Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) verilerine göre, bu yılın ilk 5 ayında Trabzon, Rize ve Artvin'den yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artışla 544 milyon 720 bin dolar olarak gerçekleşti.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı açıklamada, DKİB'in yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz illerinden Trabzon, Rize ve Artvin'de 2010 yılı Ocak-Mayıs aylarında yapılan ihracatta 206 milyon 295 bin dolar ile fındık ve mamullerinin ilk sırada, 169 milyon 126 bin dolar ile yaş meyve ve sebze ürünlerinin ikinci, 89 milyon 23 bin dolar ile madencilik ürünlerinin ise üçüncü sırada yer aldığını ifade etti.
Gürdoğan, 2009 yılının Ocak-Mayıs dönemi ihracatının 359 milyon 946 bin dolar, bu yıl aynı döneminde ise ihracatın yüzde 51 artışla 544 milyon 720 bin dolar olarak gerçekleştiğini dile getirerek, şöyle devam etti: ''Bu yıl ocak-mayıs döneminde Trabzon'dan yapılan ihracatta yüzde 46, Rize'den yapılan ihracatta yüzde 68, Artvin'den yapılan ihracatta da yüzde 89 artış oldu. Bu dönemde bölgemizden 86 ülkeye ihracat yapıldı. En fazla ihracat sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, Fransa ve Belçika'ya yapıldı. İhracatta yaşanan yüksek oranlı bu artışa özellikle Asya ve Uzak Doğu'da küresel finansal krizin etkilerinin kalkması neden oldu. İhracattaki artış ayrıca, özellikle hammadde fiyatlarında görülen yüksek fiyat artışlarına bağlı olarak madencilik ürünleri ihraç fiyatlarının yükselmesinden kaynaklandı. ''
-''İHRACATTA EN ÖNEMLİ UNSUR DÖVİZ KURUDUR''
Yaşanan olumlu havaya rağmen aşırı değerli Türk Lirası ve istikrarsız döviz kuru sisteminin ''ihracatçıyı cezalandırarak ithalatı cazip hale getirdiğini, '' uygulanan para politikalarının ülke ihracatçısını desteklemek yerine, ithalatı cazip hale getirerek diğer ülkelerin ihracatçılarını desteklediğini ve teşvik ettiğini, yüksek maliyet yükü ile düşük döviz kurları baskısı altında ezilen ihracatçının rekabet avantajını her geçen gün kaybederek, kendi imkanlarıyla piyasalarda tutunmaya çalıştığını öne süren Gürdoğan, şunları kaydetti: ''Bununla birlikte istikrarsız döviz kurları nedeniyle imalat sektörü ham maddesini tamamen yurt dışından temin etmekte, bu durum ara malı üreten imalatçıları ortadan kaldırdığı gibi işsizliğin çığ gibi büyümesine de sebebiyet vermektedir. Bunun için de ihracatçımızın en büyük beklentisi döviz kurlarının istikrarlı bir yapıya kavuşturulması ve ihracatçıya özel rekabet imkânı sağlayacak bir kur yapısının veya kur riski sigorta sisteminin tesis edilmesidir.
Bu paralel Merkez Bankası tarafından döviz kurları üzerindeki baskının kaldırılarak, ithalatı kısıtlayıcı, üretim ve ihracatı teşvik edici, istihdamı artırıcı bir kur sisteminin oluşturulması, ihracat adına yapılabilecek en önemli destektir. Bütün gelişmiş ve gelişme yolundaki ülkelerin merkez bankaları, hassas dönemlerde ihracatı artırıcı ve ithalatı kısıtlayıcı para politikalarını öncelikle uygulamaya koymaktadır.
Unutulmamalıdır ki ihracatta en önemli unsur döviz kurudur ve bütün denge bu unsura göre şekillenmektedir. Bu konuda ihracatçılar olarak, rakiplerimizle yaptığımız mücadelede galip çıkabilmek için Merkez Bankasından ilgi beklemekteyiz. "
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.06.2010 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle