Artvin’de, Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi genel değerlendirme toplantısı yapıldı.
Artvin Valisi Necmettin Kalkan başkanlığında Valilik Çoruh Toplantı Salonunda yapılan toplantıya, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, Orman Genel Müdürlüğü Toprak Muhafaza ve Hayvan Islahı Dairesi Başkanı Mahmut Temiz, Şavşat Kaymakamı Abdullah Köklü ile Yusufeli Kaymakamı Cumhur Duran, Artvin Orman Bölge Müdürü Ömer Naci Kaya, DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş, Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Yazıcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İshak Hacıkamiloğlu, AK Parti Artvin İl Başkanı Erkan Balta, bazı daire amirleri, il genel meclisi üyeleri ile meslek odaları temsilcileri katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Artvin Valisi Necmettin Kalkan, “Çoruh Havzası Rehabilitasyon Projesinin değerlendirmesini yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Türkiye’de rehabilitasyon projelerinin geçmişine baktığımızda temel olarak Devlet Su İşleri tarafından inşa edilen barajların erozyondan korunması fikriyle başlamış, geçen süre içinde de bölgede yaşayan insanların refahını artırmaya yönelik projelerle desteklenmeye çalışılmıştır. Çoruh Havzası Rehabilitasyon Projesi de bu kapsamda pek çok kamu kurum ve kuruluşunun içerisinde yer aldığı, aynı zamanda sivil toplumunda desteklediği, ayrıca uluslararası bir kuruluş olan Japon Kalkınma Ajansının desteklemiş olduğu sadece barajların erozyondan korunması değil, aynı zamanda havza içerisinde yer alan köylerin yaşam standartlarını yükseltmeye dönük, orman varlıklarını korumaya dönük, mevcut ormanların rehabilitasyonuna dönük projeleri de içine alacak şekilde entegre yaklaşımla ele alınan bir projedir. 2012 yılı projenin başlangıç yılıydı. 2019 yılına kadar sürecek 7 yıllık bir çalışma dönemini kapsıyor. Erzurum, Bayburt ve Artvin İllerini kapsayan projenin en önemli, en geniş ayağının Artvin olduğunu düşünüyorum ve değerlendiriyorum. Gerek DSİ’nin bölgede yapmış olduğu baraj yatırımlarıyla, gerekse 431 km. lik Çoruh nehrinin 421 km. sinin Türk toraklarında geçiyor olması ve bunun da önemli bir kısmının Artvin’de olması hasebiyle bu projeden maksimum faydalanması gereken ilin Artvin olması gerektiğini düşünüyorum. Umuyorum ki Artvin ili bu 7 yıllık Çoruh Havzası Rehabilitasyon Projesinden maksimum ölçüde yararlanacaktır. ’’ dedi.
Konuşmasının devamında ise bir özeleştiri yaparak proje hazırlamak konusunda eksikliğimiz olduğunu ifade eden Vali Kalkan, şöyle konuştu: ‘’Bizim Artvin Valiliği olarak tüm kurum ve kuruluşlarımızca bu projenin Artvin’e maksimum düzeyde fayda getirmesi noktasında olağanüstü gayret göstereceğimize inanıyorum. Bir özeleştiri olarak şunu ifade etmek istiyorum: Bizlerin proje hazırlamak gibi eksikliğimiz var. Kaynaklarımızı kullanma noktasında yeterli proje üretemiyoruz. Burada Artvinlilere görev ve sorumluluklar düşüyor. Bizleri, yani kamuda çalışan kurum amirlerini zorlasınlar. ” diye konuştu
AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ise Orman Genel Müdürlüğü yetkililerinden projeyi öğrendiğinde çok heyecanlandığını belirterek; ’’Bu tür projelerde kurumsal olarak bizler ne kadar duyarlı olursak, o kadar daha güzel işler yapacağımıza inanıyorum. Gelir getirici mikro havzalarda yapılacak yatırımlarda doğrusu çok adil olunmalıdır. Doğru yerde doğru kişilere bu imkanların sunulması lazım. Çünkü insanlara imkan sunuyorsunuz. Proje, ilimize güzel ve yararlı hizmetler kazandıracak. İlimiz fazlasıyla bu projeden istifade eder diye düşünüyorum. ” Dedi. .
Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker ise insanoğlunun yaptığı hiç bir işin yüzde yüz mükemmel olduğuna inanmadığını ifade ederek şunları söyledi: ” Bu projenin de mutlaka eksiklikleri vardır. Projemizin 10 yıllık geçmişi vardır. Bu süreç içerisinde Erzurum, Bayburt ve Artvin ilinde çalışmalar yapıldı. Projede çok profesyonel kişiler görev yaptı. Buna rağmen hatalar ve eksikler var. Bu proje havza projesi açısından Türkiye’nin üçüncü deneyimi olacak. Bundan önceki Anadolu Su Havzası Projesi ile Doğu Anadolu Su Havzası Projesini de Orman ve Su İşleri Bakanlığımız koordine etti. Türkiye’de havza bazlı proje çalışmalarına başlanmış oldu. Sayın bakanımız bu projeyi çok önemsiyor. Bu projeyi koordine etmesi için, politika belirlemesi için bakanlığımızca Yönetimi Genel Müdürlüğü kuruldu. Bundan sonraki süreçte devletin, kamunun yatırımlarını yine özel sektörün yatırımlarıyla koordine edip daha verimli bir şekilde kullanmak istiyoruz. Bu projenin tanıtım toplantısını Erzurum ilinde yaptık. Erzurum’daki heyeti Yusufeli ilçesine getirerek havzayı gezdirdik. Projede hizmet satın alarak görev verdiğimiz uzman teknik ekibimiz var. Bu ekiplerimiz arazide nitelikli bilgiler üretiyorlar. Bu bilgiler çerçevesinde projeler oluşturulacak. Mükerrer projelere destek vermeyeceğiz. Kalkınma Ajansları ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yapmış olduğu projeler var. Bu projeleri tamamlayıcı, devam ettirici işler yapacağız. İki kaynağı da iyi kullanma gayreti içerisinde olacağız. 13 mikro havzanın dışında gerek ORKÖY kaynaklarıyla, gerek Doğa Koruma ve Milli Parklar kaynaklarıyla, gerekse ağaçlandırma toprak muhafaza kaynaklarıyla diğer havzalarda çalışmaya devam edeceğiz. ” dedi.
Orman Genel Müdürlüğü Toprak Muhafaza ve Hayvan Islahı Dairesi Başkanı Mahmut Temiz, slayt sunumu eşliğinde projeyi detaylı bir şekilde anlatarak katılımcıları bilgilendirdi.
Projenin ortaklıklarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile İl Özel İdareleri olduğunu söyleyen Temiz; ”Bu projeler, kırsal kalkınma faaliyetlerini ve doğal kaynakların rehabilitasyonu ile birilikte entegre edilen projeler. Havza olarak 25 havzaya sahibiz. Yukarı Fırat havzasında ilk projemiz uygulandı. Sonra Kızılırmak ve Yeşilırmak’ta Anadolu Havzası rehabilitasyon projesi uygulandı. Bu deneyimlerimizle birlikte şu anda da Çoruh Havzasında bu projeyi uygulamaya başlıyoruz. Çoruh havzasının genel alanı 2 milyon hektar. Bu tip projeler havzanın tüm problemlerini çözebilecek projeler değil ancak havzada anlayış değişikliklerini yaratacak projelerdir. Bu projeler insanların yaşam kalitesinde, erozyona bakışında, kaynakları nasıl değerlendirebilecekleri noktasında fikir veren ve destekler sağlayan projelerdir. Havzada önümüze çıkan en önemli sorun erozyon. Bu projenin temel amacıda barajlarımıza giden segmentin azaltılması. Bu sağlanılırken de bölgede ki kıt kaynakların rehabilitasyonu ve optimum şekilde bölgede ki insanlara nasıl kullanılacağını öğretilmesi ve bununla ilgili destekler verilmesi. Proje süreci uzun bir süreç. Burada tarım çok büyük değil. Bu bakımdan tarım alanlarına destek vererek burada ki insanlarının gelirini artırmak mümkün değil. Dar alandan en iyi verim alacak şekilde bir konsept geliştirmemiz gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu projenin içerisinde. Ormancılıkla ilgili faaliyetlerin sadece orman teşkilatının işi olmadığını düşünüyoruz. Birlikte çalıştığımız diğer kurumlarında bu sürecin içinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Çoruh Havzası su kaynakları bakımından çok önemli bir yer tutuyor. Burada HES’ler, barajlar yoğun bir şekilde Türkiye’nin enerji ihtiyacına cevap verecek şekilde inşa ediliyor. Bunların verimliliği, hayatının uzatılması, bizim açımızdan çok önemli. Bu projenin ana hedeflerinden biri de burada ki HES’lerin ve barajların ekonomik ömrünü uzatmak. Sürece bakacak olursak uzun bir süreç. 2002 yılında projenin hazırlık süreci başladı. Değişik süreçlerden geçerek günümüze geldi ve 12 Haziran 2012 tarihinde imzalandı. İmzalanmasıyla birlikte çalışmalar başladı. İlk etapta 13 mikro havzada çalışacağız. Çoruh Havzası 63 mikro havzaya ayrılıyor. Hedefte 63 havza da var. Artvin’de ilk etapta Yusufeli, Borçka ve Şavşat ilçelerini kapsayan 4 tane havzamız var. Bunlar Yusufeli, Camili, Bıçakçılar ve Veliköy mikro havzaları. Burada ki amaç tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte burada ki entegrasyonu sağlayarak havzada ki sorunların çözümü. Kırsal kesimdeki insanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi de bu projenin hedeflerinden bir tanesi. Ana amacı toprağın korunması, bozuk ormanların rehabilitasyonu ve doğal afetlerin önlenmesi. Projenin bütçesi 136 milyon Türk lirasıdır. ” dedi.
Artvin’de 7 bin 500 hektar alan da erozyon kontrolü ile 3 bin 600 hektar bozuk ormanların düzenlemesi çalışması yapılacağını da belirten Temiz; ”3 bin 500 hektar alan da mera ıslahı yapılacak. Bu rakamlar genel rakamlardır. Detaylar sonra ki çalışmalarda ortaya çıkacak. Şavşat ve Ardanuç fidanlıklarının modernizasyonu ki buna bu yıl başladık. Bu fidanlıkların modernizasyonu ile ilgili önemli bir mesafe aldık. Bu fidanlıklarda üretilecek fidanlar bu proje sahalarında kullanılacak. Burada ki korunan alanlarla kırsal kalkınmanın entegre edilmesi söz konusu, Camili’de korunan alan planlaması söz konusu. Küçük ölçekli sulama alt yapısının iyileştirilmesi de bu projenin temel dayanaklarından bir tanesi. Gelir getirici faaliyetler kapsamında 10 bin dekar alanda yem bitkisi üretimi, 220 ünitede hayvan barınaklarının iyileştirilmesi projenin içeriğinde yer alıyor. Artvin’de hayvan barınakları sağlıksız. Hayvancılıkta bir noktaya gelmek için hayvan barınaklarının iyileştirilmesi şart. Gelir getirecek ürünlerde insanlar teşvik edilecek. Artvin’de seracılıkla ilgili uygun alanlar var. Tarımsal alanların kıt olması birim alandan alınan veriminde az olmasına sebep oluyor. Öyleyse birim alandan alınan verimin artırılması gerekiyor ki bununla ilgili de 50 tane tesis söz konusu. Bu proje küçük yerleşim yerlerinin enerji ihtiyaçlarını karşılayacak küçük enerji tesislerini ön görüyor. Bu projede 2 tane var. Bir tanesini Artvin’de uygun olan bir yere yapacağız” diye konuştu.
Yaklaşık 2 saat süren toplantı katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.12.2012 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle