Rize İdare Mahkemesi, Şavşat İlçesinde Yapımı Planlanan Şavşat Regülâtörü Ve Hes Projesi İçin Çevre Ve Orman Bakanlığı´nın Verdiği "Çed Olumlu Raporu"nun Yürütmesini Durdurdu.
Rize İdare Mahkemesi, Artvin´in Şavşat ilçesinde yapımı planlanan Şavşat Regülâtörü Ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi için Çevre ve Orman Bakanlığının verdiği "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu" raporunun yürütmesini durdurdu.
Artvin´in Şavşat ilçesi Çoruh Havzası´ndaki Şavşat Çayı üzerinde yapımı planlanan 3 megavat kurulu gücündeki Şavşat Regülâtörü ve HES projesi ile beton santrali için Çevre ve Orman Bakanlığı, 2010 yılının Ağustos ayında ´Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu´ raporu verdi.
Bunun üzerine yöre halkı Rize İdare Mahkemesi´ne başvurarak yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. Avukatlığını, Derelerin Kardeşliği Platformu ve çevrecilerin gönüllü avukatlarından Bulut Aksoy ile Halis Yıldırım´ın üstlendiği davada mahkeme heyeti, regülatör ve HES projesi için, "İnşaat faaliyetlerinin devam etmesi, bu durumun çevreye etkileri ve projenin kapsamı dikkate alındığında telafisi güç ve imkânsız zararların oluşmasını önlemek amacıyla yürütmenin durdurulmasına" kararını verdi.
ÇEVRECİLERDEN MENFAATE İLİŞKİN BELGE İSTENDİ
Mahkeme kararında ayrıca yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 7 maddelik bilgi ve doküman ile bütüncül havza planları, aynı bölgede kaç HES projesi olduğu, projelerle ilgili denetim tutanakları, bölgenin flora ve faunasına ilişkin raporları ve ulusal enerji nakil hatlarına ilişkin değerlendirmeleri de ayrıntılı olarak istedi.
Mahkeme, davacılardan da, uyuşmazlık konusu bölgeyle olan menfaatlerini ortaya koyan bilgi ve belgeleri talep etti.
BİLİMSEL DAYANAKTAN YOKSUN PROJELER HUKUKA DA AYKIRI
Davanın avukatlarından Halis Yıldırım, Şavşat HES projesinin yerleşim yerlerine çok yakın olduğu, ÇED raporunda olumsuzluklarla ilgili gerekli ve yeterli önlem alınmadığının belirtilmiş olmasına karşın yine de ´olumlu´ kararı verildiğini belirterek, şöyle konuştu: "Her projede olduğu gibi burada da gelişigüzel bir karar alınmış. Gerekli bilimsel çalışmalar yapılmadan, riskler ortaya konulmadan, bölgenin flora, fauna, su ve sucul yaşama ilişkin gerçek çalışmalar yapılmadan, hukuka aykırı bir şekilde ortaya konulmuş bir projeyle daha karşı karşıyayız. İnsanlarımızın doğal yaşam alanlarına yapılan bu tür saldırıların bir an önce durdurulması gerekiyor. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 23.07.2011 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle