Artvin’de, Alabalık Köyü Şirkete Çed Toplantısı Yaptırtmadı!

24/01/2015 10:40


Haber: Hayati Akbaş







Artvin Merkez Alabalık köyünde yapılan HES projesi nedeniyle gergin anlar yaşandı. Su kullanım hakkını devir alan şirket, ÇED başvurusunda bulunurken, köyde gerçekleştirilmek istenen ÇED bilgilendirme toplantısı köy halkının tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Alabalık köyünde su kullanım hakkı el değiştirdi. Daha önce su kullanım hakkını elinde bulunduran şirket ÇED yapmadan işe başlamış ve köyde bir takım sorunlar yaşanmıştı. Yaşanan bu sorunlar üzerine gösterilen tepkilerin ardından köyü terk eden şirket, su kullanım hakkını bir başka şirkete devir etmişti. Yeni gelen şirket ise bugüne kadar yapılanlardan kendilerinin sorumlu tutulamayacağını öne sürerek sorumluluk kabul etmediğini söylemişti.

ÇED almadan işe başlayan şirketin yasalara uymadığı açılan mahkeme davasından sonra öğrenildi. Rize İdare Mahkemesi ÇED gerekli kararı verilerek şirketin ÇED alması istendi. Bunun üzerine yeni şirket Alabalık köyünde ÇED bilgilendirme toplantısı yapmak istedi. Köylünün gösterdiği tepki üzerine HES toplantısı gerçekleştirilemedi ve toplantı yapamayan yetkililer köyden ayrılmak zorunda kaldılar.

Muhtar Bilir, neden HES istemediklerini anlattı

Ancak başta köy muhtarı Asım Bilir olmak üzere köy halkı köylerinde HES istemediklerini, HES inşaatı sırasında köyün çok büyük zarara uğradığını, adeta köyün evrim geçirdiğini ve yaşanmaz bir yer haline geldiğini, neredeyse tüm yüzey sularının kaybolduğu ve köyde su probleminin yaşanmaya başlandığı belirtti.

Alabalık köyü ÇED bilgilendirme toplantısını yapmak isteyen, ancak bu toplantıyı yaptırmayan ve köylerinde HES istemediklerini belirten köy halkına, Muhtarlar Derneği üyeleri, Fıstıklı Köyü Muhtarı Selim Erkal, Ballıüzüm köyü Muhtarı Ali Fuat Beyaz, Hamamlı köyü Muhtarı Mehmet Ali Ergül, Ortaköy Muhtarı Kutsal Dalkılıç, Tütüncüler köyü Muhtarı Hasan Cin, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan destek verdi. Köy eski okul binasında yapılmak istenen toplantıya katılmayan köylüler adına konuşan muhtar Asım Bilir, “ Biz hiçbir şekilde köyümüze HES istemiyoruz.

HES’çiler geldikten sonra her şeyimiz mahvoldu. Sularımız kesildi. Bağ bahçe işini yapamadık. Köylülerin tarlaları taşlarla molozlarla doldu. Olduğu gibi bırakıldı. Dere yataklarını mahvettiler. Bu köyde Artvin’in en değerli arıcılık yapılmaktaydı. Bunlar geldikten sonra arılarımız öldü. Bal verimi yüzde 90’lara kadar düştü. Köyümüz çok verimli olmasına rağmen şu anda içler acısı duruma geldi.

Biz bu toplantıya neden katılmadığımızı kısaca açıklayayım; Geçmişte yaptıklarını gördük. Başka yerlerde yapılan HES’lerin ardından yükselen feryatları televizyonlardan izledik, gazetelerden okuduk. Daha da önemlisi biz yaşadık. Bize neyi anlatacaklar? O kadar çok şeyi yaşadık ki? Gariban dul kadının tarlasını taşlarla, molozlarla doldurdular, onu bile temizlemediler. Şimdi bize neyi anlatacaklar? Köy kan ağlıyor. Görünen köye kılavuz ister mi? Biz köy halkı olarak burada HES istemiyoruz” dedi.

Uzmanlara ve çevrecilere göre Alabalık Deresi Vadisi’nde neden HES yapılmamalı?

Uzmanlara, bilim insanlarına ve çevrecilere göre Alabalık deresi üzerinde bu vadide neden HES yapılamayacağı, “Alabalık köyü sınırları içeresinde bulunan 1. 500 yıllık kaya kilise ve aynı yıllarda yapılmış tarihi kemer köprüsü ile tarih hazinesidir.

Alabalık deresi Alabalık köyünü bir baştan bir başa dolaşarak tüm köy alanına yaşam sunuyor. Bu dere karanlık tünel ve Cebri borulara hapsedildiğinde, köy kendiliğinden yok olacak. Hayvancılık, tarım yapılamayacak.

HES’ çilerin bilinçsiz ve hoyratça çalışmaları sonucunda özellikle aktarma tünelleri yapılırken yapılan patlatmalar sonucunda yüzeydeki tüm sular kayboldu.

Yaban hayvanları su içebilmek için molozlarla doldurulmuş dere yatağına inmek zorunda kalıyor. Köylüler su sorunu yaşıyorlar.

Alabalık köyü vadisi Artvin’in en önemli bal vadisi olup, Macahel, Papart vadilerine komşu çok özel bir vadidir.

Bu vadide üretilen bal, Artvin’de en çok aranılan ballardan birisidir. Çünkü gerek rakım, gerek bitki çeşitliliği baldaki kaliteyi artırmaktadır. HES inşaatıyla birlikte arılar sönmeye başlamış ve bal üretimi %80-90 azalma göstermiştir.

Köy içerisinde bulunan Artvin’in nen büyük alabalık çiftlikleri arasında yer alan Kaçkal Alabalık tesisleri HES’lerden en çok etkilenen tesis oldu. Alabalık Yavru üretiminde kullanılan kaynak suyu tünel patlatmaları sonucu kayboldu.

Yüzyıllar boyunca yaz-kış akan su yun kaybolması sonucu, alabalık çiftliğinin her yıl ürettiği ortalama 400-500 bin yavru üretemez hale geldi. Artvin bu yüzden çok önemli bir yavru balık üretim merkezini kaybetmiş oldu.

Bu vadideki ekosistem şu anda bile S. O. S veriyor. Doğa geriye dönülmeyecek şekilde tahribata uğradığından planlanan 2 adet HES yapılırsa buradaki tüm yaşam alanları kendiliğinden yok olacaktır. Bu yüzden alabalık deresi vadisinde HES yapılmamalı” şeklinde özetlediler.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.01.2015 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin’de Bir Köy Daha Hes’e Karşı...
 » Köye Gelen Tüm Yabancıları Sorguluy...
 » Dekap’dan Orman Ve Su İşleri Bakanı...
 » Bayraktutan Alabalık Köylülerinin S...
 » Artvin Cerattepe Madeni Mahkemelik...
 » Bir Başkadır Macahel'de Hayat...
 » “Cerattepe’de Maden Çalışması Artvi...
 » Artvin Kalkınma Ve Eğitim Vakfı San...
 » Araştırmacı Yazar Ülkü Önal Zeyti...
 » İstanbul Artvin Çevre Platformu Çev...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Ak Parti İl Danışma Meclis Toplantı...
 » Artvin’de Cerattepe İçin Gergin Top...
 » Kaçak Çalışmaya Engel Olmak İçin Yi...
 » Yeşil Artvin Derneği Vali Cirit’i Z...
 » Artvin’de Çevre Ve Orman Konulu Pan...
 » Artvin Stk Ve Platformları Türkiye...
 » Gdo'da Asıl Hedef Gıdada Egemenliği...
 » Hes'ler Birbir Yargıdan Dönüyor...
 » Yargı Cerattepe İçin Nihai Kararlar...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Hopa’da 2’nci Lojistik Çalıştayı Dü...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...
 » Hopa Belediye Ekipleri Çalışmaya De...