Artvin'li Yazar Ülkü Önal Yeni Kitabını Yazdı

14/07/2010 14:34

Muhacirlik Yılları Hatıralarını Kaleme Aldı.


Haber: Hayati Akbaş







Daha önce yazdığı kitaplarla ses getiren ve ilimiz tarihi üzerine önemli tespitlerde bulunan Tarihçi Yazar Ülkü Önal, bu seferde Muhacirlik Yıllarındaki hatıraları kaleme aldı.

Yaklaşık 4 yıl süren araştırmalarını Artvin'de Muhacirlik Hatıraları kitabında toplayan Tarihçi Yazar Ülkü Önal, yine çok konuşulacak bir çalışmaya daha imza atmış oldu. Birçok milletin savaş yıllarında yaşadığı sorunların sürekli gündeme gelmesine rağmen Türk Ulusu'nun savaş yıllarında yaşadığı sıkıntıların gündeme gelmemiş olmasını içine sindirmediği için böylesine önemli bir çalışmaya imza attığını vurgulayan Ülkü Önal, geçmişte yaşanan acıların kayıt altına alınmasının önemi vurguladı. Yazar Önal yazdığı bu kitapla ilgili düşüncelerini dile getirirken; "Artvinliler, yakın tarihte yaşanan muharebe yıllarında 2 defa memleketlerinden toplu bir şekilde göç etmişlerdir. 93 Harbi ( 1293/ 1877) ve 1914'de. Bu göçe halk, kaçakçılık, vayna, seferberlik, muhacirlik diye isimlendirmişler. Bugüne kadar bu konuda detaylı bir çalışma yapılmamış. Ben muhacirlerden ve çocuklarının anılarını derleyerek kitaplaştırdım. 4 Yıl içerisinde 250 kişiyle görüşüp hatıralarını derledim. Ayrıca Rus, Osmanlı ve Cumhuriyet arşivinden konuyla ilgili belgeleri de kitapta kullandım. Ardanuç'tan göç eden köylerin nüfusunu Kafkaziy Kalenderi'nden alarak buldum. ( Rus Salnameri- 1914) Ayrıca Anadolu'nun muhtelif yerlerinde Artvin Muhacirleri'nin kurduğu 50 köy tespit ettim. 1914 muhacirliğinde boşalan köylerin çoğunluğunu Ruslar yakmış. Muhacirler büyük kayıplar vererek gittikleri yerlerden 7 sene sonra Artvin'de geri gelmişler. Kitabı hazırlarken konunun uzmanı kişilerden destek alınmış. Tarih Doçenti İbrahim Tellioğlu, önsöz yazdı.

Başka milletlerin sürgünü sürekli gündemde. Bizimki sürgün değimli ki hiç işlenmemiş. Binlerce insan Artvin'i terk etmiş. Ölenlerin sayısı bilinmiyor. Dedem, Yusufeli Oşnak köyünde ölen babasının mezarını bulmak istedi, olmadı. Yıllar sonra ben gittim kimse oradan muhacirlerin geçtiğini bilen yoktu. Ardanuç muhacirlerinin birçoğu Yusufeli derelerinde ölmüşler. Benim 10-15 yakınımda, Anneannem Hayriye hanım Adapazarı'nda evde annesiyle kalmış. Annesi ölmüşmüş. Kardeşleri gelmiş ki anneleri ölmüş, çocukta memesini emiyor. Buna benzer birçok trajedi yaşanmış. Yazılmadığı için bilinmiyor. Gecikmelide olsa bu anıları derleyerek kitaplaştırdım. Desteğini gördüğüm Artvin Valisi Sayın Mustafa Yemlihalıoğlu'na teşekkür borçluyum. İlimizde üç kere başkan olarak seçilen Emin Ağabeyimizden de ilimizin tarihini, kültürünü yansıtan eserlere destek vermesini bekliyorum. "şeklinde konuştu.

Ülkü Önal'ın bu araştırması çok önemli

Tarihçi Yazar Ülkü Önal'ın bu kitabı ile ilgili olarak önemli tarihçilerden Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, kitapla ilgili yaptığı değerlendirmelerde şunları dile getirdi: Ben lisans ve lisansüstü eğitimimi Erzurum'da yapmama rağmen çeşitli sebeplerden dolayı Artvin ve ilçelerini görmedim. Ancak günün birinde çalan bir telefonla tanıştığım Ülkü Ünal'ın Kartallar Padişahı (Ardanuç Masalları) adlı kitabını baştan sona kadar okudum. Sonrada Ülkü 1 kınımla tanıştım. Sık sık telefonla da görüştüğüm Ülkü Önal bir Ardanuç, Ahıska sevdalısı. . . O. bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiyle çalışmakta ve her geçen gün kaybolan milli değerlerimizi derleyip toplamaktadır. Belki de bu gayret, Türkiye sevdası, kitap sahibi bir araştırmacı olması savın Önal'ın başını da ağrıtmıştır. Meyveli ağaç taşlanırken, zaman zaman da haksızlıklara uğramasına rağmen gülerek, kendine has üslubuyla "Kader"demesini bilmiştir. Bilmem ama onun yerinde başka birisi olsaydı, çoktan Ardanuç veya Türkiye sevdasını bırakırdı.

Çalışmalarıyla âdeta, Ardanuç ve Ahıskayla özdeşleşen Ülkü Onal Hanımefedi'nin nesir kitaplarını dışında da eserleri vardır: Ardanuç-Ahıska Mâni ve Türküleri, Ankara 2005; Ardanuç ve Çevresinde Sülale Adları, Ankara 2006. Sayın Onal, bilmem şimdi hangi konularda derleme yapacak, hangi kapıyı çalacak ve bunları yayınlayacak merakla bekliyorum. Kartallar Padişahı kitabından son kitabına kadar, hepsinde Ardanuç ve çevresinin kültür hazinelerini bizlere kazandıran değerli araştırmacımız Ülkü Önal'ı tebrik ederken yeni yayınlarını da beklediğimizi belirtmek isterim.

Kitabın Önsöz'ü Doç. Dr. Tellioğlu'ndan

Artvin Muhacirlik Kitapları kitabının önsözünü ise Doç. Dr. İbrahim Tellioğlu yazmış. Tellioğlu yazdığı önsözde ise; "Tarihin kaynakları arasında sözlü belgelerin yeri konusunda bilim adamları arasında çeşitli tartışmalar yapılsa da, genellikle olayların toplumun hafızasında bıraktığı yer bakımından, yazılı kayıtlarda bulunmayacak bir zenginliğe sahip olduğuna sıkça rastlanılır. Bir atasözünde, bir halk türküsünde ya da bir hikâye¬de bir olayı gerçek derinliğinde anlayabilmek için hiçbir yazılı kaynakta bulunamayacak malzeme elde edebilirsiniz. Bu açıdan sübjektifliği sebebiyle çeşitli itirazlar yükselde de, bunlar sözlü kaynakların değerini eksiltmez.

Karadeniz tarihiyle ilgili günümüze kadar yapılan pek çok araştırmayla bölge tarihinin, özellikle de yakın dönemin meseleleri büyük ölçüde halledilmiştir. Ancak bu araştırmalar genellikle yazılı kaynaklara dayanarak hazırlandığından, yakın tarihimizin bölge insanının belleğindeki izleri tam olarak ortaya konamamıştır denilse yeridir.

Artvin kültürüyle ilgili derlemeleriyle haklı bir itibar kazanan Ülkü ÖNAL, tarihimize, ihmal ettiğimiz bir kaynak türünün gözüyle bakarak Rus işgali sırasında yaşanan ve "muhacirlik" ismiyle toplumun hafızasına kazınan göçe, tanıklarının ağzından bakmamızı sağlayacak bir çalışmaya imza atmıştır. Bu zamana kadar yapılan araştırmalarda tarihlere, yerlere, istatistiklere, rakamlara boğulan bir döneme, o yılları yaşayanların duygularını da katarak farklı bir açıdan bakmamızı sağlamıştır, izleri tamamen ortadan kalkmadan, ilgili kişilere ulaşmayı başararak bu araştırma sayesinde o günleri yaşayanların ve çocuklarının hafızalarındaki muhacirlik anılarını bizlere ulaştıran saygıdeğer araştırmacıyı can-ı gönülden tebrik ediyorum. "ifadelerini kullandı.

ÜLKÜ ÖNAL kimdir:

1961 yılında Artvin'in Ardanuç ilçesinde dünyaya geldi. İlköğretim ve liseyi Artvin'de okudu. 1980 'de Kültür bakanlığında göreve başladı. Artvin İl Halk Kü¬tüphanesi, Çocuk Kütüphanesi ve Ardanuç Halk Kü¬tüphanesinde çalıştı. 1994 yılında Anadolu Üniversi¬tesi AÖF Sosyal Bilimler Ön Lisans bölümünden me¬zun oldu. 1995 yılında Rize'nin Fındıklı ilçesi Halk Kü¬tüphanesine müdür olarak tayin edildi.

2000-2006 yılları arasında Kültür Bakanlığı merkez teşkilâtında geçici görevle çalıştı. 2006 yılında emekli oldu.

Halk kültürü alanında basılmış kitapları bulunan Ö-nal'ın, çeşitli dergi ve internet sitelerinde yayımlanmış yazıları vardır. 2008 yılında Türk Halk Kültürüne Hiz¬met Ödülünü almıştır.

Ünal'ın yayımlanmış kitapları şunlardır:

1 - Kartallar Padişahı (Ardanuç Masalları) 2001

2- Ardanuç-Ahıska Masalları ve Halk Hikâyeleri, 2004

3- Ardanuç-Ahıska Manileri ve Türküleri, 2005

4- Ardanuç ve Çevresinde Sülâle Adları, 2006

5- Ahıska Masalları ve Hikâyeleri, 2008

6- Ardanuç Masalları ve Hikâyeleri-3, 2008

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.07.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Şehir Plancıları Hopa’nın Haritasın...
 » Hopa’da Gergin Anlar...
 » Makedonyalı Türk Gençler Çaykur'un...
 » Hopa Uluslararası Lojistik Kongresi...
 » Dsi Artvin Bölge Müdürü Yıldız’dan...
 » Tiflis - Trabzon Direkt Uçuşları Ba...
 » Bakan Uraloğlu’ndan Rize - Artvin H...
 » Kemalpaşa Kaymakamı Ayaz Denetime Ç...
 » Kokarca Böceği İstilasına Rize Bele...
 » Başkan Erhan Yılmaz’dan İşadamı İsm...