Artvinin Örnek Çiftçileri Konuşuyor

14/09/2009 16:09

Artvin Tarım İl Müdürlüğü Örnek Çiftçileri Konuşuyor.


Haber: Tolga Gül







Artvin Tarım İl Müdürlüğü kendi internet sitesinde yaptığı yeni bir uygulama ile örnek çiftçileri belirleyerek onların yaptığı çalışmalara ve onların başarılarına yer ayırıyor.

Tarım İl Müdürlüğü gerçekleştirdiği bu çalışma ile bizzat ziyaret ettiği çiftçilerin çalışmalarını araştırıyor, eğer örnek çiftçiliğe layık ise kendi sitesinde yayınlıyor. Ayrıca bu örnek çiftçi ile birde röportaj yaparak kendi sitesinde yayınlıyor. İşte onlardan biri de Kemal Çalışkan. Arıcılık yapan Kemal Çalışkan'ı 4 Nisan 2009 günü ziyaret eden Artvin Tarım İl Müdürlüğü personelleri kendisiyle bir de röportaj gerçekleştirdiler. İşte Artvin Tarım İl Müdürlüğü'nün örnek çiftçi ile gerçekleştirdiği o röportaj:

Örnek çifti Kemal Çalışkan

Artvin İl Tarım Müdürü Mustafa Duman, iki şube müdürü ile 4 Nisan 2009 günü Kemal Çalışkan'ın arılığını ziyaret etmiştir.

İşletme içinde yapılan incelemede koloni sicilleri ve seleksiyon çalışmaları bilgisayar ortamında yapıldığından web sayfamızda örnek çiftçi olarak konulması benimsenmiştir

Kendisiyle şu şekilde bir röportaj gerçekleştirilmiştir:

Kemal Bey kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1990 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Rize Meslek Yüksekokulundan inşaat teknikeri olarak mezun oldum. 1994 yılına kadar özel firmaların proje kısımlarında mesleğimi icra ettim. 1996 da askerlik sonrası memlekete döndüm.

Arıcılığa nasıl başladınız?

Arıcılığa 1996 da 3 adet koloni ile hevesle başladım. Her gece arıcılıkla ilgili kitap okurdum, gündüz kovan başında kıyas ve gözlem yapardım. Ulaşabildiğim kitapları tekrarlayarak okudum. Her bir okumada daha detaylı anlama ve öğrenme sağladım. Arıcılığa böylece derinlemesine bulaştım.

Bir yıl evdeki aile büyükleri ile kolonileri söndüreceksin diye münakaşalarla ve çatışmalarla karşı karşıya kaldım. Direndim. 3 adet koloniyi ertesi yıl 8 âdete başarı ile çıkarınca ailem de başaracağıma inanmaya başladı.

İşletmenizi nasıl büyüttünüz?

Arıcılığı meslek olarak düşünmeye başlamıştım. Fakat koloni sayım az ve param da yoktu. Kolonileri çoğaltmak için aldığım ücretlerden artırdığım paralarla giderleri karşıladım. 3 yıl boyunca hep arıcılığa cepten para yatırdım. Bu dönemde koloni sayısını 50 ye çıkardım. 1998 yılında kısım şefi olarak çalışmaya başladığım baraj firması 2001 de işten çıkarınca geçimimi tamamen arıcılıktan sağlamaya başladım. Arıcılıktan artan zamanlarda ek iş de yaptım.

Geleneksel arıcılardan farklı olarak neler yaptınız?

Koloni sicil ve takiplerini düzenli olarak yaptım. 2002 yılında tema vakfı ve bakanlığın düzenlediği ana arı yetiştirme kursuna katılarak profesyonelleştim. Kalem ve kâğıtla iş yaparken verileri daha etkin ve sağlam kullanabilmek için bilgisayar ortamında çalışmaya karar verdim. 2007 kış sezonu bilgisayar eğitimi alarak eksiklerimi tamamladım. 2008 sezonu için kendi tasarladığım veri tabanından koloni sicil ve kayıtlarını bilgisayar ortamında izlemeye başladım. Bilişim ve iletişim çağına adapte olma gereği duydum. 2008 kış sezonu web sayfa tasarım eğitimi aldım. Kendime ait www. anaari. net web sayfamı yaparak yayına koydum. Bu web sayfası aracılığıyla hem çalışmalarımı hem de ürünlerimi tanıtmak istemekteyim.

Teknolojiye ve yeniliklere ilgim var. Türk Patent Enstitüsünden Kendime ait arıcılık donanımı ile ilgili faydalı model tescilim bulunmaktadır.

Sizce arıcılığın en önemli avantajı nedir?

Her şeyden önce kendi işinizde çalışıyorsunuz. Kış sezonu kendinize ayırabileceğiniz 4–5 aylık zamanınız oluyor. Ayrıca arıcılığa başlamak için büyük sermaye ve arazı gerekmiyor.

Arıcılıktan elde ettiğiniz kazanç sizi tatmin ediyor mu?

Ana arı ve bal üretimine 110 adet koloni ile devam etmekteyim. Bu işten büyük para kazanmadım. Ne borcum ne de param var. Ama geçimimi tamamen arıcılıktan sağlamaktayım. İşletmemi büyüttükçe gelirimin de artacağını biliyorum.

Son olarak mesajınız var mı?

Üretimde kalite ve verimin; eğitimli çiftçi ve gerçekçi politikalarla mümkün olduğunu düşünüyor, tüm üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum.

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.09.2009 tarihinde Tolga Gül tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
 » Artvin Ormanları "Ballanıyor"...
 » Dp Artvin İl Başkanı Ertan Küçükay...
 » Nurcanım Zirveye Emin Adımlarla Yür...
 » Bağımsızlığına Düşkün Artvin İçin B...
 » Önal, Ardahan - Çıldır İzlenimlerin...
 » “Cerattepe’de Maden Çalışması Artvi...
 » İşkur 2013 Yılında 671 Bin Kişiyi İ...
 » Sadettin Tantan’dan Tarihi Uyarılar...
 » Erdoğan Köse Akparti'den Aday Adayı...
 » Deriner Barajı Şubat 2012’te Elektr...
 » Borçka’da Ayılar 40 Arı Kovanını Pa...
 » Artvin Chp İl Kongresi Yapıldı...
 » O Gürcistan’ın Tarkan’ı...
 » Dilek Çoruh Chp Merkez İlçe Kadın K...
 » Hopa Halkından Aldığı Destek İle Yo...
 » Artvin Hdp Milletvekili Adayları He...
 » Açü Dokuzuncu Mezunlarını Verdi...
 » İl Genel Meclisi Üyesi Kemal Zaim,...
 » “ Hizmet İçin Kolları Sıvadık ”...
 » Camili'ye Destekleme Geliyor...



En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Ocaklı, Kafes Balıkçılığına Karşı T...
 » Bölge Odaları Samsun-sarp Demiryolu...
 » Meb Gastronomi Festivali Ve Yemek Y...
 » Türk Ormancılığı Artvin’de Değerlen...
 » Artvin Jandarması Kaçak Ve Kaçakçıl...
 » Hopa’da Öğretmenler İş Bıraktı...
 » Bayraktutan’ın Nisan Ayında Boş Geç...
 » Bayraktutan Borçka’nın Sorunlarını...
 » Hopa’da 1 Mayıs Coşkuyla Kutlandı...
 » Ziraat Odalarından Hükümete Ortak Ç...