Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan Yaptığı Açıklamada Sorumluluk Bölgelerinde Yapılan İhracatta Gecen Yıla Oranla %10'luk Düşüş Yaşandığını İfade Etti.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) yetki alanında bulunan Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2006 yılında toplam 1 milyar 53 milyon 983 bin dolarlık ihracat gerçekleştiği, gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında bir düşüş yaşandığı bildirildi.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, 2005 yılında 1 milyar 169 milyon 914 bin dolarlık ihracat gerçekleştiğini hatırlatarak, yüzde 10'luk düşüşe dikkat çekti. Bölgeden yapılan ihracatta 551 milyon 794 bin dolarla fındık ve mamullerinin ilk sırayı aldığını ifade eden Gürdoğan, bunu 246 milyon 604 bin dolarla madencilik ürünleri ve 137 milyon 668 bin dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin izlediğini kaydetti.
Trabzon'dan 2005 yılında 976 milyon 600 bin dolarlık ihracat yapılmasına karşın 2006 yılında bu rakamın 726 milyon 801 bin dolara gerilediğini kaydeden Gürdoğan, "İhracatta geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 26 oranında bir düşüş olduğu görülmektedir. Bu düşüş, tamamen fındık ihraç fiyatlarının bir önceki sezona oranla yüzde 100 oranındaki düşüşünden kaynaklanmaktadır. Trabzon ili ihracatında, fındık dikkate alınmadığında ise fındık dışında kalan diğer ürünlerin ihracatında yüzde 51 oranında bir artış olduğu görülmektedir. Rize ilimiz ihracatında ise 2005 yılında 160 milyon 233 bin dolar olan ihracat 294 milyon 404 bin dolara yükseldi. Bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 84 oranında bir artış yaşandığı gözlenmekte olup, bu artış ilden ihraç edilen madencilik ürünleri ihraç fiyatlarında uluslararası piyasalarda yaşanan yüksek oranlı ve yaklaşık yüzde 150 seviyelerindeki artıştan kaynaklanmaktadır. " dedi.
İHRACATÇIYA DESTEK ŞART
DKİB Y. K. Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan açıklamasının son bölümünde ihracatçının nakliye maliyetleri açısından desteklenmesinin artık kaçınılmaz olduğunu ifade ederek "Nakliye maliyetleri yönünden ihracatçıların desteklenmesi amacıyla, 02. 05. 2006 tarihinde yürürlüğe giren ihraç eşyası taşıyan taşıtlara yurt dışına çıkışlarında, çıkış kapılarından yapılacak motorin teslimlerini vergiden istisna eden 5493 sayılı kanun ile ihraç maliyetlerinin bir nebze düşürülmesini hedeflenmiştir. "Bu kanun uygulamasının yurdumuzun sadece Ambarlı, Pendik, İpsala, Tekirdağ, Kapıkule, Hamza beyli ve Çeşme kapılarındaki gümrük sahalarında geçerli olması, bölgemiz ihracatçıları gibi yüksek ihraç girdi maliyetlerine tabi olanların, ülkemizin Rusya Federasyonu, Gürcistan ve BDT ülkelerine ve oradan da Orta Asya'ya açılan kapı niteliği taşıyan Doğu Karadeniz Bölgemiz'in limanlarının bahse konu vergi istisnasından mahrum bırakılmaması, ekonomisi büyük ölçüde ihracata dayanan Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle, bölge gümrük alanlarının da ihraç malı taşıyan araçlara motorin tesliminde ÖTV ve KDV muafiyeti uygulananlar arasına dahil edilmesi önem arz etmektedir. Bu nedenle, bürokrasiden kaynaklanan ihracatı engelleyici mevzuatların ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması ve kamuoyunda ihracat bilincinin yerleştirilmesi amacıyla, ivedi olarak bir çerçeve kanuna ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda kanun veya Bakanlar Kurulu kararı şeklinde hazırlanacak bir yasa ile kurumların ihracatı engelleyici mevzuatları uygulamaya koymadan önce Dış Ticaret Müsteşarlığımız veya ihracatçı Birlikleri'nin görüşünün alınması sağlanarak, ihracatta yaşanan bürokratik sıkıntıların büyük bir kısmı ortadan kalkmış olacaktır. Sonuç olarak, ihracatın ülkemiz dinamiklerine paralel bir potansiyele ulaştırılabilmesi için, ihracatın desteklenmesi ve bu kapsamda da ihracatçıların sorunlarının çözüme kavuşturulması ekonomi politikalarının önceliklerini oluşturmak zorunda olduğunu yetkililerin dikkatine sunuyorum. " dedi.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.01.2007 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle