Biyosfer Rezervi; Uluslararası öneme sahip ve UNESCO’nun İnsan ve Biyosfer (MaB=Man and Biosphere) Programı içerisinde yer alan karasal ve/veya kıyı ekosistemlerine sahip yerlerdir. Biyosfer rezervleri; biyolojik çeşitliliğin korunması, ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığı arasındaki sorunların, sürdürülebilir bir şekilde çözülmesine yönelik temel bir yaklaşım olup, birçok uygulamanın yapıldığı ve geliştirildiği alanlardır.
Birleşmiş Milletler UNESCO MAB Sekretaryasınca, 29 Haziran 2005 tarihinde ilan edilen Camili Biyosfer Rezervi, dünyanın 25 sıcak noktasından biri olan, ülkemizin ilk ve tek biyosfer alanıdır. Camili Havzası içerisinde Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur köyleri yer almaktadır.
Camili Biyosfer Rezerv Alanının kaynak değerleri, GEF-II Projesi uygulama alanı içerisinde yer almıştır. Yapılan araştırmalarda alanın florası, faunası, biyoçeşitliliği araştırılarak ortaya çıkartılmıştır. Bunların yanı sıra araştırmalar sonucunda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca alanda bulunan Saf Kafkas Arısının yaşamını sürdürdüğü yer olması açısından Gen Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir. GEF-II Projesi koordinatörlüğünde alanın yönetimi ile ilgili 2007 - 2011 yılları arasında Taslak Havza Yönetim Planı hazırlanmıştır. Taslak planda havzanın yönetimi ile ilgili Doğa Koruma ve Milli parklar Genel Müdürlüğünce plan çalışmalarının altlığı oluşturuldu ve havzanın yönetiminin nasıl olacağı konusunda Borçka Kaymakamlığında toplantı yapıldı.
Kaymakamlık makamında yapılan toplantıya DKMP Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş, Borçka Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK’lar ile havza içerisinde yer alan Camili, Düzenli, Efeler, Kayalar, Maral ve Uğur Köy Muhtarları da katıldı.
Yapılan toplantıda; DKMP Genel Müdür Yardımcısı Sabri Kiriş alanın önemini vurgulayarak açılış konuşması yaptı ve bu tür alanların korunması ve sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Camili Havzası Alanı için yönetim planının uygulamaya geçmediği müddetçe buraların düzenli ve planlı bir şekilde yönetilemeyeceği, yerel halkın başta ekoturizm olmak üzere yerel ürünlerinin de yetiştirerek kültürlerini yaşatmaları gerektiğini, alanda bulunan Saf Kafkas Arı ırkının üretmiş olduğu balın yerel halka ekonomik düzeyde gelir getirici olduğunu belirterek daha iyi imkânlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Borçka Kaymakamı Fatih Kızıltoprak; alanın yönetim planının kaymakamlık başkanlığında yönetilmesinin yerel halka ve kamu adına daha istikrarlı olacağını vurgulamış ve kaymakamlığının bu işe aday olduğunu belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut ise Türkiye’nin doğal değerlerinin korunması ve devamlılığını sağlayarak sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama katkı sağlamak açısından Biyosfer Rezerv Alanları ile ilgili mevzuat yapısının incelenerek, mevcut plandaki yönetişim yapısının, mevzuata göre entegre edilmesinin daha sağlıklı sonuçlar doğuracağını ifade etti.
DKMP Genel Müdürlüğü Uzman Temsilcilerinin de katılım sağladığı toplantıda Çoruh Havzası Planının yapıldığı ve Camili Havzasının ise Çoruh Havza Planının içerisinde Mikro Havza olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtildi. Birçok katılımcının katıldığı toplantıda diğer kurum, kuruluşların, yerel halk temsilcilerinin ve STK’ların fikirleri ve istekleri alınarak bir sonraki toplantıya revize bir mikro havza yönetim planının ortaya çıkacağı belirtildi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 13.07.2012 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle