Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, yaptığı basın açıklaması ile Devletin Şavşat'ta meydana gelen sel felaketinde mağdur olan ailelere sahip çıkması gerektiğini ve bu ailelere sıcak elini uzatması gerektiğini söyledi.
CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, Şavşat ilçesinde sel felaketi sonrasında yaptığı incelemeler sonrasında CHP Artvin İl Binasında bir basın açıklaması gerçekleştirerek bir mühendis ve siyasetçi olarak değerlendirmelerde bulunarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Parti il binasında gerçekleştirilen basın toplantısında Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu'nun yanında CHP Artvin İl Başkanı Av. Uğur Bayraktutan, CHP Merkez İlçe Başkanı Muammer Akın hazır bulundular.
Mühendis ve siyasi yönden Şavşat'taki sel felaketini değerlendirdi
Yaptığı açıklamalarda Şavşat'taki sel felaketinde kesinlikle bir ihmal olduğunu belirterek yapılan bentlerin Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun bahsettiği üzere kurallara uygun yapılmadığını ve burada mühendislik hatalarının olduğunu söyledi. Milletvekili Metin Arifağaoğlu; " Dün Şavşat ilçesinde incelemelerde bulundum. Bu incelemeleri bir mühendis gözüyle ve siyasetçi gözüyle gerçekleştirdim. Bugün yapacağım basın açıklamasında da iki yönden açıklama yapacağım. Birincisi mühendis gözüyle yaptığım teknik açıklamalar olacak, ikincisi ise siyasi bir kişi olarak yapacağım siyasi açıklamalar olacaktır. "ifadelerini kullandı.
Beton kalitesiz, bentler yanlış yerlerde planlanmış, burada büyük hatalar var
Yaptığı teknik inceleme sonrasında ankraj demirlerinin bu betonlar içerisinde bulunmadığını, betonun kurallara uygun şekilde dökülmediğini, bentlerin mansaptan menbağa doğru planlanmadığını, bentlerin kurulacak yerlerinin doğru tespit edilmediğini ifade etti. Yaptığı açıklamaların başlangıcında Şavşat ilçesinde meydana gelen sel felaketinde bu ilçeye gelememiş olmasının nedenlerini anlatırken; " Sel felaketi 15 Temmuz Salı Günü meydana geldi. Benim daha önceden planlanmış bir gezi vardı. 4 ay önceden planlanmış olan bir teknik gezimiz vardı. Karayolları eski bölge müdürlerinden Burhan Mutlu, Dursun Ali Koçer ve Kemal Ünler ile ben 4 ay önceden Dünya'da en uzun tünellere sahip ülkeye ziyarette bulunmayı planladık. Bu gezimizin sebebi ise Bayındırlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı Hopa Dağı Tüneli ile ilgili olarak sürekli havalandırma sorununu gündeme getiriyorlardı. Dünya'nın en uzun tüneli olan ülkesi ise Norveç'tir. Norveç'te 24, 5 kilometrelik tünel dahi var. Bu tünel ise tek tüp ve gidiş gelişli bir tüneldir. Bildiğiniz üzere Hopa-Borçka tüneli de 5 bin 228 metrelik bir tünel olarak planlanmıştır. Bu tünelin yapılmaması için sürekli uzunluğunu ve tünellerin havalandırılması ile ilgili sıkıntılar dile getiriliyor. Bizde bu nedenlerin doğru olup olmadığını bizzat yerinde görmek için Norveç'e gitmiştik. Olay günü telefonla bilgi aldık. Biz gemi ile yolculuk yapıyorduk. Geriye dönmek için Oslo'ya 6 saatlik bir yolculuk yapmamız oradan Kopenhak'a oradan da İstanbul'a dönmemiz gerekiyordu. Bu da uzun sürecekti. Uçak ayarlama şansımızda olmamıştı. Bu sebepten dolayı Şavşat ilçemizdeki sel felaketinde hemşerilerimin yanında olamadım. "ifadelerini kullandı.
Tigrat deresine 13 bent yapılmış
Şavşat ilçesinde Tigrat Deresi'nde meydana gelen sel felaketi ile ilgili olarak Türkiye'ye döner dönmez sel bölgesine gittiklerini ifade eden CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, ilçede sel olan bölgede Tigrat Deresi'nde gerçekleştirdiği incelemeler ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Tigrat Deresi'nde 13 adet bent yapıldığını ifade eden Metin Arifağaoğlu; " Tigrat deresinde sel felaketlerini önlemek için 13 adet bent yapılmış. Bu bentler arka arkaya yapılmış. Dere yatağında maili fazla olmuştur. Bu mailin yüzde 20'yi aşmaması gerekir. Mansabdan menbağa doğru bu bentler kurulmalıdır. Yani yukarıdan aşağı doğru yapılır. İlk bent yapılır bu bent dolduktan sonra ya da doldurulduktan sonra ikinci bent yapılır. Ve bu işlem takip edilir. Ancak bu bentler bu şekilde yapılmamış. Önce aşağıdan başlanarak bentler yapılmıştır. İlk 6'ya bir şey olmamış ve son 7 bent yıkılmış. Bu yıkım bir dakika içerisinde olmuştur. Şimdi burada bu bentleri yapan firma ile bizim bir işimiz yok. Bu bizi ilgilendirmiyor. Biz doğruyu söylüyoruz. Bu bentler yapılırken son derece kötü bir işçilik vardır. Bu bentler yapılırken tersip bendi yüzde 20'nin üzerinde bir maille yapılamazdı. Ancak bu kurala uyulmamız. Uygun olmayan kum çakıl kullanılmış. Çok kalitesiz bir duvar yapılmış. Betonların içerisinde el girebilecek pozisyonda bir beton bulunuyordu. Bu tür beton dökülürken başlandığı gibi kesilmeden beton dökülür. Bu tatbikatta pek mümkün olmazdı. Çünkü beton dökülürken gündüz veya akşam dökülür ara verilir. Bu aralar karşısında da beton ayrılmasın diye artık demirler kullanılır. Bunlarda kullanılmadığı için dökülen betonların bir biriyle bağlantısı olmamış. İşte bu bağlantılar olmadığından dolayı da bentler iskambil kâğıdı gibi yıkılmış. Ayrıca bentlerin tamamı yanlış bölgelerde yapılmış. Yani burada her açıdan bir yanlış yapılmıştır. Ankraj demiri konulmadığı için yanlış bentler yapıldığı için bu insanlar ölmüştür. Olayda gerek kontrol görevi yapan DSİ'nin gerekse de bu bentleri yapan firma hatalıdır. "şeklinde konuştu.
Sırada 6 bent daha var, bunlara önlem alınmalı
Açıklamalarında Şavşat ilçesi Tigrat deresinde 6 bent daha bulunduğuna dikkat çeken CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, " Bu dere üzerinde yıkılmamış 6 bent daha bulunuyor. Bunların yıkılma tehlikesi daha bulunuyor. Aynı şiddette bir selde bunlar yıkılabilir. Bu sebepten dolayı derhal önlem alınmalı. Bu bentleri yeni bir proje ile perde beton içerisine almak gerekiyor. Zaman kaybetmemek gerekiyor. Bu konu ile ilgili olarak DSİ yetkilileri ile görüştük. Kendilerinin de Ankara'dan konuyu araştırmak için bir ekibin geldiğini ve olayı soruşturduklarını söylediler. Önlem ihtiyacı olduğunda önlemin alınacağını belirttiler. "diye konuştu.
Bakan hem DSİ'yi hem de ölen insanların haklarını korur
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun DSİ'yi korur şekilde yaptığı açıklamalara da değinen Milletvekili Arifağaoğlu, " Eroğlu kendini halen DSİ'nin Genel Müdürü sanıyor. "dedi.
CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu; "Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun açıklamalarını televizyonlardan dinledim. Bakan Bey ne diyor; 'Bentler olmasa kayıp sayısı çok daha yüksek olurdu!, diyor. Sayın Eroğlu, kendini halen DSİ Genel Müdürü sanıyor. Bakanın beyanatı yanlıştır, maksatlıdır, doğru değildir. Bakan hem DSİ'nin hem de olayda ölen insanların hakkını koruyacaktır. Olayla ilgili soruşturma başlamışken bu şekilde peşin hükümlü bir açıklama yapması düşündürücüdür. Şavşat Belediye Başkanımız Naci Köroğlu teknik bir araştırma raporunun düzenlenmesi için yazı yazmış. Prof. Dr. İlhan Avcı Başkanlığında bir heyet istemiş. İlhan Avcı, benim üniversiteden arkadaşım. Çok değerli bir bilim adamıdır. Onun raporu elime geçer geçmez, TBMM Başkanlığı'na CHP gurubu olarak müracaat ederek bir Meclis araştırma Komisyonunun kurulmasını isteyeceğiz. Biliyorsunuz adli soruşturma sürüyor. Bu soruşturma süresince açıklama yapmakta yanlış olur. Zaten bundan geriye de dönülmez. O soruşturma tamamlanır ve mahkeme bir karar verir. Ancak bizim açacağımız Meclis Araştırma Komisyonu talep ederek bu komisyonun yapacağı araştırmaların sonucunu mahkemeye sunacağız. Ayrıca TBMM tatilden döner dönmez gündem dışı söz alarak konuyu gündeme getireceğiz. Bu konuyu dile getireceğim. Orada anlatacağım. Hayatını kaybedenler için, Şavşatlı hemşerilerimiz için bunu yapacağım buradan söz veriyorum. "dedi.
Deniz Feneri'nin hükümet ile ilişkisi Şavşat'taki olayla kanıtlanmıştır
Deniz feneri aracına Şavşat'ta yapılan protesto sorusuna yanıt veren Metin Arifağaoğlu, CHP Artvin Milletvekili Arifağaoğlu: "Araç resmi plakayı nerde bulmuş bilmiyorum. Hemen danışmanımı aradım. Araştırdı. Araç Kâğıthane'ye kayıtlı. Kime veya hangi kuruluşa kayıtlı bunu bulamadık. Araştıracağız. RTÜK eski başkanı Zahit Akman ve Zekeriya Karaman yurt dışında yaşayan Türklerden topladıkları paralan çuvallarla Türkiye'ye getirip Kanal 7 televizyonu için kullandılar. Zahit Akman'ın Ankara'daki ARMADA alışveriş merkezinde payı var. Orada yüzde 1 bile büyük bir paydır. Zahit Akman'ın burada % 7 payı var. Bir memur maaşı ile bu imkânsızdır. Demek ki Sayın Akman bayağı marifetli bir memurmuş. Bu hükümet hukuku hiçe sayıyor. Hala Hakimler savcılar yüksek Kurulunu atayamıyorlar. Çünkü burayı ele geçirmeye çalışıyorlar. Yargının bağımsızlığını yok etmeye çalışıyorlar.
500 yıllık yağış ifadesi yalandır, bu yağış olağan bir yağıştır
Başkakan Recep Tayip Erdoğan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun Şavşat'ta yağan yağmur son 500 yılın en çok yağan yağmuru şeklindeki açıklamalarının kendisine sorulması üzerine açıklama yapan CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu; "Bu imkânsızdır. Bu düpedüz atmaktır, bunu kimler takip etmiş. Türkiye'de 1950'Ierden sonra ölçümler yapılıyor. Bakın aynı gün Şavşat'ta metrekareye 40 kilogram yağmur düşerken, Bartın'a 240 kilogram yağmur düşüyor. Bunu nasıl izah edecekler? Şavşat ve Artvin bundan daha şiddetli yağmurlarda gördü. Ama Tigrat Deresi hiç can almamıştır. Bunlar kendi teşkilat ve adamlarını korumak için bu beyanatı veriyor. Şavşat ilçesinde ki yağış olağan bir yağıştır. 500 Yıl yağmayan bir yağış olduğunu neye göre tespit etmişler. Devletimizin elinde en fazla 1950'den beri yağan yağış miktarları vardır. Bu 500 yıl konusu kesinlikle yalandır. Ayrıca bu yağış miktarı da yanlıştır. Yağış olağan bir yağıştır. Bu olay kesinlikle doğal felaket değildir. Bu felaket daha yapılma aşamasında "Ben geliyorum "demiştir. Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu bu tehlikeleri geçen yaz bana iletmişti. Bende gereken yerlere şikâyet et dedim. Etmiş ama ne yazık ki dinleyen olmayınca bu olay yaşandı. "diye cevap verdi.
Arifağaoğlu: "ASIL BAŞBAKAN HADDİNİ BİLSİN!"
Metin Arifağaoğlu, kendisine yöneltilen Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın bu konu ile ilgili sarf ettiği" Bu doğal bir felakettir. Herkes bu konuda konuşurken haddini bilecek" şeklindeki beyanatı" ile ilgili sorulan sorulara "Asıl başbakan haddini bilmelidir. Ben mesleğimle ilgili konuşuyorum. Siyasi yönünü konuşmuyorum. Başbakan her konuda konuşuyor. Önüne geleni azarlıyor, bağırıyor. Başbakan bile olsanız haddinizi bilmek zorundasınız. Herkes haddini bilmelidir. Bu doğrudur. Başbakan da haddini bilsin" Sayın Başbakan Türkiye'nin dış politikada yıkılan imajını düzeltsin. İç siyaseti düzeltsin, ekonomiyi düzeltsin. "dedi.
Son olarak şunu söylüyorum. Burada Devlet ne yapacak? Devlet Vatandaşına sahip çıkmalı, yaralarını sarmalıdır. Bu işi sıcağı sıcağına yapmalı. Felaket zedelere konutlar yapmalıdır.
HOPA TÜNELİ KONUSUNDA BAKANIN CEVABINI BEKLİYORUM!
CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu Hopa Tüneli konusunda ki bir soruya yanıt verirken; " 1984 yılı belediye seçimleriydi. O zaman inşaat mühendisi Şefik Demir, ANAP'ın adayı idi. Özal mitinge gelmişti. 1984 yılında ki o mitingte Turgut Özal Hopa Tünelini ben yapacağım. Tünel bizim işimiz, demişti. Sonra Süleyman Demirel "ben yapacağım "dedi. Şimdi de Tayyip Erdoğan ben yapacağım, diyor. AKP Artvin Milletvekili Ertekin Çolak'ın Tünel beyanatı üzerine Ulaştırma Bakanına ben bir soru önergesi verdim. Başbakana verilen soru önergelerine cevap verilmiyor. Ama bakanlarınkine verilmek zorunluluğu vardır. Ulaştırma Bakanına iki soru önergesi verdim. Bir tanesi İstanbul- Batum uçak seferlerinin ardından Ankara-Batum seferlerinin de başlatılmasıydı. Diğeri de tüneldi. Bakan Ankara-Batum önergesine cevap verdi. İstanbul-Batum uçak seferlerinin % 46 doluluk seviyesinde olduğu, Ankara'nın bu oranı yakalamayacağı öngörüldüğünden bu seferler başlatılmayacaktır denildi. Tünel konusunda bir cevap yazmadığına göre tünel yine olamayacak demektir. Hala cevabı bekliyorum. Bu konu ile ilgili güzel bir gelişme olsaydı hemen cevap verirlerdi. Beklediğim cevap gelirse sizinle paylaşacağım. "ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarının sorularını yanıtladıktan sonra açıklamalarını sonlandıran CHP Artvin Milletvekili Metin Arifağaoğlu, devletin vatandaşına sahip çıkması gerektiğini söyleyerek mağduriyeti geçirmesi ve telafi etmesi lazım olduğunu söyledi. Arifağaoğlu, devletin devlet olması gerektiğine vurgu yaparak devletin sıcak elinin ölen vatandaşların ailelerine ulaşması ve bu üzüntüyü hafifletmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.07.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle