Ardanuç’a bağlı Bulanık Köyü sınırları içinde yapılması planlanan HES projesi, Ardanuç ve Bulanık köyü halkının tepkisine neden oluyor. Önceki gün tıpkı Cerattepe’de olduğu gibi hukuki süreç devam ederken sondaj makinesiyle gelen HES’ çiler Derelerin Kardeşliği Platformu öncülüğünde yöre halkının yoğun protestosuyla engellendi.
Bulanık Köyü Deresi üzerinde hidroelektrik santrali yapmak isteyen şirket yetkilileri bu gün saat 11. 00 sırlarında iş makinelerinin köye geldi. İş makinelerinin köye geldiğini gören vatandaşlar önce iş makinelerinin önünü kesti ardından da köy yolunu kapattı. Yaklaşık 50 kişiden oluşan köylülere Derelerin Kardeşliği Platformu yöneticileri de köye gelerek destek verdi. Jandarma eşliğinde iş makineleriyle bölgede ölçüm yapmak isteyen şirket çalışanları vatandaşların tepkisi üzerine geri dönmek zorunda kaldı. Bu sırada Derelerin Kardeşliği Platformu Yönetim Kurulu üyesi Kamile Kaya ve Elyese Uygun şirket çalışanlarına hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alındılar. İfade vermek üzere Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edilen Kamile Kaya ve Elyese Uygun ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Ardanuç Derelerin kardeşliği Platformu üyeleri Kamile Kaya ve Elyese uygun Ardanuç’ta HES davasının yeni olmadığını, Ardanuç Halkı’nın bunlara asla izin vermediğini, bundan sonra da vermeyeceğini belirttiler. Gözaltına alınıp, Artvin Merkez’de Adliye Sarayı’nda Savcılığa ifade verdikten sonra serbest bırakılan Kamile Kaya yaptığı açıklamada; “Dava süreci devam eden Ardanuç 5 HES ve regülâtörü oturduğum köy sınırlarındadır. Hem içme suyuma hem sulama suyuma doğrudan müdahale vardır. Dava süreci devam ettiği içinde şirket Cerattepe’de olduğu gibi hukuksuz biçimde ve yerli taşeronla bizi karşı karşıya getirmiştir. Makinalarını indirmek istediler. Bizde hukuksuz olduğunu söyledik. İzin vermedik. Makina araçtan inmeden jandarma kontrolünde alandan uzaklaştırıldı. Jandarmada tutanak tutuldu. Hukuki süreç tamamlanana kadar beklenecek ve bu gün toplumsal bir sorun yaşanmamıştır diye tatlıya bağlandı. Karakolda tutanak imzaladık geri geldik. Arkamızdan jandarma savcılığın mevcutlu beni ifadeye çağırdığını bildirdi.
Biz İfademizde De Belirttik Kimseye Hakaret Etmedik
Biz ifademizde de belirttik kimseye hakaret etmedik ama erkek egemen toplumda dik duran ve mücadele eden kadınlara pek alışık olmadıklarından ezikliklerini böyle aşmaya çalıştılar. Ardanuçlu da Artvinli de madenlerimize, derelerimize yaylalarımıza talan için gelenleri ve onlarla işbirliği yapanları iyi tanısın. Gidecek başka yerimiz yok ve biz Artvinliler yeterince bedel ödedik diye düşünüyorum. Haklı ve sonuna kadar meşru olan mücadelemiz ne olursa olsun devam edecektir. Sadece şuna dikkat etmeliyiz. Bizimle birlikte yaşayıp başkalarıyla işbirliği yapanları seçelim ve ihanetlerinden dolayı yalnızlaştıralım. Aksi takdirde hep birlikte yok oluruz. Yaşasın haklı mücadelemiz.
Gazetecilerin, Ardanuç’ta başka HES projeleri var mı, Ardanuç’un genel eğilimi nedir? Sorusunu yanıtlayan Kaya;
Ardanuç HES’lere 2011 Yılında 5 Bin Kişiyle Sokağa Çıkarak Cevap Verdi
“Olmaz mı? Nerede deremiz varsa orada HES projeleri var. Ardanuç halkı , kadını erkeği, genci yaşlısı, siyasi görüş fark etmeksizin bir bütün olarak HES’lere karşıdır. Bunu 2011 yılında HES’lere karşı yaptığımız 5 bin kişilik mitinginde göstermiştir. Ama her yerde olduğu gibi bizde de az da olsa tek tük çürük yumurtalar çıkıyor.
Daha Türkiye HES gerçeğini bilmeden ilk mücadele 1998 yılında Rize Fındıklı’da dünyanın en önemli en güzel doğa harikalarından birisi olan Fırtına Vadisi’nde başladı. Artvin’de ilk HES kurbanı ilçeler, Murgul, Borçka, Şavşat, Meydancık oldu. Halk gerçeği gördüğünde iş işten geçmişti. Dava açmak isteseler bile artık yapabilecek bir şey kalmamıştı.
HES Projeleri Gerçekte Nedir? Neye Ve Kime Hizmet Ediyor
HES projeleri ülkenin enerji ihtiyacı bahanesiyle hazırlanıp; su kaynaklarına el koymaktır Sermayeye hizmet ediyor tabiî ki. Burada yaşayan halk yok sayılarak, ÇED bilgilendirme toplantılarında halk HES istemediğine dair tutanak tutturmasına rağmen, hiç yapılmamış gibi dikkate alınmadan ÇED süreci tamamlanıyor. ÇED raporları her kesin bildiği gibi kopyala yapıştır yöntemiyle yapılıyor. Bunu biz değil TMMOB söylüyor. HES’in zararını da yapılma amacını da TMMOB Raporlarıyla açıklıyor. Bizlerde onların teknik raporları üzerinden konuşuyoruz. Ayrıca yine HES ler maalesef yenilenebilir enerji olarak biliniyor(tahrip edilen doğa nasıl yenilenebilecekse) ve HES ihalesini alan şirket işletim ruhsatı aldığı an karbon borsasından para kazanmaya başlıyor
Bulanık HES'in Hukuki Süreci Hangi Aşamadadır Keşif Falan Yapıldı Mı?
Keşif yapıldı. Rize idare mahkemesi lehimize karar verdi. Danıştay’a gitti Danıştay Rize İdaresi’nin kararını bozdu. Tabi bu arada Rize idare mahkemesi hakimleri değişti. Bizde Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. O süreç devam ediyor. Ama süreç devam ederken, sondaj makinelerini almışlar gelmişler. Hukuka ve bu yörede yaşayan halka saygıları olsa bunu yapmazlar. Cerattepe’de de aynısını yaptılar. Hukuki süreç devam ederken Cerattepe’de beklemeleri gerçekten düşündürücü. Bizim başka gidecek yerimiz yok. Bu topraklar bizim için çok büyük değeri var. Eğer bu dereler olmasa suyumuz olmasa, nasıl yaşarız? Derelerin kardeşliği Platformu olarak Ardanuç Halkıyla birlikte bu haklı, onurlu ve yaşam alanlarımızı korumak için mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Çünkü bizim başka gidecek yerimiz olmadığı gibi başka çaremiz de yoktur” dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 22.03.2016 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle