Ardanuç’un Gururu Oldu

26/08/2014 09:10

Araştırmacı Yazar Ülkü Önal, Artvin Kültürünü Gelecek Nesillere Taşıyor.


Haber: Hayati Akbaş







Araştırmacı Yazar Ülkü Önal on kitap yazdı, üniversiteyi tamamladı, Artvin’in kültür mirası için çalışmalarını sürdürüyor.

Araştırmacı yazar Ülkü Önal emekliliğin ardından kendini bölgemiz ve Ardanuç ilçesi kültür mirası araştırmasına verdi. 1961 Ardanuç Sakarya (Sagara) köyü doğumlu Ülkü Önal’ın on parmağında on marifet var. Önal, 1994 yılında Ardanuç ilçemizde Halk kütüphanesi kuruculuğunu üstlenerek, Kütüphanenin hem memuru, hem hizmetlisi, hem de Müdürlüğünü yapmış. Bunun yanı sıra kütüphanede birçok kültürel faaliyetler gerçekleştirerek halkın geçmişiyle bütünleştirdi.

Aynı zamanda Açık öğretim fakültesi mezunu olan Ülkü Önal, Sosyal Bilimler Fakültesi başarıyla bitirmiş. Bunun yanı sıra Artvin’in kültür mirasını ele alan Ülkü Önal bununla ilgili bir çok kitap ve makale yazdı. Önal; Kartallar Padişahı Ve Ardanuç Halk Masalları, Ardanuç Ahıska Masalları Ve Halk Hikâyeleri, Ardanuç Ahıska Manileri Ve Türküleri, Ardanuç Ve Çevresi Sülale Adları, Ardanuç Masalları Üç, Ahıska Masalları, Artvin Muhacirlik Hatıraları, Artvin Çocuk Oyunları, Artvin Göresi Yemekleri, Ahıska’dan Sürgün Hatıraları isimli on kitap yazarak basımın da gerçekleştirdi.

Araştırmacı Yazar Ülkü Önal, kitaplarını çıkartmadan önce titiz bir çalışma sergiliyor. Yayınladığı kitaba karar verdikten sonra kütüphanede araştırma yapıyor, konu hakkında bölgemizdeki uzmanlar ve hocalara danışarak ardından sahaya çıkıyor. Halkın fikirlerini görüşlerini not eden Önal daha sonra kitabın yazımı için çalışmaların gerçekleştiriyor. Sosyal paylaşım sitesini de oldukça iyi kullanan Önal, gezdiği dolaştığı Artvin kültürlerinin fotoğraflarını çekerek sosyal paylaşım sitesinde yayınlıyor. Hayali Artvin’e özgü etnograftık eşyaların toplandığı müze açmak olduğunu ifade ediyor. Önal, kendisinin içerisini müze şeklinde kullana bileceği yöresel mimarı yok olan bölgemiz evlerden bini müze şeklinde kullanmayı hedefliyor. Bahçeli yöresel bir ev isteyen Önal, bu evde ve bahçesinde tam bir geçmişi yaşatmayı planlıyor.

Önal bu işin eğitimini almamış olmasına rağmen işini başarıyla yaparken en çok mücadeleyi de maddi yetersizliklere karşı veriyor. Para kazanmıyor çoğu zaman cebinden para harcıyor. Kendi kültürü hayranlığından kendi kültünün çok zengin olduğunu fakat yazıya geçirilmediğini fark ettiği için derleme yaptığını ifade ediyor. Zengin olan halk kültürümüz yok olmak üzere olduğunu ifade eden Önal bunun için profesyonel bir derleme yapılması gerektiğini söylüyor.

İstanbul ve Ankara’daki Artvin günlerine katılan ve Artvin’in tanıtımında büyük rol üstelen Ülkü Önal, Kitapların bazı Dış Ülkelerin, milli kütüphanelerinde raflarda yerini aldığını, ayrıca derleme arşivini Ardahan Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi Artvin Üniversitesi istemiş istediğini ifade ediyor.

Onun yaptığı bu çalışmalar da ilimizin ve bölgemizin kültürünün gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. Yeni nesil Ülkü Önal’ın araştırmaları ile geçmişi öğreniyor ve bu kültürü geleceğe taşıyor.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 26.08.2014 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin'li Yazar Ülkü Önal Yeni Kita...
 » Ülkü Önal Bu Defa Berta Ortaköy İzl...
 » Önal, Ardahan - Çıldır İzlenimlerin...
 » Artvinli Araştırmacı Yazar Ülkü Öna...
 » Araştırmacı Yazar Ülkü Önal Ahıska’...
 » Araştırmacı Halk Bilimci Yazar Ülkü...
 » Artvin’in Aydın Babası Hayata Gözle...
 » 30 Ağustos Zafer Bayramı Artvin'de...
 » Rüzgârın Hatıraları Galası Artvin’d...
 » Yusufeli İlçesi 6 Kez Yerleşim Yeri...
 » Zafer Bayramı Artvin Ve Hopa’da Tör...
 » Trabzon’da Madencilik Konuşuldu...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Biryaşam Dergisinin 8'nci Sayısı Ya...
 » Artvin’de Deriner Doldukça Köyleri...
 » Artvin'in Kıyıcığında Bir Başka İlç...
 » Artvin Barosu Olağanüstü Genel Kuru...
 » Artvin'in Düşman İşgalinden Kurtulu...
 » Borçka'da Halk Kütüphanesi Hizmete...
 » Artvin’de 7 Mart Coşkuyla Kutlandı...



En Çok Okunan Kültür-Sanat Haberleri
 » Hopa’da Tiyatroseverler Mutlu...
 » Arhavi’de Sokak Müzikleri Konseri...
 » Kemalpaşa Belediyesi Piyano Kursu Y...