Çoruh Havzasında yapımı sürdürülen baraj ve buna bağlı olarak yeniden şekillenen yol projeleriyle ilgili olarak Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu başkanlığında ilgili Bakanlıkların üst düzey yetkililerinin de katılımıyla Artvin'in geleceğine yön verecek önemli bir toplantı yapıldı.
DSİ 26'ncı Bölge Müdürlüğünde gerçekleştirilen bu toplantıya, Karayolları Genel Müdürlüğünden Genel Müdür Yardımcısı İhsan Akbıyık, Etüt Proje Şube Müdürü Ramazan Apak, Hazine Müsteşarlığı Daire Başkanı Nurhan Uyduranoğulkaraca, DPT Müsteşarlığı Enerji Sektörü Uzmanı Tolga Yakar, TEİAŞ Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Maksut Bıyık, TEİAŞ 15. Grup Müdürlüğü Tesis Müdürü Yusuf Ziya Aydın, DSİ Genel Müdürlüğü Şube Müdürleri Tarık Kırıcı ve Muharrem Çağlancı, Maliye Bakanlığı Şube Müdürü Osman Nuri Zeytinoğlu, Karayolları 10. Bölge Müdür Yardımcısı Öner Özgür ve Etüd Proje Başmühendisi Selahattin Bayramçavuş, Artvin Vali yardımcısı Necmi Akman , DSİ. 26. Bölge Müüdrü A. Hamdi Alpaslan ile diğer il yetkilileri katıldı.
Toplantı sonrası bir açıklama yapan Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu, Artvin'de yapımı planlanan 7 adet barajın sebep olacağı sosyal ve ekonomik değişikliklerin Artvin'e uyarlanması için bir koordinasyon çalışması yapılmasının zaruri olduğunu ifade ederek, daha önce de Başbakanlıkta 2 kez yapılan bu toplantıların üçüncüsünün bu gün Artvin'de, projelerin uygulandığı yerde yapıldığını kaydetti.
Barajların hepsinin enerji üretimi amaçlı yapıldığını kaydeden Aydoğdu, Muratlı barajı'nın üretim yaptığını, Borçka Barajının da yıl sonunda üretime başlayacağını, Deriner barajının ise inşaatının devam ettiğini söyledi.
Yusufeli barajına önümüzdeki günlerde, Bayram ve Bağlık Barajlarının da önümüzdeki yıllarda inşaatına başlanacağını ifade eden Vali Aydoğdu:"Yedi baraj tamamlandığında Türkiye'nin şu anda kullandığı enerjinin %10'unu üretebileceğini tahmin ediyoruz. Yaklaşık 20 Milyar Doları geçecek bir toplam yatırım. Türkiye bildiğiniz gibi buna benzer bir projeyi gerçekleştirmek için Güney Doğu Anadolu Bölgemizde GAP İdaresini kurdu. Biz de Valilik olarak bu kadar büyük bir yatırımın sebep olacağı sosyal ve ekonomik değişikliklere Artvin'in uyarlanması için bir koordinasyon çalışmasını zaruri gördük. Bu üçüncü toplantımız. Hem yatırımcı hem de merkezde çalışan, bu işin karar alma sürecinde büyük emeği geçen arkadaşlarımız baraj çalışmalarını yerinde gördüler. Bu çalışmaların sebep olduğu sorunları birlikte izledik, yerinde tartıştık. Şimdi onunla ilgili burada sorunların çözümüne yönelik bir koordinasyon toplantısı yapıyoruz. "
Baraj yapımlarında barajdan etkilenen sahadaki vatandaşların ekonomik, sosyal ve tarıma dair her türlü medeni ihtiyaçlarının karşılanmasının baraj yapımından daha önemli ve öncelikli olduğu yönünde mutabık kalındığını da ifade eden Vali Aydoğdu:" Coğrafya olarak Çoruh Nehri ile Artvin arasında bir kader birliği var. Yüzyıllar içerisinde Çoruh Havzasında yaşayan insanımız varını yoğunu, bütün birikimini Çoruh Havzasına yatırmış. Bunların büyük çoğunluğu baraj suları altında kalacak. Dolayısıyla bundan doğacak sorunların çözümü için mutabık kaldığımız konu şu; Öncelikle vatandaşlarımızın hayat sahası problemlerinin çözümünden sonra barajların yapılması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın medeni ihtiyaçları, yoldur, sudur, elektriktir, yerleşim yeridir. Onların çözümünden sonra baraj yapılmasına öncelik verilmesi gibi bir mutabakata vardık. Bu çerçevede arkadaşlarımızla görüş alış verişimizi devam ettiriyoruz" diye konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 29.06.2006 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle