Artvin İliyle Özdeşleşmiş Olan Çoruh Nehri, Yıllık Ortalama 6,3 Milyar M3 Lük Akış Hacmine Sahip Olup, Nehrin Toplam Uzunluğu 431 Km. Dir. Çoruh Nehrinin 410 Km. Lik Kısmı Türkiye Sınırları İçerisinde, 21 Km. Lik Kısmı İse Gürcistan Sınırları İçerisindedir. Bayburt İlindeki Mescit Dağlarından Doğup Gürcistan'ın Bat Um İlinden Karadeniz'e Dökülen Çoruh Nehri, Yılda 5,8 Milyon M3 Rusubat Taşımaktadır. Türkiye' De En Fazla Erozyona Maruz Kalan Havzalardan Biridir. Enerji Üretilebilecek Toplam Düşü 1.420 M. Olup, Türkiye'nin En Hızlı Akan Nehridir.
Türkiye' nin geleceği için çok önemli projeler demetini oluşturan "Çoruh Vadisi" ana kolu üzerinde, E. İ. E. tarafından 1962 yılında başlayan etüt çalışmaları sonucu, 10 adet baraj ve yan kollar üzerinde 17 adet baraj ve nehir tipi HES tesisleri inşaatı planlanmış olup, toplam 27 adet tesisten yılda 10, 3 milyar Kwh yıllık enerji üretimi gerçekleştirilecektir. Bu da Türkiye' de üretilen toplam enerjinin (151 milyar Kwh) % 7' si, hidroelektrik enerjinin ise (2004 yılı üretimi 47 milyar Kwh) % 22' sidir.
Artvin ili sınırları içerisinde, Çoruh nehri ana kolu üzerinde 5 adet baraj projesi olup, mansaptan membaya doğru sırasıyla Muratlı, Borçka, Deriner, Artvin ve Yusufeli baraj ve HES tesisleridir. Berta çayı kolu üzerinde ise Bayram ve Bağlık barajları yer almaktadır.
Bu projelerden Muratlı barajı ve HES tesisleri inşaatı tamamlanarak 01. 06. 2005 tarihinde hizmete girmiş olup, Borçka ve Deriner barajlarının inşaatlarına devam edilmektedir. Yusufeli, Bayram ve Bağlık barajları 2006 yılı yatırım programı ve uygulama planında yer almaktadır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 02.08.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle