Camili'ye Destekleme Geliyor

24/08/2009 13:11

Camili'de Arı Üreticileri Genetik Kaynakların Korunması Desteklemesinden Yararlanacak.


Haber: Hayati Akbaş







Geçtiğimiz günlerde Borçka Tarım İl Müdürlüğü resmi WEP sitesinde yayınlanan bir bildiri arı üreticilerini heyecanlandırdı.

2000/14850 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı gereğince Camili havzasında 32 Kafkas arı üreticisi gen kaynaklarının korunması desteklemesinden yararlanacak. Kafkas Arı Irkında en az 20 ve üzeri koloniye sahip ve Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı yetiştiriciler desteklenmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda Camili havzasında bulunan 20 kovan ve üzeri 49 üreticiden 32 üretici genetik kaynakların korunması kapsamına alınarak yaklaşık 2000 koloni desteklemeden yararlandırılacaktır. Camili havzası, tam izole bölge olması nedeniyle sabit arıcılık yapılmakta olup genetik kaynakların yerinde korunması ve desteklenmesi üreticileri memnun kılmıştı.

Camili havzasında ayrıca Abaza keçisinin korunması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütülmektedir. Bu desteklemede, Kafkas arı ırkını korumak, geliştirmek ve soyunu devam ettirmek amaçlanmaktadır.

Camili bölgesi gerek ülkemiz gerekse de dünyamız için büyük önem taşıyor. TEMA Tarafından da yapılan çalışmalar ışığında Camili Bölgesi'nin önemi git gide ülkemiz tarafından daha iyi anlaşılmaya başlandı. Camili'nin doğal halde kalması için birçok dernek ve kuruluş tarafından verilen desteklerle korunmaya çalışılıyor. İşte O Camili bölgesi ve arıcılık:

CAMİLİ

TEMA Vakfı Erozyon ve Çölleşme Mücadelesinde Ağaçlandırma projelerinin yanı sıra Kırsal Kalkınma Amaçlı Köy Projelerini hayata geçirerek yeşil ve yaşanabilir doğaya ulaşmayı hedeflemiştir.

Vakfın Kırsal Kalkınma Projeleri sponsor bulundukça hayata geçirilebilmektedir. 1999 yılında Camili'de yaşayan bir köylümüzün TEMA Vakfına yazmış olduğu bir mektupla başlayan proje bugün bölge halkının geleceğe umutla bakmalarını sağlamıştır.

Türkiye'nin Gürcistan sınırında Karçal Dağı eteklerinde altı köyden oluşan Camili (Macahel) Vadisinde kış koşullarının zorluğu dolayısıyla yılın 6 ayı dünya ile bağlantısını kopmaktadır. Bu durum bölge halkına sağlık, ulaşım, eğitim gibi temel gereksinimlerini sağlamalarında güçlükler çıkartmaktadır.

Zorlu doğa koşulları insan yaşamını sürdürülebilirliğine sekte vururken Camili' deki doğal yaşamı dış tehlikelerden koruyup zenginleştirmiştir.

TEMA Vakfınca sürdürülen projenin hayata geçirilmesi için yapılan incelemelerde bölgede birçok endemik bitki türüne ve saflığını koruyan Kafkas arısına rastlanmıştır. Bu özelliklerin keşfi TEMA Vakfı ve özellikle Vakıf Başkanı Nihat Gökyiğit'in desteğiyle yürütülen projeyle bölge halkına yeni geçim kaynakları sağlamıştır.

CAMİLİ EKO TURİZM ve BİYOTEMATUR

Camili (Macahel) bölgesinde süregelen turizm çalışmaları Eko turizminin yeni neferi olması arzu edilen ve tamamıyla TEMA vizyonuyla hizmet verecek olan BİYOTEMATUR' un kurulmasının nedeni olmuştur. Böylece; bölge insanları, yeni bir geçim kaynağına sahip olurken, doğal varlıklarını daha bilinçli koruyarak, sosyo-ekonomik yönden de gelişmektedir.

BİYOTEMATUR öncelikle Camili(Macahel)bölgesinde sürdürdüğü eko turlarla ülkemizin doğal yapısı ve biyolojik çeşitliliğini yerli ve yabancı doğa dostlarına tanıtılmakta ve ihtiyacı kadar tüketen , doğadan aldığını doğaya veren bilinçli tüm doğa tutkunlarını bir araya getirmektedir.

CAMİLİ (MACAHEL) EKO TURLAR

BİYOTEMATUR 2000 yılından başlamak üzere ilk iki sene deneme turları olmak üzere Artvin Camili (Macahel) bölgesine eko turizm anlayışıyla doğa turları düzenlemiştir.

2000 yılında 3, 2001 yılında 5, 2002 yılında 8 tur, 2003 yılında 14 tur, 2004 yılında 14 tur düzenlenmiştir. 2005 yılında da 16 tur planlanmıştır. Haziran –Eylül aylarında yapılacak 16 tur yanında Mayıs ve Ekim aylarında kısa süreli bahar gezileriyle bölge tanıtılacaktır.

Birer hafta süreli, doğa yürüyüşü ağırlıklı her tura en fazla 20 kişi katılmaktadır. Tur lideri, yerel rehber, botanik uzmanı katılımcılara rehberlik hizmeti vermekte, yasak bölge olması nedeniyle bölgeye giriş izinleri TEMA tarafından alınmaktadır. Yasal zorunlulukla turlara 2 kişilik jandarma ekibi de ayrıca eşlik etmektedir. Konaklamalar bölge şartlarında köy evi, misafirhane, yayla evi veya çadır kurularak yapılmaktadır. Yemekler bölge halkı tarafından yerel imkânlarla ve köy kadınlarınca yapılmakta; öğle yemekleri genelde kumanya olmakta ve çadır konaklamalı akşam yemeklerinde kamp ortamında pişirilerek hazırlanmaktadır. Katılımcılar Trabzon, Kars ve Erzurum illerinde başlayan gezilerde tam pansiyon hizmet almaktadır. Her gün bölge minibüsleri kiralanmakta; çadırlı turlarda gene bölgeden kiralanan katırlarla eşyalar taşınmaktadır. Kişiler yaylalar arasında yürüyerek konaklama yeri değiştirmektedir.

MEDYA'DA CAMİLİ

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA), "çevreci turlarla turizme de damgasını vurdu. "Doğayı Koruma Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi" çerçevesinde düzenlenen turlarda sarp yamaçlara tırmanılıyor, iplerle şelalelere iniliyor, konaklanan yayla evlerinde alabalık ve yöre yemekleri yeniyor. TEMA, Gürcistan sınırındaki Macahel (Camili) köyü ve çevresinin korunması, kalkınması seferberliğini 1998'de başlattı. Öncelikle yöre halkının projeye iknası, ormancılık dersleri, arıcılığın geliştirilmesi ve doğa turlarıyla Macahel'e dikkat çekti.

Milliyet Gazetesi'nden Rezzan Hasanbeşeoğlu'nun haberinde Dünya Bankası'nın yöreyi İğne ada, Sultan Sazlığı ve Köprülü Kanyon'la birlikte "Türkiye'nin mutlak gözetilmesi gereken dört bölgesinden biri" ilan ettiği vurgulandı. Dünya Bankası ile Orman Bakanlığı'nın 1 Ağustos 2000'de imzaladığı, 11, 5 milyon dolarlık, 2006'ya kadar uzanan, Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğündeki ‘‘Biyo çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi'' projesinden Macahel de yararlanmıştı. TEMA'nın girişimiyle Macahel Köyü'nde kurulan laboratuarda dünyanın en kaliteli ballarını üreten Kafkasya arıları, bilimsel yöntemlerle yetiştiriliyor. Bir sivil toplum örgütü olan TEMA'nın projesini TEMA Başkan Vekili Nihat Gökyiğit yönetiyor. Artvin doğumlu Gökyiğit, ‘‘Hayır işinde rakam telaffuz edilmez. Köylüye alternatif geçim kaynaklarında iddialıyız. Macahel'de TEMA Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin inşası hızla sürüyor ve dünya çapında bir model olacak. Bizlerin Macahel'deki önderliği örnek alınmalı ve İğne ada gibi diğer bölgelerimizin korunmasına da gönüllü kuruluşlar ve sponsor olabilecek iş adamları sahip çıkmalı'' dedi.

İLGİ OLAĞANÜSTÜ; 2005 yılı için rezervasyonlar şimdiden başladı. Turda ilk durak Trabzon veya Kars-Erzurum. Daha sonra benzersiz doğa harikaları Borçka, Artvin, Şavşat Karagöl, Hatilla Vadisi, Meydancık, Papart, Merata, Kuyruklu göl, Kötü Göl krater gölü, İnce geçit, Demirli, Efeler, Kayalar, Kule, Camili, Telamlar Şelale, Büyük Kale, Uğur köyü, Borçka Karagöl, Ayder'e uzanılıyor. Çadır, konukevi, köyevi, yayla evi otel ve pansiyon konaklamalı turda her gün 5–6 saat, toplam 50 km yürünüyor. Dört mevsim bir arada yaşanıyor. TEMA'nın öncülüğüyle, "eko turizm"e yönelişin hızlanması ve Türkiye'nin bu alandaki kaynaklarının daha rasyonel şekilde değerlendirilmesi bekleniyor.

TEMA –A. Nihat GÖKYİĞİT Eğitim ve Konaklama Merkezi Artvin -Borçka –Camili Doğanın kucağında, evinizdeki rahatlığı yaşayabileceğiniz sıcacık bir mekân.

Borçka'ya 50, Trabzon Havaalanına 265 km. uzaklıkta yeşilin bin bir tonunu barındıran, tamamen yöre mimarisine göre dizayn edilmiş doğayla içice bir mekân. Eşsiz doğa manzaralarıyla, toplam 12 Oda 48 yatak kapasitesi. Her odada Duş / WC ve 24 saat sıcak su. 64 kişi kapasitesi ile hizmet veren restoranımızda yöresel yemeklerin eşsiz lezzetini tadabilir, dostlarınızla hoş anlarınızı beraberce paylaşabilirsiniz. Barbekü bölümlü terasımızda muhteşem doğa manzarasına karşı içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz.

Serin yaz gecelerinde sıcak içkilerinizi Şömineli Kafeteryamızda yudumlayabilirsiniz. 25 kişiden 80 kişiye kadar hizmet veren eğitim ve seminer salonu ile artık kongre ve toplantılarınızı da yemyeşil doğanın içersinde her türlü teknik ekipman desteği (slayt/projeksiyon mak. . /profesyonel ses ve görüntü sistemi/Bilgi. destekli telefon santral ve faks sistemi/uydu yayını) ile teknolojik olanaklardan yoksun kalmadan gerçekleştirebilirsiniz.

TEMA- A. NİHAT GÖKYİĞİT / EĞİTİM VE KONAKLAMA MERKEZİ‘nde, evinizdeki rahatlığı, endemik bitkilerin muhteşem kokularını duyarak ve uysal Kafkas Arılarının şifalı ballarını tadarak yaşayabilirsiniz.

CAMİLİ PROJESİ ARICILIK AYAĞI:

TEMA Vakfı'nın kuruluş nedenlerinden birisi doğal varlıkların korunmasıdır. Camili Havzası ekolojik dengelerin ve biyolojik zenginliğin korunmaya devam ettiği Türkiye'nin sayılı alanlarından biri olarak dünyanın büyük ilgisini çekmektedir. Havza'da orman örtüsü kaldırılarak çay ve fındık gibi mono kültür tarım ürünlerine yönelme olmamış; ulaşım zorluğu ise orman istihzalına imkan vermemiştir. Sınır bölgesi olması nedeniyle bölge halkı dışındaki insanların havzaya gidiş-gelişlerinin kısıtlı olması da tahribatı en az düzeyde tutmuştur. Camili Havzası'nda çiçekleri hava kirliliği soldurmamakta, derelerindeki balıkları deterjanlar öldürmemekte, yaban hayatını avcılar yok etmemekte, tarım topraklarını kimyevi gübreler bozmamaktadır.

Henüz ekolojik dengenin bozulmadığı böyle bir havzada TEMA Vakfı kırsal kalkınma projesi başlatırken projenin doğal varlıkları tahribe değil, korumaya teşvik etmesini esas almıştır. Bu yöndeki ekonomik faaliyetlerden birisinin arıcılık olduğu tespit edilmiştir.

Verimli Saf Kafkas Arının Türkiye'de yalnız bu havzada kalmış olması da bölgenin önemini ön plana çıkarmış bulunuyor. Ülkemizde damızlık Saf Kafkas Ana Arıların üretilebileceği ikinci bir yer mevcut değildir.

Havza'da arıcılık ve özellikle ana arı üretimi Camili'de yaşayan insanlara ekonomik fayda sağlaması yanında ülke arıcılığının geliştirilmesinin de lokomotifi olacaktır. Nitekim Artvin Valiliği ildeki kolonilerin Kafkaslaştırılması projesini uygulamaya koymuş, diğer iller de bu yönde çalışmaları başlatmış bulunuyor.

Yukarıdaki gerçeklerden hareketle TEMA Vakfı şu çalışmaları başlatmıştır:

**Arıcılık uzmanları ile danışmanlık sözleşmesi yapılmıştır.

**Camili havzasına dışarıdan koloni ve diğer canlı arı materyali girişini önleyici tedbirler konusunda Artvin Valiliği, Borçka Kaymakamlığı, İl ve İlçe Tarım teşkilatları, Jandarma teşkilatı ve Orman teşkilatı ile işbirliği yapılmıştır.

**Havzada arıcılara teknik olarak yardımcı olan bir arıcılık yayım elemanı görevlendirilmiştir.

**Yayım elemanının işletmeleri ziyaret edebilmesi için bir araç tahsis edilmiştir.

**1998 yılında bir kısım üreticiler Ankara'da üç aylık ana arı üretim eğitimine alınmıştır.

**Eğitilen üreticilere destek verilerek ana arı üretim işletmeleri kurdurulmuştur. 1999 yılında 2000 adet Saf Kafkas Ana Arı üretimi gerçekleştirilmiştir.

**2000 yılında havzadan 25, havza dışından 10 kişiye 20 günlük ana arı üretimi eğitimi verilmiştir. Bu eğitim, ana arı üretim işletmelerinde pratik olarak devam ettirilmektedir.

**Seleksiyon ve suni tohumlama çalışmaları başlatılmıştır.

**Ana arı üreticilerinin ve diğer arıcıların üretim girdilerini temin etmek ve ürettikleri ürünlerini pazarlayabilmelerini sağlamak için üreticilerin ortak olduğu MACAHEL Arıcılık A. Ş. kurulmuştur. Bu şirket TEMA VAKFI ve proje sponsoru olan TEMA VAKFI Başkan vekili Nihat Gökyiğit tarafından desteklenmektedir.

**Havzada üretilen Saf Kafkas ana arılar yerel örgüt Macahel Arıcılık A. Ş tarafından arıcılarımıza sunulmaktadır. 2000 yılında bu şirket eli ile 3000 ana arı pazarlanmıştır.

Camili'de Arıcılık

Yöremiz, arıcılık açısından ülkemizde, hatta dünyada ender rastlanan bölgelerden biridir. Camili havzası; bulunduğu yükseklik ve içerdiği şartlar ile dışarıdan başka hiçbir arı türünün giremediği ve doğal ortamın da tamamen korunması sayesinde içinde yaşayan Kafkas arı ırkının hiçbir yönüyle değişiklik geçirmemesiyle dünyada sadece bu bölgede saf Kafkas arısı olarak nitelendirilir.

Bölgemiz Türkiye'de ilk dört, dünyada ise ilk yüz doğal harikaları içinde olduğundan, bu doğal ortam arıcılık açısından çok büyük avantajlar doğurmaktadır. Örneğin, kovanından çıkan bir arı bal toplamak için yaklaşık mevsimsel olarak yüzlerce farklı türde çiçeğe konma şansı bulmakta, bu da yörede üretilen balın değerini artırmaktadır. Ayrıca bölge halkı tarafından üretilen bitkisel ürünler tamamen doğal olup, bu ürünlerin üretilmesi sırasında ilaçlama, gübreleme veya diğer kimyasal işlemler uygulanmadığından bu kimyasal atıklar suya ve toprağa karışmıyor ve elde edilen bal da gerek kalite gerekse sağlık açısından çok tercih edilmektedir.

Bölgemizde arıcılık, henüz yeni gelişmekte olduğundan, sadece ana arı ve bal üretimi yapılmaktadır. Gerekli kurum ve kuruluşlar tarafından bölge halkına yeterli destek sağlanmadığından, diğer arı ürünleri olan balmumu, arı sütü, polen, propolis üretimi yok denecek kadar az, hatta propolis ve arı sütü üretimi de yapılmamaktadır.

Son yıllarda bölge halkının arıcılıkla ilgili yaptığı çalışmalar sayesinde, arıcılıkta gözle görünür gelişmeler yaşanmaktadır. Ben inanıyorum ki, gerekli destekler sağlanır ve balın tanıtımı yapılırsa, nasıl Rize'de üretilen Anzer balı marka ise, bölgemizde üretilen bal da marka haline gelebilir. Hatta şu anda bile bölgemizde ana arı yetiştiriciliğiyle uğraşan bazı özel kuruluşlar, yaklaşık 9 ülkeye saf Kafkas ana arı ihracatı yapmaktadırlar. –pDerleyen: Hayati Akbaş-HOPA

comments powered by Disqus

Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 24.08.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Benzer Haberler
Benzer içerik bulunamadı.


En Çok Okunan Yaşam Haberleri
 » Türklim Olağan Genel Kurulu Yapıldı...
 » Necmettin Orman Vefat Etti!...
 » Hopa’da Gözyaşı Ve Acı Vardı...
 » Chp’den Sonra Akparti’den Miting Ha...
 » Rauf Başar Ödül Töreni Düzenlendi...
 » Artvin’de Kayak Şenliği Sona Erdi...
 » Doğu Karadeniz İçin Yeni Bir Fırsat...
 » Hopa’nın Kadınları, Muhteşemsiniz!...
 » Hopa Tso Açü Meslek Yüksekokulu’nu...
 » Hopa’da Sivil Savunma Programı Gerç...