Zengin endemik bitki türleri ve ormanları ile Kafkas Arı ırkının gen merkezi olan doğa harikası Artvin'in Borçka İlçesine bağlı Camili (Macahel) bölgesi, UNESCO'nun Biyosfer (MAB) ağına dahil edilmesi ile Ülkemiz ilk biyosfer rezervine kavuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünde yürütülmekte olan Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi (GEF-II) kapsamında dört pilot uygulama sahasından birisi olan Artvin-Camili bölgesi 29 Haziran 2005 tarihinde Türkiye'nin ilk Biyosfer rezervi olarak, 102 ülkeden 482 alanı kapsayan UNESCO'nun İnsan ve Biyosfer (MAB) Ağı'na dahil oldu.
Konunun başta Artvin olmak üzere Ülkemiz açısından sevindirici olduğunu ifade eden Artvin Valisi Orhan Kırlı, "Camili gerçekten doğal yapısıyla bakir, harika bir yer. Korunması gereken peyzaj, ekosistemler, hayvan ve bitki türleri bakımından oldukça zengin. Bu özellikleri ile Ülkemizde Biyosfer rezervi olan tek yer olarak UNESCO'nun ağına dahil oldu. Böylece, Camili'nin genetik varyasyonları, türleri, ekosistemleri ve peyzajları korunacak, ekonomik kalkınması ve insan gelişimini sürdürülebilir şekilde sosyal, kültürel ve ekolojik olarak desteklenecek, doğa koruma ve kalkınma çabalarına dönük bilimsel araştırma, izleme ve eğitim ve bilgi değişimi yönünden de desteklenecektir. " dedi.
Artvin Orman Bölge Müdürü Mustafa Meydan ise, Biyosfer rezervlerin; biyolojik çeşitliliğin korunduğu, ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığını sağlayacak uygulamaların denendiği, seçildiği, sunulduğu ve geliştirildiği alanlar olduğunu belirterek, Camili'nin Biyosfer Rezerv olarak seçilme nedenlerini şöyle anlattı:" Bir alanın biyosfer rezervi olarak belirlenmesi için şu beş özellikleri taşıması lazım; Değişik derecelerde insan etkilerine maruz kalmış alanları da içeren temel biyoğrafik bölgeleri temsil etmelidir, Korunması gereken peyzaj, ekosistemler veya hayvan ve bitki türleri veya varyeteleri içermelidir, Bulundukları bölgede sürdürülebilir gelişmeye yönelik yaklaşımları gösterecek ve inceleme olanaklarını sağlayacak büyüklükte alanlar olmalıdır, Biyosfer rezervlerinin üç temel işlevini(Koruma-Kalkınma-Lojistik) yerine getirebilecek kadar büyüklüğe sahip olmalıdır, Uygun zonlama sistemi bulunmalıdır. İşte Camili tüm bu özellikleri taşımaktadır. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 18.11.2005 tarihinde tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle