Artvin Çoruh Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Mehmet Duman’ın görev süresinin dolması ve yeni rektör seçimlerinin yaklaşması üzerine yeni rektörlük seçimi heyecanı yaşanmaya başladı. Rektör adayları da adaylıklarını açıklamaya başlarlarken, Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, rektörlük için adaylığını açıkladı.
Açıklamasına adaylık nedenlerini açıklayarak başlayan Eminağaoğlu, “ Rektör adayı oldum, çünkü Artvin Çoruh Üniversitesi’ne çok derin bir sevgi ve bağlılık duyuyorum. 25 yıldır üyesi olduğum Artvin Çoruh Üniversitesi ailesinin daha huzurlu ve üretken, farklılıklarından güç alarak gelişen bir yapıya kavuşması ve geleceğin; evrensel insani değerlerin benimsendiği bir uyum ortamında şekillenmesi her zaman en büyük hayallerimden biri oldu.
Temel ilke ve değerlerimi zedeleyecek bir durum olmadığı sürece, birlikte yol aldığım herkese saygı duymayı, empati kurmayı, sorunun değil çözümün parçası olmayı seçtim. Akademik yaşantım süresince uzlaşma kültürünün gereğini yapmaya özen gösterdim.
Üniversitemizde, insan kaynaklarını doğru seçip yönetmek ve işi ehline vermek, alt yapıyı güçlendirmek, şeffaf ve adil olmak, kaynakları dengeli paylaşmak, kendi öz kaynaklarını yaratmak, mutlu ve huzurlu insanlardan oluşan bir üniversite iklimini birlikte tesis etmek…
Aday oldum; çünkü köklerini sevgi, saygı, güven ve huzur ile besleyebilirsek, 8 yıllık Genç Üniversitemizin bir Dünya üniversitesi olacağına inancım tamdır.
Günümüz dünyasında ihtiyaç duyulan güçlü, esnek, bilimsel bilgiyi teknolojiye dönüştüren, ekonomiye katkı sağlayan, insan odaklı, çalışanına değer veren, üretken ve saygın bir üniversite hayalimiz olduğu için aday oldum.
Teknolojinin içine doğmuş, teknolojiyi çok iyi kullanan, yenilikçi teknolojilere merak duyan, soran-sorgulayan, çok yönlü günümüz kuşağını; akademisyenlerimizin tecrübesi ile birleştirerek bilime ve ilime ilgi duyan, öğrenmeyi öğrenmiş nesiller yetiştiren bir üniversite hayalimiz olduğu için aday oldum.
Rektörlüğün inşaat yapan, inşaat denetleyen, ihale açan ve önceliği bunlar olan bir bürokratik göreve dönüşmesini reddederek aday oluyorum. Bu işlerin profesyoneller eliyle, ihtiyaçlar esas alınarak yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Türkiye’nin 2023 Vizyonuna ve Türkiye’nin Yüksek Öğretim Stratejisine katkı koyması amacı ile,
Üniversitemizin sosyal, kültürel ve sportif imkânlarından tüm AÇÜ camiasının etkin bir şekilde yararlanmasına yönelik planlama ve uygulamalar yapılacaktır.
Öğretim elemanlarının yurt içi ve yurt dışı akademik/bilimsel faaliyetleri desteklenecektir. Daha çok sayıda öğretim elemanımızın Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) destek sisteminden yararlanması sağlanacak; bunun yanı sıra ulusal ve uluslararası fon kaynaklarından Üniversitemize düşen payı artırmak üzere eğitim ve kurumsal işbirlikleri oluşturulacaktır.
Üniversitemizi tercih etmiş öğrencilerin profesyonel yeterliklerinin yanı sıra sosyal ve beşeri yeterliklerinin de artırılmasına katkı sağlamak üzere üniversitede geçirdikleri nitelikli zamanı artıracak uygulamalar geliştirilecektir.
Eğitim-öğretimde, bilimde, sanatta öncü ve lider bir üniversite olabilmek için çalışanların, öğrencilerin, mezunların ortaklaşa paylaşabilecekleri sosyal – kültürel ortamlar yaratmanın değerini ve önemini biliyoruz. Bizim yönetimimizin önceliklerinden biri de AÇÜ’lülerin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verecek olanakları en kısa zamanda oluşturmaktır.
Artvin Devlet Hastahanesi’nde öğretim üyeleri ve yakınlarının sağlık sorunlarıyla ilgilenip yardımcı olmaya çalışan bir merkez kurularak çalışanlarımızın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için yeni yapısal düzenlemeler hayata geçirilecektir” diyerek açıkladı.
Öncelikli hedeflerini sıraladı
Öncelikli hedeflerini sıralayan Rektör adayı Eminağaoğlu, “ Akademik ve idari çalışanları, öğrencileri ve mezunlarının üyesi olmaktan onur duydukları; kapsayıcı, kucaklayıcı olmak;
Evrensel bilim anlayışının hakim olduğu; 2023’e kadar Türkiye’de ilk 50, Dünyada ise ilk 2000 içerisine giren,
Üniversite-Devlet, Üniversite-sanayi ve Üniversite-toplum ilişkilerini sağlam temeller üzerinde kurmuş,
Millî ve manevi değerlerini koruyarak uluslararası işbirliklerini geliştirmiş; dünyaca tanınıp kabul görmüş üniversitelerle ortak diploma veren, uluslararası tanınırlığı olan,
Uluslararası yayın (SCI, SSCI…) ve projelere (Tübitak, Erasmus +, Horizon 2020…) ek desteklerin verildiği,
Ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum, çalıştay ve panel gibi bilimsel etkinliklerle ülkemizi ve üniversitemizi Dünyaya tanıtan,
Bütün alanlarda akredite olmuş, çağdaş, gelişen, değişen ve proje kültürü gelişmiş,
Öğretim üyelerinin yurt dışındaki kişisel ve kurumsal paydaşlarıyla etkin iletişim halinde olmalarını sağlamak ve bilim alanları için gerekli olan yabancı dillerini geliştirmeleri amacıyla yurt dışı görevlendirme ve bilimsel etkinliklerde azami katkı sağlayan, bu tür faaliyetleri teşvik eden,
İnsani değerleri koruyup geliştirerek; her türlü bilim, sanat, yenilik ve teknolojinin merkezi olan,
Ülkemizin millî birlik ve beraberliğine, vatanımızın bölünmez bütünlüğüne aykırı olmayan her türlü düşünceye açık, sivil toplum örgütlerinin etkinliklerini rahatça gerçekleştirebilecekleri,
Bünyesindeki Enstitü ve Araştırma Merkezlerini uluslararası lisansüstü öğrencilerine ve doktora sonrası araştırmacılarına açık tutan,
Öğretim elemanlarının öğrencileriyle birlikte yayın ve proje ürettikleri,
LYS’de dereceye girip Üniversitemizi tercih eden öğrencilere başarı bursu veren ve akademik kariyerini destekleyen,
Öğrencilerinin gençlik projelerinde AB üniversitelerinin öğrencileriyle ortak proje yürüttükleri, Erasmus, Mevlana ve Farabi gibi ulusal ve uluslararası işbirliklerine ve öğrenci değişimlerine olanak sağlayan,
Mezun takip sisteminin çok iyi çalıştırıldığı, mezunlarıyla iletişimini ve işbirliğini sürdüren; mezunlarını destekleyen ve mezunlarından güç alan,
Varlıkları ve öz kaynakları sürekli artan, yerleşkesi genişlemiş, fiziki yapılanması tamamlanmış,
Değişen koşullara bağlı olarak kendini sürekli geliştiren; ülkemizin ve diğer ülkelerin iş gücü ihtiyacına uygun yeni akademik birim ve bölümler açan bir Artvin Çoruh Üniversitesi…
Öğretim elemanlarımızın kaleme aldığı ders notlarının ve kitapların basımının teşviki ve maddi olarak desteklenmesi.
Tüm akademik birimlerimizde, “denklik (akreditasyon)” çalışmalarının tamamlanması.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, organik tarım, eko turizm vb. gibi ön lisans programların kurulması.
Botanik Bahçesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile koordineli Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Enstitüsü kurulması,
Artvin İlimiz için belirlenecek öncelikli araştırma konularına odaklı projelerin, üniversitemiz
BAP birimi marifeti ile, doğrudan ya da öncelikle desteklenmesi.
Hedeflerim
• Şehir ve bölge ile üst düzeyde bütünleşmeyi sağlamak.
• Üniversite Vakfı kurarak, vakıf tarafından sağlanacak tüm destek ve bursların amaçlar doğrultusunda şeffaf olmasını sağlamak.
• Bir öğretim üyesini, birden fazla idari göreve atamamak.
• Akademik kadro atamalarında liyakate dayalı, adil ve objektif kriterler uygulamak, ilgili birimlerin onayının alınmasına özen göstermek.
• Üniversitemizde görev yapan bütün öğretim üyelerine lojman imkânı sunma konusunda gerekli kaynakları sağlamak için çalışmalar yapmak
• Öğretim üyelerimizin akademik çalışma standartlarını artırmak için katılımcı, sistemli, kararlı ve şeffaf bir yönetim izlemek.
• Üniversitemizin araştırmacı ve araştırma alt yapısı potansiyeli dikkate alınarak öncelikli araştırma alanları belirlemek ve bu alanlarda yürütülecek araştırmalar için ek destekler sağlamak.
• Birim, bölüm ve Araştırma Merkezlerinin akreditasyonlarını teşvik ederek desteklemek.
• Ortak akıl doğrultusunda stratejik yönetim anlayışını benimsemiş kurumsal bir kültür oluşturmak.
• Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin etkinlikleri gözden geçirerek, etkin olmayan, amaçları doğrultusunda herhangi bir faaliyet göstermeyen, sadece kâğıt üzerinde faaliyet gösteren merkezler yeniden ele almak. Merkezlerin, gelişen dünya ihtiyaçlarına uyum sağlaması için etkin ve esnek olarak görev yapmaları konusunda çalışmalar yürütmek.
• 2016-2020 döneminde AÇÜ’ nün Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi üniversiteleri arasına girmesini sağlamak.
• Üniversitemizin araştırma merkezi ve laboratuvarlarını bölgeye ve Artvin'e hizmet verecek düzeyde geliştirerek, bilimsel araştırmalara katkı sağlamanın yanında, üniversitemize gelir sağlayıcı kaynak oluşturmak.
• Eğitim ve araştırma laboratuvarlarının uzman, tekniker ve teknisyen gibi yardımcı personel eksikliklerini gidermek.
• Birleşme ve kapatılma gibi nedenlerle mağdur olan öğretim üyelerinin sorunu ivedilikle çözerek; öğretim üyelerinin akademik çalışmalarına uygun, etkin ve verimli çalışabilecekleri birimlerde görev almalarını sağlamak.
• AOF ve OSYM gibi gelir getiren görevlendirmelerde adaletli davranılarak, görev almak isteyen bütün öğretim elemanlarına sırayla görev vermek ve bu konuda şeffaf olmak.
• Kurum dışı kaynaklardan elde edilen gelirlerin ve döner sermaye gelirlerinin dağıtımında katkı sağlayanların daha fazla kaynak kullanabilmesini sağlamak.
• Öğretim elemanlarının ulusal ve uluslararası bilimsel toplantı ve çalışmalara katılmaları hususundaki teşvik ve finansal destekleri arttırmak.
• Akademik Teşvik Yönergesini iyileştirilerek, bireysel görüş ve çıkarlara hizmet etmeyecek standartlara kavuşturmak.
• Akademik personelin gelişimini desteklemek ve akademik yükselmeyi teşvik etmek.
• Üniversitemizin uluslararası politikaları geliştirilerek, uluslararası öğrenci sayısını artırmak için çalışmalar yapmak.
• Öğrenci ve akademisyen değişim programlarının daha etkin olması için dünyanın önemli üniversiteleri ile ilave anlaşmalar yapmak.
• Sürekli Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen eğitim programlarını ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitlendirmek ve merkezi daha aktif hale getirmek.
• Tüm öğretim elemanlarının yabancı dil bilgilerini geliştirebilmelerini sağlamak için üniversite destekli, sürdürülebilir dil öğretim programları başlatmak ve bu uygulamaların kurumsallaşmasını sağlamak.
• Şehir Yerleşkesi çevresinde bulunan diğer kurumlara ait binaların üniversitemize kazandırılması için çalışmalar yapmak.
• Artvin Çoruh Üniversitesi çalışanları ve öğrencilerinin müzik, resim, tiyatro gibi sanatsal ve kültürel faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için “Kültür ve Sanat Merkezi” oluşturmak.
• Üniversitemiz Bünyesinde Mediko-Sosyal birimi oluşturularak, sağlık hizmetleri, tüm öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz için kolay ulaşılabilir hale getirmek.
• Üniversite personeline hizmet edecek, öncelikle okul öncesi eğitime yönelik “ AÇÜ Uygulama Kreşi ve Anaokulu” kurmak.
• AÇÜ mensuplarının konut edinme ve yaşam alanları sağlamak için TOKİ ile protokol çalışması yapmak.
• Artvin’in sahip olduğu zengin bitkisel çeşitliliğinin ülke, bölge ve Artvin ekonomisine kazandırılması amacıyla katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek amacına yönelik çalışmaların yürütüldüğü, lisansüstü faaliyetlerin gerçekleştirildiği “Tıbbi Bitkiler Araştırma Enstitüsü” kurmak için çalışmalar yapmak
• Üniversitemizin fiziki gelişimi devam edecektir. Fiziki mekânların gelişimi ve düzenlenmesine ilişkin kararlar alınırken, ilgili ve farklı alanlarda uzmanlardan oluşturulan bir komisyon çalışması ile ortak akıl yürütülmesini sağlamak.
• Üniversite personeline uygun alanlarda "hobi bahçesi" sahibi olma imkanları sunmak.
• Artvin Çoruh Üniversitesi çalışanları ve öğrencilerinin sosyal etkinliklerine yönelik kayak ve su sporları gibi bölgede yapılabilecek etkinlikleri geliştirmek.
• Hopa sahilinde Artvin Çoruh Üniversitesi’ne ait olan alanda, üniversite personelimizin sosyal aktivite ihtiyacını karşılayacak tesislerin yapılandırılmasını sağlamak” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu kimdir?
1973-Şavşat (Artvin) doğumlu olup, ilkokulu Aşağı koyunlu Köyü’nde, Ortaokul ve Liseyi Şavşat’ta okuduktan sonra, 1989 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü’nden 1993 yılında Fakülte ve Bölüm Birincisi olarak mezun olmuştur.
1993 yılında, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimine başlamış 1996 yılında Orman Yüksek Mühendisi, 2002 yılında da Doktor unvanını almıştır. 2003 yılında Kafkas Üniversitesi Artvin Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalı’na Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. 2008 yılında Üniversite Doçenti unvanı almış, 2014 yılında Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Botaniği Anabilim Dalında Profesörlük kadrosuna atanmıştır.
Yürütücü, danışman ve araştırmacı olarak; 9 Uluslararası, 4 TÜBİTAK, 9 Kurumsal ve 4 BAP olmak üzere toplam 26 projede görev almıştır.
Uluslararası Hakemli dergilerde yayınlanmış 20 adet makale, 3 ulusal kitap, 46 adet ulusal kitap bölümü, 2 adet uluslararası kitap bölümü olmak üzere çok sayıda bilimsel eseri mevcuttur.
Yaptığı akademik çalışmalarda elde ettiği başarılardan dolayı 2006 yılında İstanbul Üniversitesi’nden, 2007, 2008, 2013 ve 2014 yıllarında TÜBİTAK’tan, 2013, 2014 ve 2015 yılarında da Artvin Çoruh Üniversitesi’nden Yayın Teşvik Ödülü almaya hak kazanmıştır.
Doktora sonrası akademik görgü ve deneyimini artırmak amacıyla değişik süreler için Leiden Üniversitesi (Hollanda), Bonn Üniversitesi (Almanya), Yaşam Bilimleri Üniversitesi (Polonya)’da bulunmuştur.
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği, Flora Araştırmaları Derneği, Türkiye Ormancılar Derneği üyelikleri yanında, Artvin’de üniversite kurulması için oldukça önemli bir mihenk taşı olan Artvin Yükseköğrenimi Destekleme Derneğinin Kurucu Başkanlığı ve 2003-2009 dönemi AYDD Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapmıştır.
Dekan Yardımcılığı, Anabilim Dalı Başkanlığı, Doktora Yeterlilik Komitesi Başkanlığı, Fakülte Kurulu, Fakülte Yönetim Kurulu, Enstitü Kurulu ve Enstitü Yönetim Kurulu üyelikleri görevlerinde bulunana Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu halen Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanlığı ve Orman Botaniği Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir.
Üniversitemiz Sanat ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Zehra Eminağaoğlu ile evli olup biri kız biri de erkek olmak üzere 2 çocuk babasıdır.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 03.06.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle