Dkib Başkanı Gürdoğan "Önlem Alınmadı İflaslar Başladı" Dedi
20/02/2009 13:20
Dkib Başkanı Gürdoğan: "Trabzon, Rize Ve Artvin İllerinden Bu Yılın Ocak Ayında Yapılan İhracat, Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 35 Azaldı. İhracatçıların Mağduriyetlerinin Giderilmesi Yönünde Önlem Alınmadığı Gibi Olay Geçiştirilmeye Çalışılıyor." Dedi.
Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği'nin (DKİB) yetki alanında bulunan Trabzon, Rize ve Artvin illerinden bu yılın ocak ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 oranında azaldı.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon, Rize ve Artvin illerinden 2009 yılı Ocak ayında 73 milyon 871 bin 919 dolar tutarında ihracat yapıldığını bildirdi.
Geçen yılın aynı döneminde 114 milyon 289 bin 272 dolarlık ihracat yapıldığını hatırlatan Gürdoğan, 2009 Ocak ayı ihracatının geçen yıla göre yüzde 35 seviyesinde azaldığını kaydetti.
Bölgeden gerçekleşen ihracatın illere göre dağılımı hakkında bilgi veren Gürdoğan, "Ocak ayında Trabzon'dan 55 milyon 760 bin 113 dolar, Rize'den 16 milyon 822 bin 953 dolar, Artvin'den ise 1 milyon 288 bin 854 dolar tutarında ihracat yapıldı. Trabzon ilinden yapılan ihracat yüzde 40, Rize ilinden yapılan ihracat yüzde 8, Artvin ilinden yapılan ihracat ise yüzde 54 oranında azaldı" açıklamasını yaptı.
ÖNLEM ALINMAZSA RUSYA PAZARINI KAYBEDERİZ
Ocak ayında Türkiye genelinde ihracatta yaşanan yüzde 28 oranındaki düşüşe paralel olarak Doğu Karadeniz Bölgesi'nden yapılan ihracatın da yüzde 35 oranında azaldığına dikkat çeken Gürdoğan, bu düşüşte de en belirleyici etkenin, bölgenin en büyük ihraç pazarı konumunda olan Rusya Federasyonu piyasasında yaşanan kriz ile Rus rublesinin aşırı devalüe edilerek ABD doları karşısında yüzde 63 oranında değer kaybetmesinden kaynaklandığını ifade etti.
Rus rublesindeki aşırı değer kaybının ihracatçıları zora soktuğunu söyleyen Gürdoğan, ihracatçıların mağduriyetlerinin giderilmesi yönünde yaptıkları çağrıların da dikkate alınmadığını ileri sürerek şunları kaydetti: "İhracatçılarımızın mağduriyetinin giderilmesi için yaptığımız uyarılarda, ihraç bedeli alacakların ruble olarak yurda getirilmesine imkân sağlanması taleplerimize maalesef sessiz kalınmış ve hiçbir önlem alınmamıştır. Şu anda ihracatçılarımız büyük bir mağduriyet yaşadığı gibi birçok firmamız da bu durum karşısında iflas ederek piyasadan çekilmiştir. Önlem alınmadığı ve ruble üzerinden ihracat alacaklarının yurda getirilmesine yönelik düzenleme yapılmadığı takdirde Rusya pazarını kaybetme riskinin endişesini taşımaktayız.
TEŞVİKLER HIZLA HAYATA GEÇMELİ
Çünkü birçok rakip ülke, kriz ortamını fırsata dönüştürme konusunda çok hızlı davranmakta ve ihracatı destekleyici mekanizma ve teşvik enstrümanlarını hızlı bir şekilde uygulamaya koymaktadır. Serbest piyasa ekonomisinin en büyük savunuculuğunu yapan ülkeler dahi nakdi desteler vererek kriz önlemlerini hızlı bir şekilde uygulamaya koymakta, iç piyasanın canlanması ve reel sektörün desteklenmesi açısından piyasalara para aktarılmakta, bankalar kanalıyla teminatı devlet tarafından üstlenilmiş şekilde ihracatçısına ön finansman kredisi açmaktadır. Bu ülkeler mevcut teşvik sistemlerini dahi hızlı bir şekilde revize ederek, kriz ortamının fırsata dönüştürülmesi yönünde tedbirler uygulamaktadır. "
Rakip ülkelerin ihracatçıların mağduriyetini gidermek konusunda adım atmalarına rağmen Türkiye'de bu yönde önlemler alınmadığından yakınan Gürdoğan, "Maalesef ülkemizde bu yönde etkin bir önlem çalışması olmadığı gibi sadece söylemlerle olay geçiştirilmeye çalışılmakta, bu durum sonucunda da ihraç pazarlarımız hızlı bir şekilde elimizden çıktığı gibi iç piyasada işsizlik çığ gibi büyümekte ve üretim durma noktasına gelmektedir. Şu anda ihracatın artması yönünde sadece Devlet Bakanımız Sayın Kürşad Tüzmen'in cansiperane gayretlerini görmekteyiz. Sayın bakanımız ihracatın bu kriz ortamında canlanması için ihracatçılarımızla ülkeden ülkeye koşmaktadır. Bütün yetkilileri de ihracat konusunda Devlet Bakanımız Sayın Kürşad Tüzmen'in gösterdiği bu gayretler gibi duyarlılığa davet ediyor ve sayın bakanımıza ihracat camiamız adına şükranlarımızı sunuyoruz" şeklinde konuştu.
Hopam.com'un notu: Okuduğunuz haber sitemize 20.02.2009 tarihinde Hayati Akbaş tarafından girilmiştir. Her ne kadar yayın ilkelerimiz doğrultusunda belli bir süzgeçten geçirmiş olsak da haberin yazım kurallarına ve etik teamüllere uygunluğu, içeriğinin doğruluğu ve tarafsızlığı Hopam.com tarafından garanti edilmemektedir. Bununla birlikte, haber metni veya ilgili diğer materyalleri kısmen ya da tamamen kopyalanması, yayımlanması, uyarlanması, çevirisinin yapılması, değiştirilmesi ve başka yayın organlarında paylaşılması söz konusu muhabirin iznine tabidir.
Önemli Notlar:
1. Hopam®.com sayfalarında yayınlanan yazılardaki fikirler, yorumlar ve görüşler, Hopa'da yaşayan insanları, Hopa'nın herhangi bir kamuya ait veya özel bölümünü ya da idari yapısını, herhangi bir etnik/politik gurubu, veya diğer ilgili hiçbir özel/tüzel kişiliğini hiçbir şekilde bağlamamaktadır.
2. Sitemiz rengini doğadan aldığından bünyesinde sürekli evrimsel bir değişim ve dönüşüm hali barındırır.
3. Sitede yayımlanan tüm içerik, kısmen ya da tamamen kopyalanarak başka bir yerde kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bunun için gerekli ve yeterli koşul, söz konusu içeriği sitemize ekleyen kullanıcının bu doğrultuda izin vermiş olmasıdır.
4. Üyelerimizin, ekledikleri her türlü içerik hakkında sorumlu olduklarını varsaymaktayız. Takip et: @hopam
Tweetle