumlardır.

Alzheimer Hastalığının Tedavisi

Alzheimer hastalığının tedavisinde birincil hedeflere yönelik yöntemler uygulanır. Yani direkt olarak tedavisi olamayacağı gibi ortaya çıkan belirtileri ve durumları yavaş yavaş ortadan kaldırmak amaçlanır. Bellek, konsantrasyon, yönelim gibi veya amaçsız gezinme, saldırganlık gibi durumların azaltılması için uğraşılır. Alzheimer hastalığı genel olarak ilerleyici ve geri dönüşü olmayan bir durumdur. Fakat belirtileri geciktirilebilir hatta ortadan kaldırılabilir. Alzheimer hastalığına karşı farmakolojik ve farmakolojik olmayan tedavi yöntemleri uygulanır Farmakolojik tedavilerde bir dizi farklı ilaç yardımı ile hastalığın etkilerinin azaltılması amaçlanmaktadır.

Bunun yanında depresyon tedavisi de uygulanır. Alzheimer hastalığının erken evrelerinde depresyon sıklıkla görülür. Bu durumun tedavisinde antidepresanlar etkili olur. Diğer psikiyatrik etmenler apati, uyku bozuklukları, ajitasyon, paranoya, saldırganlık ile de tek tek ilgilenilmelidir.

Farmakolojik olmayan tedavilerde psikososyal stratejiler Alzheimer hastalarının yaşam kalitesini iyileştirmede etkili olabilir. Hastalara geçmişlerini hatırlatmak amaçlı psikoterapi davranışsal sorunları azaltabilir ve hastanın duygu durumunda etkili olabilir. Bilişsel işlev bozukluğunu düzeltmek üzere belleğin korunması ve gerçeklik yönelimi dâhil bir takım psikoterapi tekniği önerilmektedir.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 08.07.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Sağlık Haberleri
 » Artvinli Sma Hastası Bebek Bilge Yü...