Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2013 yılının ilk 4 ayında 482. 455. 709 $ tutarında ihracat gerçekleşti. Gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine (2012 yılı Ocak-Nisan dönemi ihracatı 521. 766. 101 $ olarak gerçekleşmiştir) kıyasla % 8 oranında bir düşüş yaşandı.
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; 229. 825. 978 $ tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, 89. 981. 900 $ tutarındaki ihracatla da Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve 87. 187. 931 $ tutarındaki ihracatla Madencilik ürünleri üçüncü sırayı aldı.
Bölgeden 2013 yılı Ocak-Nisan döneminde 94 değişik ülkeye ihracat yapıldı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Çin Halk Cumhuriyeti, Gürcistan ve Almanya oldu.
Bölge ihracatında önceki ayda yaşanan düşüş trendi devam ediyor. Bölge ihracatımda yaşanan düşüşteki ana etken uluslararası piyasalarda talebin çok düşük seyretmesinden kaynaklanan emtia fiyatlarında yaşanan düşüşten kaynaklandığı ifade edildi. Özellikle Avrupa piyasalarında toparlanmanın hala başlayamaması fındık ihracatına olumsuz etki ederek fiyatların düşmesine bağlı olarak bu sektörün ihracatında da düşüş yaşandı. Bunun yanında madencilik ürünleri fiyatlarının düşünden kaynaklı bir önceki yıla oranla maden ihracat sevkiyatlarının ertelenmesi ihracata olumsuz yansıdı. Bölge ihracatı içinde önemli bir yere sahip olan yaş meyve sebze ihracatının yapıldığı Rusya Federasyonu piyasasında ihracatçıların yaşamış olduğu olumsuzluklar, ihracatçıların rekabet imkânlarının azalmasına bağlı olarak ihracat performanslarının düşmesi, rakip ülkeler eşdeğerinde rekabetçi fiyat sunamama gibi nedenler sevkiyatları yavaşlattı. Gürcistan piyasasında ihalelerin ertelenmesi ve piyasada yaşanan siyasi belirsizlik bu ülkeye yönelik ihracatın düşmesi, Bölge ihracatında yaşanan düşüşün en önemli nedenleri arasında gösterildi.
Bölge ihracatında yaşanan düşüşün en önemli nedeni, ihracatçıların Bölge olumsuz şartları eş değerinde desteklenmemesinin yol açtığı maliyet arttırıcı unsurların her geçen gün ihracatçıların rekabet imkânlarını azaltması olarak değerlendiren DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan“Özellikle faaliyet gösteren bütün işletmeleri yönelik olması açısından adil bir destekleme mekanizması olan 5084 sayılı yatırımların ve istihdamın teşviki yasasının 2012 yılı sonu itibariyle sona ermesine nedeniyle, bu yasanın yerini alacak yeni bir yasanın hala ihdas edilmemesi imalatçı ve ihracatçılarımızın rekabet imkânlarına büyük oranda olumsuz etki yapmıştır. Bunun yanında, döviz kurlarının istikrarsız yapısı ve ihracatçılarımıza rekabet imkânı sağlayacak yapıdan uzak olması Bölge ihracatımızı olumsuz olarak etkilemektedir.
Özellikle yeni teşvik yasasında hak ettiği yeri alamayan Doğu Karadeniz bölgemiz Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizin yeni yatırım alamaması, bu illerimize yönelik yeni yatırım açısından özel bir teşvik sisteminin uygulanmasını zorunlu kılmakta, yani bu illerimizin yatırımcı açısından cazip kılacak bir destek mekanizmasının ihdas edilmesi büyük aciliyet arz etmektedir. Aksi takdirde küresel piyasalarda yaşanan aşırı rekabetin yol açtığı olumsuzluklar altında ezilen ihracatçılarımızın rekabet imkânlarının her geçen gün azalması Bölge ihracatımızı olumsuz etkilemeye devam edecektir.
Bunun için bugüne kadar Bölgemizde Bölge şartları eşdeğerinde bir destek ve teşvik mekanizmasının uygulamaya konulması konusunda yeterli lobi ve etki çalışması yapamayan Bölge siyasilerimizden ihracat camiamızın en önemli beklentisi özetlenen bu sorunların çözümü noktasında gerekli çalışmaların yapılmasıdır. ” açıklaması yaptı.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 14.05.2013 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle