Karadenizliler neden HES’lere çok sert çıkıyor? Neden çoluk çocuk kadın-erkek bütün halk HES’lere direniyor,
Çünkü HES’lerle tanışanlar isyanlarda. Daha hidroelektrik santrali(HES) yapımı aşamasında bile yapılan doğa katliamı insanları şoke etmeye yetiyor. Sonra ise HES alanı tamamen HES’ çilerin kontrolü altına giriyor ve birçok geçiş yolu tel örgülerle kapatılıyor. Köylerinin, vadilerinin içinde bir tür yasak askeri bölge gibi bir yer oluşuyor.
HES NEDENİYLE KÖYE GELEN TÜM YABANCILARI SORGULUYOR
Yapılan HES’leri, hataları, yanlışları ve adeta katledilen doğayı görenler kendi vadilerini, köylerini bozdurmuyorlar. Yaşam alanlarını koruyorlar. HES’lerden en büyük zararı ise iki ilçe gördü. Borçka ve Murgul. Borçka’da HES yapılmadık dere bırakılmadı.
Doğa adeta talan edilirken bir dere üzerinde birden çok HES’ler yapılmak isteniyor. Bu HES projelerinden birisi de Kaynarca köyüne kurulmak isteniyor. Ancak Kaynarca Deresi çok küçük bir dere. Köye bile yetmiyor, köylüler nöbetleşe suluyor.
Dereleri için tüm köylü, kadını, erkeği, genci yaşlısı çocuğu gözetleme yapıyor. Köye giren-çıkan yabancılar anında haberdar ediliyor ve sorgulanıyor. Borçka’da HES hassasiyeti zirveye çıkmış durumda. Çünkü en büyük HES acısını onlar yaşadı.
Kaynarca halkı bu yüzden köye gelen yabancıları tepeden tırnağa sorguluyor, ilk soruları “HES’çi misiniz? Oluyor. Eğer HES’çi olursa hemen geldiği araçla anında gönderip bir daha gelmemeleri konusunda uyarıyorlar, bir bardak çay bile ikram etmiyorlar. Kaynarca Muhtarı Hikmet Öztürk, 15 gün önce kadar köye gelen 2 kişiye HES’çi olup olmadıklarını, köye neden geldiklerini sordu. Bu kişiler HES’çi olmadıklarını, köye bal almak için geldiklerini söyledi.
Ancak muhtar Öztürk ve köylüler bunlara inanmadı. Bu iki kişiyi uzaktan gizlice takip ettiler. Takip edildiklerinden haberi olmayan 2 HES görevlisi köylüler tarafından derede yakalanınca dereden çıkarılıyor ve kimlikleri alınıyor. Neden kendilerini kandırdıklarını soruyorlar. Bunun köy muhtarı HES şirketinin elemanları jandarmayı arayarak köye girip izinsiz derelerde ölçüm yaptıkları için jandarmayı aradı. Jandarma köye geldi. Muhtar Hikmet Öztürk, bu HES şirketinin 2 elemanı gizli olarak köye geldikler, kim sorduklarını halde köylüye yalan söylediklerini belirtti. Daha sonra 2 kişi jandarma eşliğinde köyden ayrıldı.
Ağzım-burnum demeden, daha ne oluğunu anlamadan, bilmeden ilk HES’lerin yapıldığı Borçka ilçesi Kaynarca köyü bu kez HES’ çilere geçit vermedi. Geçmişten ve yapılmış HES’lerden ağzı yanan, çok ağır bedel ödeyen, bundan ders alan Borçkalılar, bu kez HES’ çilere çok sert çıktı ve köylerine sokmadılar.
Borçka Kaynarca köyüne bu yıl Mayıs ayında ÇED sürecinin tamamlanabilmesi için köyde bilgilendirme toplantısı yapılmak istenmiş, ancak Kaynarcalılar HES’ çilerden öğrenebilecekleri hiçbir şeyin bulunmadığını belirterek köylerine sokmamış köy yoluna girişte durdurmuştu. Gelen görevlilere de 500 imzalı, mühürlü HES istemiyoruz belgesi verilmişti. Konuyla ilgili olarak çıkan haber de şu ifadeler yer aldı:
HES’ÇİLER KÖYÜN GİRİŞİNDE DURDURULDU!
Borçka’nın Kaynarca köyüne Yeşilce Enerji Üretim A. Ş. tarafından yapılması planlanan HES için ÇED sürecinde gereken ‘Halkın katılımı toplantısı’ yapmak üzere köye giden şirket ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri karşılarında HES istemeyen köylüleri buldu. Şirketin araçları köy girişinde engellendi, toplantı köylüler tarafından yaptırılmadı. Borçka´nın Kaynarca Köylüleri HES’ çileri köye sokmadı, ÇED Bilgilendirme toplantısını yaptırmadı.
Borçka Kaynarca Köyü’ne Yeşilce Enerji Üretim A. Ş. tarafından yapılması planlanan HES için ÇED yönetmeliğinde belirtilen ve prosedür tamamlamak üzere hazırlanan ‘halkın katılımı toplantısı’ yapmak üzere köye giden şirket ve ‘kamu’ görevlileri karşılarında HES istemeyen köylüleri buldu. Şirketin araçları köy girişinde engellendi, toplantı iptal edildi.
KÖY MUHTARI KÖYLÜLERİN HES’E KARŞI 500 İMZALI BELGELERİ GÖREVLİLERE VERDİ
Köylülerin HES’ çilere geçit vermemek üzere yola indiğini haber alan şirketin çağrısı ile jandarmanın da eşlik ettiği araçlar köyün girişinde durduruldu. Muhtar ve ihtiyar heyeti HES’ çilerin yolunu keserek köyde düzenledikleri ‘bilgilendirme’ toplantısına kimsenin katılmayacağını çünkü hiçbir köylünün HES istemediğini söyledi. İhtiyar heyeti HES’ çilere darp edilmemek ve can güvenliklerini korumak istiyorlarsa geldikleri gibi gitmeleri gerektiğini, köylülerin öfkeli olduğunu da ifade etti. Muhtar heyeti ayrıca köyde HES’e karşı topladıkları 500 imzayı da gelen görevlilere verdi.
Şirket tarafından halkın taleplerini dikkate almak için değil HES yapım sürecinin prosedürlerini yerine getirmek için yapılması planlanan ‘halkın katılımı’ toplantısı halkın tepkisi üzerine iptal edilmek zorunda kaldı. Gelen görevliler hazırladıkları tutanakta halkın projeye karşı olduğunu yazarak bölgeden ayrıldı.
ARTVİN’DE İLK YAPILAN HES’LERDEN BİRİSİ BALCI HAVZASINDA
Artvin’de ilk HES’lerden birisi de aynı vadi üzerinde bulunan Balcı Deresi üzerine kurulmuş, buradan alınan su, Dünya Su Kanununa, havzadan havzaya su alınmasının yasak olmasına rağmen 7 kilometrelik bir tünelle Erenler HES’e aktarılarak suç işlenmeye devam ediliyor. Bu HES’in yapılmasından sonra çıkan havzadan havzaya su alınması yasaktır” denmesine rağmen Erenler HES bu yasağı delen belki de tek HES olma özelliğini taşıyor. HES şirketi Balcı Deresi üzerinde kurduğu HES’in bulunduğu alana “Özel Mülktür Girilmez” tabelası asarak tel örgülerle tüm vadiyi çevirdi. Balcı köyü sakinleri bu tabela ve çitin ardından HES’lerin gerçek yüzünü gördüklerini, bundan sonra hiçbir HES’e izin vermeyeceklerini söylüyor.
KAYNARCA KÖYÜ BALCI KÖYÜNÜN KOMŞU KÖYÜDÜR
Kaynarca köyü ise Balcı köyünün komşu köyü. Kaynarca’nın Deresi, Balcı Deresi’ne göre çok küçük bir dere olup, yazın neredeyse kuruyor. Yılda 2-3 ay coşkuya akan Kaynarca Deresi geri kalan 9 ay boyunca can suyu olarak Kaynarca’nın su ihtiyacını karşılıyor. Kaynarcalılar bu yıl kuraklığın fazla olması, aşırı sıcaklık nedeniyle dağda kar kalmadığından suyun kuruma noktasına geldiğini, bu dere üzerinde bile HES yapılmak istenmesine anlam veremediklerini, suyun köye lazım olduğunu eve lazım olanın camiye haram olduğunu bu yüzden de HES’ çilere asla izin vermeyeceklerini söylediler.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 19.09.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle