Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yetkililerin, dünyanın en pahalı girdileri olan akaryakıt ve enerjiyi kullanarak ayakta kalmaya çalışan sanayici ve ihracatçıların haklı talepleri doğrultusunda yasalar oluşturmalarını istedi.
Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de nakliye maliyetlerinin ve akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğunu, bunun da rakip ülkelere oranla ihraç girdi maliyetlerini artırarak, var olan potansiyelin pazarlarda rekabet edebilirlik kapasitesini düşürdüğünü belirtti.
İhracatçıların mağduriyetlerinin giderilerek, rekabet imkânı kazandırılması gerektiğini ifade eden Gürdoğan, şunları söyledi:
''Bu konudaki sorunlarımızı sürekli ilgili kişi ya da kurumlara bildiriyoruz. Bu kapsamda daha önce 5493 Sayılı yasa çıkarılarak, ihraç eşyası taşıyan taşıtlara yurt dışına çıkışlarında, çıkış kapılarından yapacakları motorin teslimleri vergiden muaf tutulmuştu. Bu durumu ihraç maliyetlerini bir nebze düşürmesi açısından olumlu bir gelişme olarak kabul ettik. Ancak, bu yasanın bazı gümrük kapılarında uygulanması kararı alınmıştır. ''
Gürdoğan, Türkiye'nin Rusya Federasyonu, Gürcistan ve BDT ülkelerine ve oradan da Orta Asya'ya açılan kapısı niteliği taşıyan Doğu Karadeniz'in vergi istisnasından mahrum bırakıldığına dikkati çekti.
Yasanın ülke ve bölge gerçeklerinden habersiz ve yaşanan sorunlara kayıtsız bir şekilde hazırlandığını savunan Gürdoğan, bölge milletvekillerinin bu duruma müdahale etmeleri gerektiğini belirtti.
Gürdoğan, yasaların doğru ve ihtiyaç duyulan bölgelerin sorunlarına çözüm olacak şekilde hazırlanması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Özellikle milletvekillerimizden, bu konunun üzerinde durmalarını ve çözüme kavuşturmalarını istiyoruz. Yetkililerin, dünyanın en pahalı girdileri olan akaryakıt ve enerjiyi kullanarak ayakta kalmaya çalışan sanayici ve ihracatçıların haklı talepleri doğrultusunda yasalar oluşturmalarını istiyoruz. Bölge ihracatçısına hiçbir katkısı olmayacak bu yasada gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır. Ayrıca, bölge gümrük alanları da ihraç malı taşıyan araçlara motorin tesliminde ÖTV ve KDV muafiyeti uygulananlar arasına dâhil edilmelidir. ''
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 10.08.2006 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle