Artvin Valiliğince düzenlenen “Turizm Haftası Kutlamaları” bu yıl "Sakin Şehir" unvanı alan, doğal güzelliği, ahşap mimarisi, sessizliği, kültürü ve doğal yaşamıyla yoğun ilgi gören Şavşat ilçesinde yağışlı ve soğuk havaya rağmen yoğun katılımla kutlandı.
İlçeye bağlı doğal güzelliğiyle ünlü 1500 rakımlı Yavuzköy köyünde düzenlenen şenliğe, Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin Belediye Başkan Vekili Erkan Yazan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Osman Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ahmet Şengün, Şavşat Kaymakamı Mesut Gazi Ambarcı, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, bazı daire amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan şenliklerde Şavşat Çok Programlı Lisesi Halkoyunlarının gösterileri ile devam etti.
Artvin Valisi Kemal Cirit Şavşat'ın ülkemizin Sakin Şehir (Cittaslow) unvanı alan 10'uncu kenti olduğunu söyledi.
Vali Cirit, ülkemizin her yerinde turizm sezonunun başladığını belirterek, Artvin'de de turizm sezonunu uluslararası bir unvan alan ve kent kimliğini gururla geliştiren Şavşat ilçesinde başlatmak istediklerini ifade etti.
Her tür aktivitenin ve doğa turizminin en önemli merkezlerinden birisinin de Şavşat ilçesi olduğunu ifade eden Cirit, “Artvin geleneksel kültürünün en önemli yaşam sahası olan ilçemiz Şavşat'tır. Folklorun ve müziğin en otantik uygulama sahası Şavşat ilçemizdir. “Cıttaslow" unvanı ile tanınmayı en çok hak eden ilçemiz Şavşat'tır. Şavşat bugün, kendisini aşmakla kalmamış hem ilimizin tanıtımına katkı sunmakta ve hem de ülkemizin isminin uluslar arası sahada yer almasına da sebebiyet vermektedir. Tüm Şavşatlıları bir kez daha tebrik ediyor ve başarılar diliyorum" dedi
Artvin alternatif turizm denildiğinde ilk akla gelecek butik bir kent olduğunu dile getiren Cirit, Artvin'in doğası, muhteşem ve sonsuzluğa uzanan vadileri, Çoruh Nehri, boğa güreşlerinin en önemli merkezi olma unvanı, müziği, folkloru, geleneksel yaşamı ve misafirperverliği, şelaleleri, Karagölleri ile tablo gibi görselliğiyle değil Türkiye'de dünyada da eşsiz bir kent olduğunu dile getirdi.
Artvin'in tüm bu güzelliklerine rağmen turizm pastasından arzu ettiği geliri elde edemediğini belirten Vali Cirit "Bunu sizler başaracaksınız. Çünkü siz hayatın her evresinin içindesiniz ve yaşayan bir kente sahipsiniz. Artvin ülkemizin tek biyosfer rezerv alanına sahip bir ildir. Artvin en çok milli parka sahip bir ildir. Artvin Ülkemizin en çok bitki çeşitliliğine sahip bir ildir. Aklınıza gelebilecek kum, deniz ve güneş turizmi hariç her alanın en önemli kentidir. Amerika’daki Arizona'dan sonraki en yüksek kanyona sahip İl Artvin'dir.
Sarp Sınır Kapısı ticaret ve turizmin en önemli kapısı olmuş, karayolu giriş çıkışı ile tam 6. 5 milyon insana ev sahipliği yapar duruma gelmiştir. Dünyada ziyaret edilmesi gereken 100 kentten birisi Artvin'dir. Artvin il merkezi ile su ve kış sporlarıyla Hopa, Arhavi, Borçka, Murgul, Yusufeli, Ardanuç ve Şavşat ilçelerimizle ben de varım demekte ve bunu başarıyla sergilemektedir. Fakat sorunlarımız yok mu? Tabi ki var hem de çok. Hatta işin daha çok başındayız. Artvin girişimcisi Türkiye'de başarılı olmuş bir girişimcidir. Turizm sektöründe de Sanayi sektöründe de ve hatta gurme sektöründe de en başarılı isimler Artvin'den çıkmıştır. Fakat yerleşik Artvin'de bir kendini geliştirememe, yenileyememe ve sunularını zenginleştirememe sorununu özellikle hizmet sektöründe maalesef görmekteyiz. Artvin insanı aydındır. Değişime açık ancak anlıyoruz ki kısmen cesaretsiz, kısmen arzu edilen bilgiyi sunamamaktayız ya da sermayeyi bir araya getirememekteyiz. Bakınız her şeye rağmen Artvin 1 milyon turiste ev sahipliği yapmayı başarmıştır. Öyleyse bunu da başarır. Turizmde nicelik değil nitelik arıyoruz. Turizm pastasının daha büyüğüne talibiz" diye konuştu.
Cirit "2023 yılında eğer ülkemiz 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir elde edecek ve Dünyanın ilk 5 ülkesinden birisi haline gelecekse, bunda ben de varım diyecekse, turizm çeşitliliğini artırarak ve turizm sezonunu bu çeşitlilikle beraber dört mevsime yayarak başarabilecektir. Antalya'yla yarışmıyoruz, İzmir'le boy, hatta Trabzon'la bile kendimizi bir tutmuyoruz. Biz biliyoruz ki bu eşsiz kent gelecekte yıldız olacak. Küçük olsun benim olsun değil, butik bir kent olalım hepimizin olsun anlayışı ile hareket edeceğiz. Bol kazançlı bir sezon olsun dileklerimle, turizm yatırımcılarımıza, tur firmalarına ve turizm gönüllülerine başarılar diliyorum" diye konuştu.
Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk ise, turizm haftası etkinliklerine "Cittaslow" unvanı taşıyan Şavşat'ta başlatılmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Turizm farklı kültürlerin farklı topraklarda bir araya gelmesini sağlayan bir etkinlik alanı olmakla beraber, ülkelerin gelişmiş olmaları turizme önem vermeleri ile doğru orantılıdır. Şavşat yerel yönetimi olarak, kentimizin kendine has özelliklerini koruması, sürdürülebilir bir gelişmeyle daha ileri seviyelere ulaştırabilme yolundaki çalışmalarımızın meyvesi olarak “Cittaslow” belgesi almaya hak kazandık. İlçemiz yöresel mimarisi, korunabilmiş bakir doğası, yöresel yemekleri el sanatları, doğal enerji kaynaklarıyla dünyanın ender şanslı kentlerinden biridir. Bir de üstüne eşsiz doğal güzelliğini koyunca gerçekten evladı olarak gurur duyduğumuz cennetten bir köşedir. Biz bu güzelliklerle elbette gururluyuz, ama bunun bize yüklediği sorumluluğun da farkındayız. Bizi biz yapan tüm değerlere ve elbette ki “Cittaslow” markasını almamızı sağlayan özelliklerimize daha özenle sahip çıkacak, doğal akışına uygun şekilde geliştirmek için çalışacağız" dedi.
Şenliklerde Yavuzköy köylüleri yöresel “Berobana” oyununu, Kocabey köylüleri ise yörede çok eğlenceli bir oyun olan “Tavuk Barı “ oyunu oynaması renkli görüntülere sahne oldu.
Kars Çıplaklı Köyü Atlı Cirit Oyunları ekibinin gösterileri etkili olan yağmur nedeniyle alanın ıslak olması, atlılara zor anlar yaşattı. Gösterilerin ardından Vali Cirit, atlı cirit ekibini kutladı.
Vali Cirit, kendisini halkoyunlarına davet eden vatandaşlarla birlikte davul zurna eşliğinde horon oynadı.
Protokol tarafından hafta dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim dallarında dereceye girenler öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. Ayrıca yıl içerisinde düzenlenen çeşitli kursları başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifika verilirken, turizm sektöründe faaliyet gösteren bazı işletme sahiplerine turizme katkılarından dolayı plaket verildi.
Kutlamalar kapsamında her mevsim doğal güzelliğiyle ünlü Şavşat Karagöl’e gezi düzenlendi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 17.04.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle